Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον «αέρα» το άνοιγμα της αγοράς φαρμακείου

Έμμεση ακύρωση των προθέσεων της κυβέρνησης αλλά και των δεσμεύσεων στο μνημόνιο με το ΔΝΤ, όσον αφορά στο άνοιγμα του «κλειστού» επαγγέλματος των φαρμακοποιών, φέρνει χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Στον «αέρα» το άνοιγμα της αγοράς φαρμακείου
Έμμεση ακύρωση των προθέσεων της κυβέρνησης αλλά και των σχετικών δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο με το ΔΝΤ, όσον αφορά στο άνοιγμα του «κλειστού» επαγγέλματος των φαρμακοποιών, φέρνει χθεσινή απόφαση του Ευρωδικαστηρίου.

Συγκεκριμένα, έπειτα από προσφυγή του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων γνωμοδότησε υπέρ της διατήρησης των γεωγραφικών και δημογραφικών κριτηρίων, που επί της ουσίας αποτελούν τους μόνους παράγοντες οι οποίοι διατηρούν περιορισμούς στην ίδρυση νέων φαρμακείων.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΠΦΣ:

«Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων δέχεται και αιτιολογεί τους δημογραφικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς ως κριτήριο ίδρυσης των φαρμακείων στην προοπτική της διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος και της καλής ποιότητας των φαρμακευτικών προϊόντων. Το Δικαστήριο συμπεραίνει ότι τα πληθυσμιακά και γεωγραφικά κριτήρια δεν αντίκεινται στην ελευθερία εγκατάστασης και η ύπαρξή τους σε ένα ελάχιστο όριο διασφαλίζει επαρκείς φαρμακευτικές υπηρεσίες. Επίσης, τα κριτήρια αυτά δεν αντίκεινται στους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Φόρμουλα για μείωση ποσοστού κέρδους

Πέρα από την παραπάνω εξέλιξη, ωστόσο, ανοιχτή παραμένει η συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού περιθωρίου κέρδους που διατηρούν τα φαρμακεία στην πώληση φαρμάκων.

Η φόρμουλα που φαίνεται να προκρίνεται, και να γίνεται αποδεκτή από την πλευρά τόσο της Πολιτείας όσο και των φαρμακοποιών, είναι η υιοθέτηση εκπτώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία κατά το πρότυπο του rebate (ποσά εκπτώσεων που προσφέρουν οι φαρμακευτικές προς τα ταμεία), μέτρο το οποίο αν εφαρμοστεί θα μειώσει εμμέσως τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών, αλλά όχι οριζοντίως.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει την εκχώρηση εκπτώσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το ύψος των οποίων θα καθορίζεται ανάλογα με τον τζίρο που πραγματοποιεί κάθε φαρμακείο σε κάθε ταμείο.

Για παράδειγμα, από έναν τζίρο και πάνω ο φαρμακοποιός θα τιμολογεί προς το ασφαλιστικό ταμείο τα ποσά των εκτελεσθέντων συνταγών που του αναλογούν, αφαιρουμένης όμως συγκεκριμένης έκπτωσης. Οι εκπτώσεις μάλιστα εξετάζεται να κυμαίνονται ανάλογα με τον τζίρο που καταγράφει κάθε φαρμακείο στο εκάστοτε ταμείο (ΙΚΑ, ΟΠΑΔ κ.ά.).

Έτσι, εκτιμάται ότι θα προστατευτούν τα περιφερειακά φαρμακεία χαμηλού τζίρου, αλλά και ο κλάδος θα συμμετάσχει αναλογικά στην ανάγκη μείωσης των τιμών και των φαρμακευτικών δαπανών, αποφεύγοντας την οριζόντια μείωση περιθωρίου κέρδους, την οποία εκτιμάται ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αρκετές επιχειρήσεις-φαρμακεία.


Τα 89 φάρμακα και πάλι στα φαρμακεία 

Προς αυτήν την κατεύθυνση συγκλίνει, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, και η κατ’ αρχάς συμφωνία κυβέρνησης - φαρμακοποιών, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην προχθεσινή ευρεία σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών με τους φορείς του φαρμάκου, για την επιστροφή των ακριβών φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Σύμφωνα με την προκαταρκτική συζήτηση, η οποία ωστόσο σύμφωνα με τον ΦΣΑ πρέπει να εξασφαλίζει κάποιες προϋποθέσεις, η κυβέρνηση εξετάζει να επιτρέψει και πάλι στα ιδιωτικά φαρμακεία να πωλούν τα 89 ακριβά φάρμακα (είχαν αποσυρθεί στα τέλη Απριλίου και χορηγούνταν μόνο μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων), μειώνοντας ωστόσο το περιθώριο κέρδους του φαρμακοποιού από το 5% στο 3%.

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, η μείωση αυτή εμμέσως ρίχνει το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου και γίνεται αποδεκτή από τους συλλογικούς φορείς των φαρμακοποιών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v