Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμβιβαστική λύση με συμμετοχή ΔΝΤ

Σε σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης και εμπλοκή ΔΝΤ κατέληξε η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup εγκρίνοντας το γαλλογερμανικό πλάνο. Πλήρως αποδεκτό το σχέδιο, λέει η Ελλάδα.

Συμβιβαστική λύση με συμμετοχή ΔΝΤ
Σε σχέδιο στήριξης της Ελλάδας με διμερή δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης και εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συμφώνησαν Παρίσι και Βερολίνο, ενώ η τελική συμφωνία επικυρώθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδικότερα, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρει ότι οι χώρες της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για μηχανισμό βοήθειας της Ελλάδας που θα βασίζεται σε διμερή δάνεια.

Το κείμενο στο οποίο κατέληξαν οι ηγέτες των 16 χωρών της ζώνης του ευρώ κάνει λόγο για σημαντική συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του μηχανισμού βοήθειας της Ελλάδας, αλλά η ευρωζώνη θα έχει τον πρωταρχικό ρόλο.

Πηγές του Reuters στην Ε.Ε. αναφέρουν ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επιβαρυνθούν με τα 2/3 και το ΔΝΤ με το 1/3 της βοήθειας προς την Ελλάδα.  

Ακόμη, στο κείμενο αναφέρεται ότι δεν υπάρχει απόφαση ενεργοποίησης του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα στην παρούσα φάση, κάτι που θα πραγματοποιηθεί μετά από ομόφωνη απόφαση των χωρών της ευρωζώνης, μετά από σχετικές εκτιμήσεις από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα από τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα εξετασθεί μόνο εάν η χρηματοδότηση από τις αγορές αποδειχθεί ανεπαρκής, αναφέρει το έγγραφο.

Η συμμετοχή των χωρών της ευρωζώνης στο μηχανισμό θα υπολογίζεται βάσει της συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Παράλληλα, το πλάνο βοήθειας, εφόσον ενεργοποιηθεί, θέτει κίνητρα για την Ελλάδα για να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές «το συντομότερο δυνατόν».

Το σχέδιο συμφωνίας αναφέρει σαφώς ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. στο θέμα των προϋπολογισμών των χωρών-μελών «θα πρέπει να ενισχυθεί στο μέλλον». Όπως αναφέρει, η Κομισιόν, η ΕΚΤ και οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα παρουσιάσουν προτάσεις ενίσχυσης της νομοθεσίας έως τα τέλη του έτους.

Ακόμη, στο κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει οικονομική στήριξη ενώ εκφράζεται η πεποίθηση των ηγετών της ευρωζώνης ότι τα μέτρα λιτότητας της χώρας λογικά θα της επιτρέψουν να ανακτήσει πλήρως την εμπιστοσύνη των αγορών.


Η γαλλογερμανική συμφωνία για τη στήριξη

Νωρίτερα, Γαλλία και Γερμανία συμφώνησαν σε "μηχανισμό στήριξης" για την Ελλάδα, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλύπτεται από χώρες της ευρωζώνης.

Πρόκειται για μεικτή λύση, η οποία θα βασίζεται σε διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης, με επιτόκια της αγοράς, αλλά και συμμετοχή του ΔΝΤ στο δανεισμό, και η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως ύστατη λύση, αφού αποδειχτεί ότι η Ελλάδα δεν καταφέρει να προσφύγει στις κεφαλαιαγορές για δανεισμό.  

Γερμανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το σχέδιο παρουσιάστηκε ήδη στον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν Βαν Ρόμπέι, ενώ πρόσθεσε ότι για να ενεργοποιηθεί το σχέδιο θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση του Eurogroup (των 16 χωρών της ευερωζώνης). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρομπέι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, δεσμεύτηκε επίσης για αλλαγή της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αργότερα εντός του έτους, με αυστηροποίηση της νομοθεσίας και επιβολή κυρώσεων για κράτη-μέλη που δεν ευθυγραμμίζονται με τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τον περιορισμό των ελλειμμάτων και των χρεών τους.    


