ΕΕ: Πολιτική απόφαση για στήριξη της Ελλάδας

Το "πράσινο φως" στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας έδωσαν οι 27 της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, χωρίς να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες. Η κοινή γραμμή Γαλλίας - Γερμανίας. Δηλώσεις Barroso, Sarcozy, Merkel.

ΕΕ: Πολιτική απόφαση για στήριξη της Ελλάδας
Το "πράσινο φως" στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας έδωσαν οι 27 της Ε.Ε. από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες, χωρίς να γνωστοποιηθούν περισσότερες λεπτομέρειες του σχεδίου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel δήλωσε ότι ελήφθη συμφωνία για την Ελλάδα, την οποία συνυπέγραψαν και τα 27 μέλη της Ε.Ε στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. 

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας προς τη χώρα αναμένονται πλέον από τις συνόδους του Eurogroup τη Δευτέρα και -κυρίως- του Ecofin την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου.  

Σημειώνεται ότι το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα συμφωνήθηκε έπειτα από συνάντηση του προέδρου της Ε.Ε. κ. Van Rompuy, του προέδρου της Κομισιόν κ. Barroso, του Γάλλου Προέδρου κ. Ν. Sarkozy, της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. A. Merkel, του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. J.-C. Trichet και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι στηρίζει πλήρως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την όμως παράλληλα να εφαρμόσει αποφασιστικά αυτά τα μέτρα και να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το 2010. Υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια.

Επίσης, σημείωσε ότι "η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο".

Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου τόνισε ότι "το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει την πείρα του και τη στήριξή του όπου χρειαστεί για την Ελλάδα". 


Τι δήλωσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά τη σύνοδο κορυφής

"Έχουμε στείλει ξεκάθαρο πολιτικό σημάδι στο ζήτημα της Ελλάδας" δήλωσε η κ. Merkel μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Γάλλος Πρόεδρος κ. Nicolas Sarcozy πρόσθεσε ότι "η Γαλλία και η Γερμανία είναι απολύτως ευθυγραμμισμένες για τη στήριξη στην Ελλάδα".

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν να δείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα εάν προκύψει τέτοια ανάγκη, δήλωσε μετά το πέρας της άτυπης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος κ. Van Rompuy, προσθέτοντας ότι η απόφαση στήριξης της χώρας ελήφθη "σχετικά εύκολα".

"Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν ξεκάθαρη πολιτική βούληση να βοηθήσουν την Ελλάδα", ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Ε. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής επιτροπής, κ. Jose Manuel Barroso, τόνισε ότι οι ανακοινώσεις των ηγετών της Ε.Ε. δείχνουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. "Στηρίζοντας μία οικονομία, στηρίζουμε όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης", τόνισε χαρακτηριστικα.  

Παράλληλα, εξήγησε ότι "δεν τέθηκε θέμα συγκεκριμένων δεσμεύσεων προς την Ελλάδα, επειδή η Αθήνα δεν ζήτησε στήριξη", ενώ διευκρίνισε ότι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής δεν υπήρξαν συζητήσεις για άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας.  

Ο επικεφαλής του Eurogroup, κ. J.-C. Juncker, τόνισε ότι "η όποια βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί υπό τον όρο ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα", απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ σημείωσε ότι δεν θεωρεί πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετη βοήθεια από χώρες-μέλη της Ε.Ε. 

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε: 

Την ύπαρξη συμφωνίας για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Η. Van Rompuy και ο κ. J. Barroso, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

"Υπάρχει συμφωνία για την ελληνική περίπτωση. Τώρα θα παρουσιάσουμε τους όρους της συμφωνίας και στους άλλους ηγέτες", δήλωνε ο πρόεδρος της Ε.Ε. λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η βοήθεια προς την Ελλάδα συμφωνήθηκε έπειτα από συνάντηση του κ. Van Rompuy, του προέδρου της Κομισιόν κ. Barroso, του Γάλλου Προέδρου κ. Ν. Sarkozy, της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. A. Merkel, του επικεφαλής της ΕΚΤ κ. J.-C. Trichet και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε ότι στηρίζει πλήρως τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης, καλώντας την όμως παράλληλα να εφαρμόσει αποφασιστικά αυτά τα μέτρα και να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το 2010. Υπογράμμισε ακόμη πως η Ελλάδα δεν ζήτησε καμία οικονομική βοήθεια.

Επίσης, σημείωσε ότι "η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή των συστάσεων σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα προτείνει τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα βάσει της τεχνογνωσίας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και μια πρώτη αξιολόγηση θα γίνει τον Μάρτιο".

Παράλληλα, επισήμανε πως η Ε.Ε. θα λάβει συντονισμένα μέτρα για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, κ. Jose Manuel Barroso, ανακοίνωνε την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel δήλωσε ότι "η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα αφεθεί στην τύχη της".

Πηγές του Reuters στην Ε.Ε. τονίζουν ότι το Eurogroup θα εξετάσει τη Δευτέρα τις εναλλακτικές οδούς για τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ αναφέρουν ότι μία από τις επιλογές που εξετάζονται είναι οι αγορές ελληνικών ομολόγων από κρατικές τράπεζες χωρών της ευρωζώνης. "Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας ενδέχεται να δομηθεί κλιμακωτά, με βάση τα εκάστοτε επίπεδα αναγκών της χώρας", αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.

Ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε στο Reuters ότι δεν υπάρχει τελική απόφαση των ηγετών της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πιθανά "εργαλεία" στο πλάνο βοήθειας της Ελλάδας είναι μέτρα στο πλαίσιο της Ε.Ε., το ΔΝΤ και η διμερής βοήθεια. Στο τραπέζι "έπεσε" και γερμανική πρόταση για χρήση της κρατικής τράπεζας ανάπτυξης, KFW, η οποία θα παράσχει εγγυήσεις για Γερμανούς αγοραστές στα ελληνικά ομόλογα.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε: "Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην Ελλάδα".

Τις εξελίξεις αναφορικά με το θέμα της Ελλάδας παρακολουθεί στενά και ο Λευκός Οίκος, όπως δήλωσε η  κ. Romer, οικονομική σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου κ. Β. Οbama, η οποία σημείωσε ότι υπάρχει "θετική εξέλιξη" στο ζήτημα. Η κ. Romer τόνισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν οποιαδήποτε λύση θα σταθεροποιήσει την κατάσταση.

Σημειώνεται ότι τόσο χθες όσο και σήμερα το πρωί υπήρξε καταιγισμός δημοσιευμάτων και δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων για το θέμα της ευρωπαϊκής συνδρομής προς την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v