Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόροι 33 δισ. λιμνάζουν στα δικαστήρια!

Tο ποσό των 33 δισ. αγγίζουν καταλογισθέντες φόροι και πρόστιμα που δεν εισρέουν στα ταμεία του Δημοσίου εξαιτίας προσφυγών στη Δικαιοσύνη. Τα... τερτίπια των οφειλετών και τι αλλάζει. Στα 32 δισ. οι ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Φόροι 33 δισ. λιμνάζουν στα δικαστήρια!
Tο αστρονομικό ποσό των 33 δισ. ευρώ αγγίζουν οι καταλογισθέντες φόροι και πρόστιμα που δεν εισρέουν στα ταμεία του Δημοσίου εξαιτίας προσφυγών των φορολογουμένων στη Δικαιοσύνη, κάνοντας την υπόθεση Βοσκόπουλου με τα 5,5 εκατ. ευρώ να μοιάζει με... σταγόνα στον ωκεανό.

Στα 33 δισ. ευρώ των καταλογισθέντων και εκκρεμών στα δικαστήρια φόρων προστίθενται 32 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες αν διαγραφούν πτωχοί οφειλέτες και ΔΕΚΟ υποχωρούν στα 23 δισ. ευρώ, πιστοποιώντας την πλήρη αδυναμία του κράτους να συλλέξει τους φόρους που του οφείλονται.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι 8.282 φυσικά και νομικά πρόσωπα χρωστούν πάνω από 200.000 ευρώ έκαστος, με τη συνολική ληξιπρόθεσμη οφειλή να φτάνει τα 20,04 δισ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο το κράτος χάνει έσοδα 25 - 30 δισ. ευρώ, ενώ η παραοικονομία, όπως εκτίμησε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος, αγγίζει το 40% προσεγγίζοντας τα 95 δισ. ευρώ.

Η πρακτική η οποία έχει οδηγήσει τα χρέη που... συνωστίζονται στις δικαστικές αίθουσες είναι γνωστή. Νομοθετικές διατάξεις δίνουν τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής στην περίπτωση όπου ο φορολογούμενος αμφισβητεί το αποτέλεσμα του ελέγχου τον οποίο υπέστη.

Η νομοθεσία μέχρι πρότινος όριζε ότι με την άσκηση προσφυγής καταβάλλεται το 10% του συνολικού φόρου που έχει καταλογιστεί, αλλά ακόμα και αυτά τα 3,3 δισ. ευρώ δεν έχουν βρει στο σύνολό τους τον... δρόμο για τα ταμεία του Δημοσίου. Η... ντρίμπλα για την αποφυγή και του 10% ήταν η επίκληση οικονομικής αδυναμίας από τον οφειλέτη, κατάσταση που συνήθως γίνεται δεκτή στα δικαστήρια...

Με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, το ποσό που καταβάλλεται με την άσκηση προσφυγής αυξάνεται στο 25%, ο χρόνος άσκησης προσφυγής περιορίζεται από τους 6 μήνες στις 30 μέρες και μέχρι να υπάρξει τελεσίδικη απόφαση «τρέχουν» οι προσαυξήσεις.

«Το πρόβλημα δεν λύνεται», λένε στελέχη που γνωρίζουν καλά τον χώρο, συμπληρώνοντας ότι «στην πράξη σχεδόν όλοι οι δικαστές δέχονται τις αιτήσεις αδυναμίας πληρωμής και στο τέλος όλο το ποσό καταλήγει να διεκδικείται σε 13 χρόνια, 4 στο διοικητικό πρωτοδικείο, 4 χρόνια στο διοικητικό εφετείο και άλλα 5 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας»…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v