ΔΝΤ: Στα 20 δισ. ευρώ η συμμετοχή

Στα 20 δισ. ευρώ ανέρχεται η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον ευρωπαϊκό "μηχανισμό" στήριξης της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Mega.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του καναλιού, η συμμετοχή του ΔΝΤ θα λάβει τη μορφή δανείου, ύψους 20 δισ. ευρώ -διπλάσιο σε σχέση με τα κεφάλαια που μπορεί να δανείσει το Ταμείο, μετά από απόφαση του επικεφαλής, Ντομινίκ Στρος Καν- με επιτόκιο έως 2,5%.

Το σημαντικό στοιχείο, αναφέρεται στο σχετικό θέμα, είναι ότι το ΔΝΤ συμφώνησε για τη συμμετοχή στον "μηχανισμό στήριξης" χωρίς να ζητήσει την επιβολή πρόσθετων μέτρων από πλευράς της Ελλάδας.


Πώς αντιδρά η Αθήνα

Στελέχη της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σημείωναν ότι η συμφωνία είναι μια θετική εξέλιξη, προσθέτοντας ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο είναι "πλήρως αποδεκτό" και ότι είναι ένα μήνυμα σταθερότητας της ευρωζώνης, το οποίο θα έχει θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, σημείωσαν ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει με το σχέδιο, αν και οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται μετά το Eurogroup

Σύμφωνα με την ατζέντα της Συνόδου, οι εργασίες της Συνόδου ξεκίνησαν στις 17:45, ενώ στις 10:30, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα συνεχιστούν και την Παρασκευή, ενώ στις 13:00 θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου όπου και θα ανακοινωθούν οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου. Άναμένεται και μια -εμβόλιμη- συνεδρίαση του Eurogroup, των 16 χωρών-μελών της ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα αργά σήμερα το βράδι ή αύριο το πρωί. 


Τι έγινε πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Στις δηλώσεις τους πριν τη Σύνοδο Κορυφής, τόσο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Λ. Θαπατέρο εμφανίστηκαν σίγουροι για την επίτευξη συμφωνίας για οικονομική στήριξη στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ταχθηκαν υπέρ μιας εμπλοκής του ΔΝΤ, ενδίδοντας στις πιέσεις της Α. Μέρκελ για ανάμειξη του Ταμείου στο σχέδιο διάσωσης. 

Υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ τάχθηκαν οι ευρωπαίοι ηγέτες (Γιούνκερ, Μέρκελ, Μπερλουσκόνι, Ρομπέι) που συμμετείχαν στην σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος το πρωί, ενώ ο επικεφαλής της ΝΔ, Αντώνης Σάμαράς, που επίσης συμμετείχε στη σύνοδο, τάχθηκε εναντίον της εμπλοκής του Ταμείου. 

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, με τον Α. Σαμαρά, με πρωτοβουλία του τελευταίου, όπου και συμφώνησαν για κοινή στάση στο ζήτημα.

Εναντίον της εμπλοκής του ΔΝΤ τάχθηκαν στην πλειοψηφία τους οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, με τον Δανό πρόεδρο Πολ Ράσμουσεν να επικρίνει τη στάση της Άγκελας Μέρκελ να επιβάλλει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Το να μην είμαστε σε θέση να επιλύσουμε εμείς οι ίδιοι το πρόβλημα, είναι μια κακή λύση», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ.


Γ. Πασπανδρέου: "Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας"

Οποια κι αν είναι η απόφαση σήμερα η νέα πορεία μας θα είναι μια θετική πορεία της Ελλάδας, είναι η πορεία που θα ακολουθήσουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι το λέει αυτό σήμερα, που είναι μια συμβολική και σημαντική μέρα για τον ελληνισμό, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι "θα τα καταφέρουμε μόνοι μας".

Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική και δύσκολη για την Ευρώπη και η πρόκληση είναι μεγάλη, συνίσταται δε στο να δείξει διάθεση η Ενωση να στηρίξει την Ευρωζώνη, το κοινό νόμισμα και την κοινή πορεία.

Πιστεύω ότι τα μηνύματα θα είναι τέτοια, που θα δείξουν ότι όλοι οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στην αρχή των δηλώσεών του, αναφέρθηκε στα τολμηρά, όπως είπε, μέτρα που έλαβε η Ελλάδα και τόνισε την απόφαση της χώρας να ρυθμίσει εκείνη τα του οίκου της.

