Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμα κινδύνου για τις τιτλοποιήσεις δανείων

Γιατί οι ρυθμίσεις Κατσέλη "μπλοκάρουν" τις τιτλοποιήσεις από τις τράπεζες. Τα προβλήματα της ρευστότητας, οι προειδοποιήσεις του οίκου Fitch και τι ζητούν οι τράπεζες από την πολιτική ηγεσία.

  • του Ζαφείρη Σταθόπουλου
Σήμα κινδύνου για τις τιτλοποιήσεις δανείων
"Μπλόκο" στον τελευταίο δρόμο άντλησης -φθηνής σχετικά- ρευστότητας από τις τράπεζες ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις από την ΕΚΤ, την Τράπεζα της Ελλάδος, οίκους αξιολόγησης αλλά και από τραπεζίτες και επιχειρηματίες ότι θα απειληθούν τα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

Σε μια περίοδο στην οποία η εκτόξευση των spreads καθιστά απαγορευτική την έκδοση ομολογιακών δανείων και καλυμμένων ομολογιών και οι τράπεζες πρέπει να περιορίσουν την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ, τα νομοσχέδια του υπουργείου Οικονομίας καθιστούν δυσχερείς και τις τιτλοποιήσεις δανείων.

Η δυνατότητα ρύθμισης ενήμερων, σήμερα, δανείων, την οποία παρέχουν σε χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας και το νέο νομοσχέδιο για την πτώχευση των ιδιωτών, θα έχει άμεση επίπτωση στα τιτλοποιημένα δάνεια, προειδοποίησε η Fitch.

Ο οίκος απείλησε με υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των εκδόσεων τιτλοποίησης ελληνικών τραπεζών, προειδοποιώντας ότι εφόσον περάσει το νομοσχέδιο για την πτώχευση ιδιωτών, χωρίς αλλαγές, θα ασκήσει νέες πιέσεις στις αξιολογήσεις τιτλοποιήσεων και καλυμμένων ομολογιών.

"Αυτήν τη στιγμή για μέρος επιχειρηματικών δανείων, συνολικού ύψους 90 δισ. ευρώ, οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να υπολογίσουν τις χρηματορροές τους, καθώς δεν ξέρουν αν κάποιοι από τους ενήμερους, σήμερα, πελάτες τους κάνουν χρήση των διατάξεων του νομοσχεδίου", αναφέρει χαρακτηριστικά επικεφαλής τμήματος εταιρικών χορηγήσεων.

Η παραπάνω κατάσταση, πέραν της αύξησης του κόστους υφιστάμενων τιτλοποιήσεων, δυσχεραίνει και νέες εκδόσεις, καθώς για να προκύψει αξιολόγηση "ΑΑΑ" θα απαιτηθεί είτε εκχώρηση περισσότερων καλών δανείων είτε δέσμευση περισσότερων μετρητών ως ενεχύρου.

Οι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι η αδυναμία δανεισμού των τραπεζών αμβλύνει σημαντικά τις άμυνες του εγχώριου συστήματος, κάτι το οποίο έχει ήδη επισημανθεί από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια που σορτάρουν τα ελληνικά ομόλογα.

Ζητούν κατάργηση της ρύθμισης ενήμερων δανείων οι τράπεζες

Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες επαναφέρουν τις αιτιάσεις τους για τις επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου ρευστότητας, ζητώντας την κατάργησή τους καθώς και τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο ρευστότητας. Ο προβληματισμός τους διατυπώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση της ΕΕΤ με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο και μεταφέρθηκε και στην πολιτική ηγεσία.

Εφόσον η ισχύς των παραπάνω διατάξεων ανασταλεί ή αυτές καταργηθούν, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να δανειστούν με χαμηλότερο κόστος από αυτό του Δημοσίου, δημιουργώντας "καλάθια" δανείων προς τιτλοποίηση που θα λάβουν αξιολόγηση "ΑΑΑ".

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν μέσα στους επόμενους μήνες να τιτλοποιήσουν δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη "θωράκισή" τους καθώς και ρευστότητα για την αναγκαία πιστωτική επέκταση ή την ομαλή αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους.

Ο ρόλος της Εθνικής Τράπεζας σε αυτήν την περίπτωση είναι κομβικός, καθώς διαθέτει το μεγαλύτερο αναξιοποίητο, για τιτλοποιήσεις, χαρτοφυλάκιο δανείων.

Τα υψηλά spreads μπλοκάρουν την έκδοση ομολογιακών

Παράγοντες της αγοράς, που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, εκτιμούν ότι παρά την έγκριση του ΠΣΑ από το Κολέγιο των Επιτρόπων τα spreads του Δημοσίου δεν θα υποχωρήσουν εύκολα, αφού οι αγορές δεν ικανοποιούνται πλέον με λόγια αλλά με πράξεις.

Η εκτίναξη των spreads των ομολόγων καθιστά απαγορευτική την άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό μέσω ομολογιακών εκδόσεων, ενώ στη δημοπρασία της ΕΚΤ τον προσεχή Ιούνιο οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν ρευστότητα ύψους 28 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το ύψος της νέας ρευστότητας που θα αντλήσουν αυτήν τη στιγμή είναι άγνωστο, η ΕΚΤ όμως έχει διαμηνύσει ότι θα είναι αισθητά μικρότερο και ως προς το μέγεθος των κεφαλαίων και ως προς τη διάρκεια (3μηνη και 6μηνη, αντί ετήσιας).

Μέσα στη χρονιά οι τράπεζες θα πρέπει να αποπληρώσουν ομολογιακά δάνεια που λήγουν, το ύψος των οποίων πάντως για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες δεν ξεπερνά τα 4,7 δισ. ευρώ για φέτος. Ειδικότερα, η EFG Eurobank βαρύνεται φέτος με αναχρηματοδότηση ή αποπληρωμή ομολογιακών 1,555 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 1,48 δισ. ευρώ, η Τράπεζα Πειραιώς με 1,31 δισ. ευρώ και η Εθνική Τράπεζα μόλις με 82 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο διάστημα τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν να αντιμετωπίσουν το ασφαλιστικό τους και την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η λύση των τιτλοποιήσεων αυτήν τη στιγμή δείχνει η πλέον πρόσφορη επιλογή προκειμένου οι τράπεζες να θωρακιστούν κεφαλαιακά και να αποκλειστεί ο κίνδυνος το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας να μετατραπεί και σε τραπεζικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v