Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναπτυξιακά μέτρα «εδώ και τώρα» ζητά η αγορά

Αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα εδώ και τώρα ζητά η αγορά, η οποία αν και χαρακτηρίζει αναγκαίο το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, συμπληρώνει ότι αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Αναπτυξιακά μέτρα «εδώ και τώρα» ζητά η αγορά
Αναπτυξιακά και διαρθρωτικά μέτρα εδώ και τώρα ζητά η αγορά, η οποία αν και χαρακτηρίζει αναγκαίο το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση, συμπληρώνει ότι αυτά δεν λύνουν το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Φορείς και επιχειρηματίες χρεώνουν στην κυβέρνηση καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων, ατολμία στο σκέλος περιστολής δημοσίων δαπανών και προειδοποιούν πως αν δεν συνοδευτούν από αναπτυξιακές διεξόδους, θα οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό.

Όλοι επίσης υπογραμμίζουν ότι το παρόν πακέτο μέτρων, θα επιφέρει μείωση εισοδημάτων, πτώση της κατανάλωσης και κατ’έπέκταση αρνητική επίδραση σε ότι αφορά στην απασχόληση.


Δημήτρης Ασημακόπουλος πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ

Σκληρά μεν αναγκαία δε προκειμένου να αποφευχθεί η στάση πληρωμών από το κράτος χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μιλώντας πριν από λίγο στο Euro2day σημείωσε ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για ανάπτυξη και παραγωγή εάν θέλουμε να μην καταλήξουμε στο ίδιο σημείο μετά από δύο τρία χρόνια και αν δεν θέλουν να αφεθούμε στην τύχη μας.

Σημείωσε δε ότι πρέπει επίσης άμεσα να αντιμετωπίσουμε με μέτρα τον επαπειλούμενο κίνδυνο για στάση πληρωμών από την πραγματική οικονομία. Για να αποφευχθεί αυτό σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις για δανειοδότηση για αποπληρωμή υποχρεώσεων προς ασφαλιστικά ταμεία, να αρχίσει γρήγορα να λειτουργεί η επίδραση του ΕΣΠΑ και να συνδεθούν οι φορολογικές συντελεστές με διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Σε ότι αφορά ενδεχόμενες ανατιμήσεις από την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ ο ίδιος εκτίμησε ότι δεν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στις τιμές και ότι θα απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο σημείωσε ότι θα επιβαρυνθούν οι ανελαστικές δαπάνες της οικογένειας και θα χαθούν χρήματα από την κατανάλωση. Ήδη όπως ανέφερε υπάρχει μεγάλη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Δημήτρης Μακρυβέλιος πρώην πρόεδρος της ΟΒΕ

Πτώση της κατανάλωσης και αύξηση του πληθωρισμού
«βλέπει» ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος Δημήτρης Μαρκυβέλιος από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αν και θεωρεί ότι θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε ότι αφορά το εισπρακτικό σκέλος και την εισροή ρευστού στα κρατικά ταμεία ύψους 1,7 δις. ευρώ.

Συγκεκριμένα ο τέως πρόεδρος της ΟΒΕ σημείωσε ότι από την αύξηση των καυσίμων άμεσες θα είναι ιοι επιπτώσεις στα μεταφορικά κόστη καθώς επίσης στη βιομηχανική, βιοτεχνική και αγροτική παραγωγή. Ειδικότερα και σε ότι αφορά τις νέες τιμές που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές τη βενζίνη αλλά και το πετρέλαιο ο ίδιος ανέφερε στο Euro2day ότι η βενζίνη θα αυξηθεί κατά 9,6 λεπτά και το πετρέλαιο κατά 4 λεπτά το λίτρο, με αποτέλεσμα η μέση τιμή της αμόλυβδης να σκαρφαλώσει στα 1,369 ευρώ το λίτρο και του πετρελαίου στα 1,161 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τον ίδιο από τις δύο αυξήσεις στον ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά και από την αύξηση στον ΦΠΑ η συνολική αύξηση της τιμής στην αμόλυβδη από την αρχή του έτους ανέρχεται στο 0,24 ευρώ και στο πετρέλαιο στα 0,10 ευρώ το λίτρο, ενώ μεταξύ Μαρτίου του 2009 και Μαρτίου του 2010 η αμόλυβδη βενζίνη έχει πάρει πάνω 0,49 ευρώ το λίτρο.


Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου

Την ευχή τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να αποδώσουν προκειμένου να μην ξαναγυρίσουμε μετά από λίγους μήνες ή ένα χρόνο στο σημείο που είμαστε σήμερα έκανε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ο οποίος δήλωσε στο Euro2day ότι τα πράγματα είναι δύσκολα και το κλίμα βαρύ. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ το ταμείο είναι μείον, ενώ τόνισε το μυστικό είναι να διαχειριστούμε την επόμενη μέρα των μέτρων.

Ο κ. Κορκίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ακόμη περιμένουν να ενεργοποιηθούν τα αναπτυξιακά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΣΔΙΤ Αναπτυξιακός Νόμος, ΤΕΜΠΜΕ τα οποία θα έπρεπε να είχαν τρέξει από τον περασμένο Νοέμβριο.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις που μπορούν να αφομοιώσουν την αύξηση στο ΦΠΑ και να μην την περάσουν στην κατανάλωση αλλά και να δημιουργήσουν μια καλύτερη ψυχολογία στην αγορά, κάτι που όπως παραδέχθηκε δεν είναι εύκολο. Τα νούμερα πάντως δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη από την αρχή του χρόνου έχουν μειωθεί κατά 40.000 οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ (από 909.000 σήμερα είναι 840.000), ενώ πέρυσι μειώθηκε κατά 3% η απασχόληση στο εμπόριο και κατά 10% στους αυτοαπασχολούμενους – εργοδότες. Ο κ. Κορκίδης σημείωσε με έμφαση «προσφέρουμε παρεμβατική συναίνεση και συμβουλευτική υποστήριξη».

Θεόδωρος Βάρδας, πρόεδρος ΣΕΛΠΕ

Φόβους ότι το πακέτο μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση δεν θα αποδώσει εάν δεν συνοδευτεί από αναπτυξιακή πολιτική με στόχο την τόνωση της οικονομίας εκφράζει ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, κ.Θεόδωρος Βάρδας.

Προβλέπει κίνδυνο βαρύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση του 1,8%-2% για το 2010 και συμπληρώνει πως «Τα μέτρα κινδυνεύουν να αυτοκαταργηθούν, καθώς αν η πραγματική οικονομία δεν τονωθεί, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων και η μείωση του ελλείμματος».

Κάνει επίσης λόγο για τη δημιουργίας μιας «τρύπας εισοδήματος» που δημιουργείται από τις περικοπές μισθών αλλά και τις φορολογικές έκτακτες επιβαρύνσεις και υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από την κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο την καθυστέρηση, που επέδειξε για την λήψη και των υφιστάμενων μέτρων.

Υπογραμμίζει επίσης ότι στο πεδίο περιστολής των δημοσίων δαπανών η ποσοστιαία μείωση επιδομάτων και μισθών που επέλεξε η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική ως προς το στόχο της και άτολμη.

Οι επιχειρήσεις

Συναίνεση στη λήψη σκληρών μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία αλλά και την ανάγκη λήψης μέτρων υπέρ της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας εκφράζουν και επιχειρηματικοί κύκλοι.

Από το χώρο του εμπορίου, ο οποίος καλείται άμεσα αφενός να ενσωματώσει τις αυξήσεις ΦΠΑ και τις επιβαρύνσεις σε καύσιμα, μεταφορικά κ.α. όσο και να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη πτώση της κατανάλωσης, οι επιχειρηματίες υπογραμμίζουν ότι απαιτούνται άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές.

Πέρα από τη συνήθη παρατήρηση όσον αφορά τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, σημειώνουν ότι για να εξισορροπηθεί η πίεση που ασκείται σε εισοδήματα και επιχειρήσεις θα πρέπει να αρθούν οι στρεβλώσεις εκείνες που δημιουργούν επιπλέον κόστος και μειώνουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας (γραφειοκρατία, καθυστερήσεις του δημοσίου εις βάρος επενδύσεων, κλειστά επαγγέλματα κ.α.)

Τέλος σημειώνουν ότι δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για την εξέλιξη της αγοράς στην παρούσα φάση, αν και σημειώνουν ότι θα υπάρξει βέβαιη πτώση της ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v