Πιθανά πρόσθετα μέτρα από Ελλάδα

Με «πολυτραυματία» παρομοίασε την ελληνική οικονομία ο γ.γ. του ΥΠΟΙΟ, Ηλίας Πλασκοβίτης. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες που συμμετείχαν προέβλεψαν ότι η Ελλάδα θα αντέξει την κρίση.

Πιθανά πρόσθετα μέτρα από Ελλάδα
Με «πολυτραυματία» παρομοίασε την ελληνική οικονομία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Ηλίας Πλασκοβίτης.

Από το βήμα του συνεδρίου για την Οικονομία που διοργάνωσε η εφημερίδα «Απογευματινή» υπογράμμισε ότι χρειάζονται μέτρα για να «πέσει» ο πυρετός και ξεκαθάρισε ότι το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να λάβει κάθε πρόσθετο μέτρο για να βγει η χώρα από τη κρίση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης οι δαπάνες του δημοσίου θα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τα έσοδα σε όλη τη διάρκεια του έτους και την πορεία τους. Όπως είπε η εικόνα που υπάρχει στο επιτελείο της κυβέρνησης είναι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην εύρεση κεφαλαίων για δανεισμό, κάτι που άλλωστε φάνηκε και με την πρόσφατη έκδοση του πενταετούς ομολόγου, ωστόσο επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη χρονική στιγμή ώστε να μην επιβαρυνθεί η χώρα με πρόσθετο κόστος από τα υψηλά επιτόκια.

Ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Παναγιώτης Θωμόπουλος τόνισε ότι η κρίση «αποκάλυψε την εικονική πραγματικότητα στην οποία ζούσαμε στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι επί πολλά χρόνια θεωρούσαμε δεδομένη τη χρηματοδότηση από τους ξένους.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμόπουλος δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχουν φύγει από τη χώρα ποσά ύψους 7-10 δισ. ευρώ, ωστόσο υπάρχει μια μικρή διαρροή καταθέσεων προς άλλες χώρες. Ο υποδιοικητής της ΤτΕ υπογράμμισε ότι υφίσταται ζήτημα κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας μας με τον δανεισμό του 2010 ενώ πρόσθεσε ότι τα spread με τα οποία δανείζονται η Σερβία, η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι χαμηλότερα από της Ελλάδας, γεγονός που σημαίνει ότι οι αγορές δυσπιστούν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων, ο κ. Θωμόπουλος τόνισε ότι θα επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος των τραπεζών ενώ υπογράμμισε ότι οι παρατηρήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι ανάλογες με αυτές της ΕΚΤ.

Ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank, κ. Γκίκας Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι οι τράπεζες δεν έφεραν τη κρίση στην Ελλάδα, αλλά αντίθετα τα δημοσιονομικά προβλήματα τις επηρεάζουν. «Η κρίση ήρθε και μας βρήκε απροετοίμαστους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το σημερινό χρέος της χώρας (400 δισ. ευρώ) είναι «σαν να έχουμε πουλήσει όλα τα διαμερίσματα της Θεσσαλονίκης σε ξένους». Παράλληλα εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος καθώς επεσήμανε ότι «οι αγορές μας σέρνουν στη χρεοκοπία».

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «σαφέστατα υπάρχει μια κακή κερδοσκοπία στην αγορά» αναφερόμενος στο δανεισμό της χώρας. Σχετικά με την πολυσυζητημένη εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ο οικονομικός σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι «σημαίνει ότι όταν η ΕΚΤ αποσύρει την ρευστότητα το κόστος χρηματοδότησης θα αυξηθεί.

Λόγω της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Αυτή είναι άλλωστε η εμπειρία από προηγούμενες υφέσεις σε όλο τον κόσμο.
Το ποσοστό κάλυψης των καθυστερήσεων από προβλέψεις έχει μειωθεί επίσης από το 60% το 2005 στο 40% σήμερα, αλλά όχι ομοιόμορφα σε όλες τις τράπεζες».

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει πυρομαχικά για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις» τόνισε ο γενικός διευθυντής και στρατηγικός σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς ενώ πρόσθεσε ότι στον τομέα των «κόκκινων δανείων» δεν θα υπάρξει βελτίωση εντός του 2010 και η ρευστότητα θα περιορισθεί.

Ο Μιχάλης Μασουράκης, της Alpha Bank μίλησε για τους οίκους αξιολόγησης και σημείωσε ότι οι αγορές δοκιμάζουν τις αντοχές μας και καταγράφουν τις αντιδράσεις της κυβέρνησης στις κερδοσκοπικές επιθέσεις «Γι΄αυτό, ιδανικά θα έπρεπε να είμαστε ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να ξαφνιάσουμε θετικά τις αγορές, ενδεχομένως ανακοινώνοντας και πρόσθετα μέτρα πέρα από αυτά που προβλέπονται στο Πρόγραμμα».

Για «άνθηση» της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας έκανε λόγο ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Γιάννης Στουρνάρας και τάχθηκε υπέρ συλλογικής στήριξης της χώρας από την ΕΕ.

«Όσο δίκαιο και αν έχουν, και πράγματι έχουν, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κ.λ.π. για την ασυνεπή συμπεριφορά της Ελλάδος, γεγονός παραμένει, και αυτό θεμελιώνεται στη διεθνή πρόσφατη αλλά και την παλαιότερη εμπειρία, ότι, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ανθεί αποσταθεροποιητική κερδοσκοπία.

Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστεί, παραμένει αυτός που συνιστά και το αρχαίο ρητό: «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Δηλαδή να κάνουμε εμείς, και όποιες άλλες χώρες παρουσιάζουν πρόβλημα αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές, αυτό που πρέπει, αλλά αν πράγματι το κάνουμε, πρέπει να υπάρξει και κάποιου είδους συλλογική στήριξη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v