Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργοί αγοραστές ακινήτων οι μετανάστες

Ενεργό ρόλο στις αγοραπωλησίες ακινήτων εν μέσω κρίσης διαδραματίζουν οι μετανάστες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα όσων εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση την αξιοποιεί για την απόκτηση οικογενειακής στέγης.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Ενεργοί αγοραστές ακινήτων οι μετανάστες
Ενεργό ρόλο στις αγοραπωλησίες ακινήτων εν μέσω κρίσης διαδραματίζουν οι οικονομικοί μετανάστες, καθώς η συντριπτική πλειονότητα όσων εξασφαλίζουν τραπεζική χρηματοδότηση την αξιοποιεί για την απόκτηση οικογενειακής στέγης.

Αντίθετα, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων δανειοληπτών χρησιμοποίησαν πέρυσι το χρηματικό ποσό που πήραν με τη μορφή δανείου από την τράπεζά τους είτε για εργασίες επισκευής - επέκτασης του παλαιού ακινήτου τους είτε για την ανέγερση - αποπεράτωση μιας νέας κατοικίας.
 
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, το 69,5% των ξένων που ζουν στη χώρα μας και το 2009 προχώρησαν στη σύναψη δανειακής σύμβασης, αγόρασε με τα χρήματα αυτά ιδιόκτητη κατοικία.

Το ποσοστό των Ελλήνων δανειοληπτών που έπραξαν το ίδιο διαμορφώθηκε μόλις στο 44,8%, αφού ένας μεγάλος αριθμός κατηύθυνε τα κεφάλαια του δανείου σε εργασίες επισκευών - επέκτασης (το 29,5%) και ανέγερσης - αποπεράτωσης (το 18,9%).

Τα αντίστοιχα ποσοστά των οικονομικών μεταναστών ήταν αρκετά πιο χαμηλά (12,7% για επισκευές, 14,8% για ανέγερση). Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι μετανάστες, δεδομένων των περιορισμένων οικονομικών τους δυνατοτήτων, αγοράζουν κατά κύριο λόγο παλαιά και σχετικά φθηνά ακίνητα σε περιοχές όπως ο Κολωνός, η Αττική και το Μεταξουργείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας, πέρυσι το 60% των χορηγήσεων στεγαστικών δανείων προς ξένους υπηκόους εκταμιεύτηκε στον νομό Αττικής, το 14% στη Θεσσαλονίκη και στους νομούς της κεντρικής Μακεδονίας, ενώ από 4% στην Πελοπόννησο και στις Κυκλάδες. Στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας τα αντίστοιχα ποσοστά κινήθηκαν στο 1% - 3%.

Κάλυψαν το 7% των χορηγήσεων

Παρά την κάθετη πτώση των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2009 (πέρυσι εκταμιεύθηκαν περίπου 70.000 δάνεια έναντι 120.000 δανείων το 2008), οι οικονομικοί μετανάστες κάλυψαν ένα σημαντικό τμήμα αυτών των συμβάσεων.

Υπολογίζεται πως το 7% των χορηγήσεων -δηλαδή περί τα 5.000 δάνεια- ελήφθη από μετανάστες, ποσοστό που αγγίζει το 11% αν προστεθούν σε αυτούς και οι υπόλοιποι ξένοι υπήκοοι (όχι οικονομικοί μετανάστες) που διαμένουν στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας. Η απόκτηση ακινήτων από μετανάστες, ιδίως σε υποβαθμισμένες σήμερα περιοχές της Αθήνας, αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος.

Μάλιστα, μια σειρά προγράμματα αναπλάσεων σε γειτονιές της πρωτεύουσας που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείεται να αναθερμάνει σταδιακά τη ζήτηση αλλά και να κάνει αρκετούς Έλληνες να επιστρέψουν στο κέντρο της πόλης.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v