Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποκρατικοποιήσεις: Πολύ κακό για το… τίποτα!

Πρόγραμμα… συντήρησης και όχι μεταρρύθμισης, λένε οι τραπεζίτες για τις αποκρατικοποιήσεις. «Αγκάθια» η χρηματοδότηση και ο υψηλός κίνδυνος χώρας. Απροετοίμαστη να εκτελέσει η κυβέρνηση.

Αποκρατικοποιήσεις: Πολύ κακό για το… τίποτα!
Χλιαρό και άνευρο χαρακτηρίζουν τραπεζίτες το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων το οποίο εξήγγειλε προχθές η κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι για την υλοποίησή του θα πρέπει να υπερνικηθούν τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση.

Παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα είναι προσαρμοσμένο στην τρέχουσα συγκυρία και επιδιώκει κατά κύριο λόγο τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης για την οικονομία και εξυγίανσης για προβληματικές ΔΕΚΟ, κινείται, σύμφωνα με τραπεζίτες, στα όρια της συντήρησης και όχι της μεταρρύθμισης.

Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι «οι συνθήκες που βιώνει η ελληνική οικονομία είναι εκτάκτου ανάγκης και δεν μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει ένα τόσο χλιαρό και χωρίς επενδυτική ουσία πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων».

Τα πάντα, συνεχίζουν, βρίσκονται υπό αυστηρή επιτήρηση από τις αγορές και δυστυχώς οι ανακοινώσεις περί των αποκρατικοποιήσεων απογοήτευσαν οποιονδήποτε επενδυτή επιδιώκει να επενδύσει στην ελληνική αγορά.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συντήρησης και όχι μεταρρύθμισης», δηλώνει στο euro2day έτερος τραπεζίτης και εκφράζει τον προβληματισμό του ως προς την επιτυχία του εγχειρήματος.

Ο ίδιος εστιάζει την κριτική του στον πολυκερματισμό ως προς την υλοποίηση κάθε project. «Δεν μπορεί οι αποφάσεις για καθεμία από τις αποκρατικοποιήσεις οργανισμών να λαμβάνονται, ξεχωριστά, από τον αρμόδιο υπουργό στον οποίο υπάγεται η επιχείρηση. Πρέπει να υπάρξει κεντρική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών και όχι ανάλογα με το πού ανήκει ο υπό αποκρατικοποίηση οργανισμός. Αυτά δεν δηλώνουν σοβαρότητα», καταλήγει.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κυβέρνηση εκπόνησε το πρόγραμμα χωρίς τη συνεργασία επενδυτικών τραπεζών και επομένως χωρίς να έχουν διενηργηθεί έστω διερευνητικές επαφές για το ενδιαφέρον στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως προς τα assets που βγαίνουν προς πώληση.

Μόλις χθες και με μορφή διαρροής το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα προσληφθεί αμέσως χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος για τον ΟΣΕ, ενώ ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν σύντομα οι διαδικασίες προσλήψεων συμβούλων και για το υπόλοιπο πρόγραμμα.

Ταυτόχρονα, η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει μειοψηφικά ποσοστά στους στρατηγικούς επενδυτές διατηρώντας υπό δημόσιο έλεγχο το 51% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά. μειώνει τη θελκτικότητα των προωθούμενων αποκρατικοποιήσεων.

«Οι στρατηγικοί επενδυτές καλούνται στις περιπτώσεις των προβληματικών ΔΕΚΟ να καθαρίσουν τον "κόπρο του Αυγεία", με το Δημόσιο να διατηρεί τον έλεγχό τους», αναφέρει στέλεχος επενδυτικής τράπεζας συμπληρώνοντας ότι παρόμοια σχήματα στην Ελλάδα δεν έχουν δουλέψει στο παρελθόν.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα, οι διοικήσεις των τραπεζών τονίζουν ότι δεν μπορεί οι κρατικές τράπεζες να μένουν εκτός του προγράμματος, αν και οι επικείμενες εξελίξεις στον κλάδο θα τις οδηγήσουν αναγκαστικά στον χορό των συγχωνεύσεων.


Αγκάθι για τη συμμετοχή των Ελλήνων η έλλειψη χρηματοδότησης

Η δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα και ο βαθμός στον οποίο έχει μετασταθεί στο τραπεζικό σύστημα δεν επιτρέπουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι θα υπάρξουν οι απαραίτητες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις ώστε εγχώριοι όμιλοι να διεκδικήσουν σοβαρά κομμάτια από την «πίτα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Ακόμη και στους οδικούς άξονες που προτίθεται να παραχωρήσει προς εκμετάλλευση η κυβέρνηση (Εγνατία Οδός, οδικοί άξονες Κρήτης) εκτιμάται ότι η συμμετοχή των εγχώριων κατασκευαστικών ομίλων στις κοινοπραξίες θα είναι χαμηλότερη από τις προηγούμενες φορές.

Εξαίρεση αποτελούν ενδεχόμενες επεκτάσεις υφιστάμενων προσοδοφόρων παραχωρήσεων όπως η Αττική Οδός και η Γέφυρα Ρίο - Αντίρριο, αν και σε αυτές τις περιπτώσεις οι τράπεζες ενδέχεται να ζητήσουν αυξημένες εξασφαλίσεις σε σχέση με δύο - τρία χρόνια πριν.


Ο υψηλός κίνδυνος χώρας προβληματίζει τους ξένους

Αγκάθια δημιουργεί η δημοσιονομική κρίση και ως προς τη συμμετοχή των ξένων.

Το πρώτο πρόβλημα εδώ είναι ο ελληνικός κίνδυνος. Η μάχη για τη σωτηρία της χώρας μόλις ξεκίνησε και δύσκολα υπάρχει ξένος που να πιστεύει ότι θα κερδηθεί με ευκολία.

Ο αυξημένος κίνδυνος θα οδηγήσει, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, και σε αύξηση των απαιτήσεων απόδοσης. Κοντολογίς, οι ξένοι αναμένεται να δώσουν χαμηλότερες προσφορές, προσδοκώντας σε απόδοση ικανή να αντισταθμίσει και τον υψηλό κίνδυνο. 

Ενώ πριν από τρία χρόνια μια σταθερή απόδοση της τάξης του 7% από ένα έργο παραχώρησης ή από μια εταιρία με σταθερές ταμειακές ροές όπως η ΕΥΑΘ ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική για έναν στρατηγικό επενδυτή, σήμερα, με τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων σε δυσθεώρητα ύψη, ο ίδιος ξένος θα επιδιώξει διψήφιο ποσοστό απόδοσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v