Εκανε δε λόγο για τα πιό ριζοσπαστικά μέτρα που έχει πάρει ποτέ κυβέρνηση και τα οποία βάζουν τη χώρα σε μια νέα πορεία και πρόσθεσε ότι τα μηνύματα αλληλεγγύης που φθάνουν στην Ελλάδα από όλες τις γωνιές της γης δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή πορεία.


Θαπατέρο: Ευρωπαϊκή απάντηση για Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι στη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ οι "27" ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μια ευρωπαϊκή απάντηση με δεσμεύσεις για την περίπτωση της Ελλάδας, εξέφρασε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της Σύνοδου Κορυφής με τους κοινωνικούς εταίρους.

Ο κ. Θαπατέρο αφού χαρακτήρισε τη λύση των διμερών δανείων προς την Ελλάδα ως «λογική», τόνισε πως είναι επίσης αποδεκτή η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επιμένοντας, ωστόσο, στην ανάγκη η λύση να είναι θεμελιωδώς ευρωπαϊκή.

«Η λύση πρέπει να ξεκινά από την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Όταν μιλάμε για κοινό νόμισμα μιλάμε για κοινή ευθύνη»,είπε ο Θαπατέρο, τονίζοντας, προς αποφυγή παρερμηνειών, ότι «αυτό που θα κάνουμε δεν είναι να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα, αλλά να δανείσουμε χρήματα στην Ελλάδα τα οποία θα μας επιστρέψει με τόκους».


Μπαρόζο: Αδιανόητο να μην υπάρξει συναίνεση

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε πως θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξει συναίνεση για την περίπτωση της Ελλάδας, ένα ζήτημα το οποίο είναι σημαντικό και έχει επείγοντα χαρακτήρα, όπως είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής απηύθυνε έκκληση στους "27" να λάβουν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν τη σταθερότητα του ευρώ.

Εξ άλλου, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλόντ Τρισέ, σύμφωνα με την οποία παρατείνονται πέραν του 2010, τα, ήδη, ελαστικά κριτήρια δανεισμού των τραπεζών, ο κ. Μπαρόζο είπε ότι ο ίδιος προσωπικά και συνολικά η Επιτροπή υποστηρίζουν αυτή την απόφαση ενός οργάνου, που, όπως σημείωσε, είναι ανεξάρτητο στις αποφάσεις του.


Σαρκοζί-Ρομπέι: Αποφασισμένοι για συμφωνία

Ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ είναι αποφασισμένοι να επιτύχουν μια συμφωνία για την βοήθεια προς την Ελλάδα στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, ανακοίνωσε το μέγαρο των Ηλυσίων μετά το γεύμα των δυο ανδρών.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του, ο κ. βαν Ρόμπεϊ προτίθεται να συγκαλέσει μια σύνοδο κορυφής αυτήν την εβδομάδα με τις δεκαέξι χώρες της ζώνης του ευρώ για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση στο θέμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως το ζήτησαν την Τρίτη η Γαλλία και η Ισπανία, που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Οι όροι της Γερμανίας

Στο μεταξύ, το Βερολίνο θέτει όρους, προκειμένου να αποδεχθεί μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική βοήθεια για την Ελλάδα ως τελευταίο καταφύγιο, αλλά αξίωσε από τους εταίρους της στην ευρωζώνη να διαπραγματευτούν σκληρότερους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Γερμανίας παρουσίασε λεπτομερώς τους όρους για οποιονδήποτε μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

* Η Ελλάδα θα πρέπει να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στις πιστωτικές αγορές,

* Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα πρέπει να συμβάλει σε οποιαδήποτε διάσωση,

* Τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να συμφωνήσουν για τη διαπραγμάτευση "επιπρόσθετων εργαλείων" για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, πέραν των σημερινών κανόνων, οι οποίοι δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την αύξηση των χρεών και των ελλειμμάτων της Αθήνας, τα οποία προκάλεσαν κλυδωνισμούς στην ευρωζώνη.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v