Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΣΑ: Πρόβλημα ρευστότητας από τα χρέη των ταμείων

Σοβαρές στρεβλώσεις στη λιανική αγορά φαρμάκου από τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης χιλιάδων ιδιωτικών φαρμακείων κατήγγειλε ο ΦΣΑ.

ΦΣΑ: Πρόβλημα ρευστότητας από τα χρέη των ταμείων
Σοβαρές στρεβλώσεις στη λιανική αγορά φαρμάκου από τα συσσωρευμένα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τη ρευστότητα και το κεφάλαιο κίνησης χιλιάδων ιδιωτικών φαρμακείων κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου έδωσε συνέντευξη τύπου, εξηγώντας την απόφαση του να πάψει την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, της ΔΕΗ, της Εμπορικής Τράπεζας και της Alpha Bank από σήμερα 1η Απριλίου.

Ειδικότερα, ο ΦΣΑ, ο οποίος έχει αποφασίσει επίσης τη διακοπή χορήγησης φαρμάκων επί πιστώσει για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από την 1η Μαίου, υπολογίζει ότι τα συνολικά χρέη προς τους φαρμακοποιούς της Αττικής ανέρχονται σε 250 εκατ.ευρώ, (τα οποία αφορούν οφειλές από το καλοκαίρι του 2009), ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις πληρωμών από άλλα δημόσια ταμεία.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΦΣΑ το 80% του κύκλου εργασιών των φαρμακείων γίνεται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ποσοστό που δείχνει την εξάρτηση τους από τις πληρωμές τους. Επίσης, ο κύκλος πληρωμών των υποχρεώσεων τους προς φαρμακαποθήκες και προμηθευτές δεν υπερβαίνει το δίμηνο, ενώ οι καθυστερήσεις των ταμείων υπερβαίνουν τους 5 μήνες με αποτέλεσμα, η ρευστότητα να εξυπηρετείται από τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΦΣΑ, το 20% των φαρμακοποιών είναι υπερδανεισμένοι, ενώ η καθυστέρηση από τα χρέη των ταμείων επιβαρύνει με 3% μηνιαίως το μικτό περιθώριο κέρδους τους, το οποίο σημειωτέον είναι θεσμοθετημένο από την Πολιτεία (σ.σ. η κυβέρνηση κάνει λόγο για μικτό περιθώριο κέρδους 35% ενώ οι φαρμακοποιοί ισχυρίζονται ότι το περιθώριο τους είναι 23,8%).

Ο ΦΣΑ έθεσε επίσης ζητήματα που αφορούν στη διανομή 89 ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων από τα ιδιωτικά φαρμακεία (με απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ που είχε παρθεί 1,5 χρόνο πριν) καθώς το χρονικό περιθώριο χορήγησης τους έληξε χθες 31 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ από αύριο οι φαρμακοποιοί δεν μπορούν να χορηγήσουν τα εν λόγω φάρμακα, αν και έχουν στόκ με το οποίο θα επιβαρυνθούν, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη χορήγησης τους ξανά από τα νοσοκομεία για ασφαλισμένους με σοβαρά προβλήματα υγείας.
 
Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ΦΠΑ, ο οποίος αν και αυξήθηκε κατά 1% δεν έχει περάσει στα τιμολόγια των φαρμακείων, καθώς το φάρμακο ως προιόν διατίμησης δεν μπορεί να πωλείται με αυθαίρετη τιμή, εφόσον δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που να συμπεριλαμβάνει την αύξηση.
 
΄Ετσι, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ.Κ.Λουράντος, πρόεδρος του ΦΣΑ, οι φαρμακοποιοί δεν ξέρουν πώς να εκδώσουν τα μηνιαία τιμολόγια προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αναβολή στο νέο δελτίο τιμών φαρμάκων 

Σημειώνεται ότι το ενιαίο δελτίο τιμών φαρμάκων, στο οποίο θα συμπεριληφθούν οι νέες τιμές των φαρμακευτικών σκευασμάτων μετά την εκτεταμένη ανακοστολόγηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, δεν θα κυκλοφορήσει σήμερα 1η Απριλίου, όπως είχε ανακοινωθεί παίρνοντας νέα αναβολή.

Σημειώνεται ότι το νέο δελτίο τιμών αναμενόταν από τον Φεβρουάριο και θα περιελάμβανε μεσοσταθμικές μειώσεις κατά 20%-25% στη λιανική τιμή των φαρμάκων.

Η συγκεκριμένη καθυστέρηση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανιών, έχει επιφέρει σημαντική στρέβλωση στην αγορά, καθώς το χονδρεμπόριο και οι φαρμακαποθήκες μειώνουν στο μίνιμουμ τις παραγγελίες τους, προς αποφυγή δημιουργίας υψηλών αποθεμάτων με την παλιά ακριβότερη τιμή.

Η κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ζήτησης σύμφωνα με την ΠΕΦ και την αύξηση του κόστους διαχείρισης των παραγγελιών, αλλά κυρίως επιβαρύνει με αβεβαιότητα την αλυσίδα στην αγορά φαρμάκου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v