Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες αποκαλύψεις για deal Ελλάδας-Goldman

Νέες αποκαλύψεις για την κρυφή συναλλαγή swap μεταξύ Goldman Sachs και ελληνικού δημοσίου στον διεθνή Τύπο. Τη διαδρομή του deal εξετάζουν οι "F.T.", για κοροϊδία των επενδυτών ομολόγων κάνει λόγο το Bloomberg.

Νέες αποκαλύψεις για deal Ελλάδας-Goldman
Νέες αποκαλύψεις για την κρυφή συναλλαγή swap μεταξύ Goldman Sachs και ελληνικού δημοσίου το 2001 δημοσιεύονται από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με το Bloomberg να κάνει λόγο για "κοροϊδία" των επενδυτών ομολόγων και για "καταφανή σύγκρουση συμφερόντων". 

Οι "Financial Times" σε δημοσίευμά τους εξετάζουν την κρυφή διαδρομή της συμφωνίας αλλά και τη γενικότερη εμπλοκή του επενδυτικού οίκου στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Bloomberg στο πρώτο του θέμα, η Goldman Sachs διαχειρίστηκε πωλήσεις ελληνικών ομολόγων ύψους 15 δισ. χωρίς να αναφέρει τη συμφωνία swap με την Ελλάδα που επέτρεψε την "απόκρυψη" του ύψους του ελλείμματος. 

Όπως αποκαλύπτει, με βάση τα προσπέκτους των συναλλαγών, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην εν λόγω συναλλαγή σε τουλάχιστον 6 από τις 10 εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που διαχειρίστηκε η Goldman Sachs (επισημαίνει ότι δεν κατάφερε να ανακτήσει τα προσπέκτους των υπόλοιπων 4 εκδόσεων).  

Σύμφωνα με τον κ. Bill Blain, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος της Matrix Corporate Capital στο Λονδίνο, η μη αποκάλυψη του swap επέτρεψε στην Goldman, στους άλλους αναδόχους των εκδόσεων και στην Ελλάδα να πετύχουν καλύτερες τιμές για τους τίτλους.

"Οι τιμές των ομολόγων θα έπρεπε να αντανακλούν τα πραγματικά οικονομικά της Ελλάδας. Εάν μια τράπεζα πουλούσε ελληνικά ομόλογα σε επενδυτές με βάση τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες για τα οικονομικά της χώρας και η ίδια γνώριζε ότι αυτές οι πληροφορίες δεν είναι ακριβείς, τότε οι επενδυτές έχουν πιαστεί κορόιδα", τονίζει ο αναλυτής. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, η Goldman Sachs έχει αποκομίσει κέρδη 735 εκατ. ευρώ από τις 10 αναδοχές ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από το 2002. 

Η νομική διάσταση

Η Goldman Sachs θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με νομικές ευθύνες επί του θέματος "εάν αποδειχτεί ότι εν γνώσει τους έκρυβαν ρίσκο και ήξεραν ή είχαν λόγο να γνωρίζουν ότι τα προσπέκτους για τα ελληνικά ομόλογα ήταν παραπλανητικά", αναφέρει ο κ. Thomas Hazen, καθηγητής Νομικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόδειξη ενός τέτοιου ισχυρισμού θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

Η συναλλαγή swap επέτρεψε στην Ελλάδα να βελτιώσει τον προϋπολογισμό της και τα στοιχεία του ελλείμματος, έτσι ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ. Η γνώση ύπαρξης τέτοιων συναλλαγών ενδέχεται να άλλαζε τη γνώμη των επενδυτών για το ρίσκο μιας επένδυσης στα ελληνικά ομόλογα και τις τιμές που προθυμοποιήθηκαν να πληρώσουν για να τα αποκτήσουν, εξηγεί το Bloomberg. 

"Είναι ξεκάθαρη περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων", σημειώνει ο κ. Simon Johnson, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ και καθηγητής του MIT, τονίζοντας ότι αυτό πλήττει τα spreads των ελληνικών ομολόγων. "Όταν ο κόσμος φοβάται ότι τα μεγέθη δεν είναι ακριβή, φοβάται τα χειρότερα". 


"F.T.": Οι "υψηλές" συναντήσεις και οι νέες business της Goldman

Ίσες αποστάσεις από τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και από τα κράτη-μέλη του ευρώ κρατούν οι "Financial Times" σε νέο εκτενές δημοσίευμά τους σχετικά με την ανάμιξη των μεγάλων οίκων της Wall Street στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Οι συντάκτες του δημοσιεύματος, αν και παραθέτουν δηλώσεις τραπεζικών στελεχών αλλά και αξιωματούχων, βάσει των οποίων όλες οι διαδικασίες ήταν σύννομες με τις τότε απαιτήσεις της Ε.Ε., δεν παραλείπουν να επισημάνουν ότι το deal με την Goldman Sachs έμεινε στο παρασκήνιο μέχρι την ανακοίνωση του ισολογισμού του επόμενου έτους.

Η Goldman εμφανίζεται στην αθηναϊκή σκηνή το 2002 με τον διακανονισμό μαζικών συναλλαγών swaps που σκοπεύουν στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους της χώρας. Το deal τότε περιλάμβανε 5 δισ. ισοτιμιακών swaps συνδεδεμένων με το ελληνικό χρέος, ενώ ομόλογα αποτιμημένα σε γεν και δολάρια ανταλλάχθηκαν με ευρώ.

Το deal, αναφέρεται, συντονίστηκε από το στέλεχος της Goldman κ. Αντιγόνη Λουδιάδη. Ο οίκος ανέλαβε πιστωτικό κίνδυνο ύψους 1 δισ. ευρώ, τον οποίο αντιστάθμισε με μια γερμανική τράπεζα, ενώ ο ελληνικός ΟΔΔΗΧ δαπάνησε 200 εκατ. ευρώ σε αμοιβές και προμήθειες. Το 2005, γράφουν οι "F.T.", το swap μεταφέρθηκε στην Εθνική Τράπεζα, η οποία έστησε ένα όχημα ειδικού σκοπού με το όνομα "Τίτλος" και μεταμόρφωσε το swap σε τιτλοποιημένο 20ετές ομόλογο.

Η Goldman Sachs ακόμη διατηρεί χαμηλό προφίλ στην Ελλάδα, αναφέρουν οι "F.T." - χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχουν γραφεία αντιπροσώπευσης στην ελληνική πρωτεύουσα. Ωστόσο, λένε, όταν στην εξουσία ήρθε το ΠΑΣΟΚ του κ. Γιώργου Παπανδρέου ο οίκος έγινε περισσότερο γνωστός.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι "F.T.", το υψηλόβαθμο στέλεχος της Goldman Sachs κ. Gary Cohn συνάντησε τον κ. Παπανδρέου δύο φορές στο διάστημα των τριών τελευταίων μηνών, ενώ ο ίδιος οίκος μαζί με την Deutsche Bank παρουσίασε τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου σε investment shows στο Λονδίνο και στη Φρανκφούρτη.

Η αμερικανική τράπεζα εκτιμάται ότι θα προβεί σε παρόμοιες κινήσεις και στο μέλλον, καθώς προσπαθεί να διευρύνει το αγοραστικό ενδιαφέρον για ομόλογα. «Η Goldman Sachs είναι έτοιμη να συμβουλεύσει την Ελλάδα για το πώς θα μπορέσει να συγκεντρώσει κεφάλαια μέσα στην κρίση», αναφέρει πρώην υπουργός Οικονομικών στους συντάκτες του δημοσιεύματος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v