Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Διψάει» για χρήμα η λιανική αγορά

Προεκπτώσεις, προσφορές και το σύστημα «προκρατήσεων» υιοθετεί το σύνολο της λιανικής αγοράς, επισπεύδοντας τις επίσημες εκπτώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητάς του.

«Διψάει» για χρήμα η λιανική αγορά
Προεκπτώσεις, προσφορές και το σύστημα «προκρατήσεων» προϊόντων υιοθετεί το σύνολο της εγχώριας λιανικής αγοράς, επισπεύδοντας τις επίσημες εκπτώσεις που ξεκινούν στις 15 Ιανουαρίου και λήγουν στις 27 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια τόνωσης της ρευστότητάς του.

Δεδομένου ότι ο νόμος, που υιοθετήθηκε ελέω κρίσης το 2009, επιτρέπει προσφορές και εκπτώσεις χωρίς περιορισμούς, το λιανεμπόριο αποδύεται σε αγώνα προσέλκυσης καταναλωτών, έπειτα από έναν απογοητευτικό Δεκέμβριο και ενόψει ενός δύσκολου α΄ τριμήνου του 2010.

Ήδη, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου αρκετές επιχειρήσεις διέθεταν προϊόντα με έκπτωση 50% - 30% ή έκαναν ολιγοήμερες προσφορές.

Με την είσοδο του νέου χρόνου σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων πραγματοποιεί εκπτώσεις ή προσφορές, ακ και απέχουμε μόλις λίγες μέρες από την κανονική έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η αλυσίδα-μέλος του ομίλου Inditex, Massimo Dutti, προχώρησε σε εκπτώσεις κατά 40% από τις 7/1, σπάζοντας την παράδοση που διατηρούν οι αλυσίδες του γκρουπ στην ελληνική αγορά περισσότερα από 15 χρόνια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η πτώση του εορταστικού τζίρου τον φετινό Δεκέμβριο υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ, γεγονός που πιστοποιεί τη σημαντική κάμψη της ζήτησης ακόμη και κατά την παραδοσιακά ισχυρή χριστουγεννιάτικη αγορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλη Κορκίδη, το ποσοστό πτώσης στους τζίρους της λιανικής αγγίζει το 20% - 25% για καταστήματα σε περιφερειακές αγορές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχτηκε η αγορά της ένδυσης και εκείνη των ηλεκτρικών, ενώ σταθερές ή ελαφρώς πτωτικές εμφανίζονται οι αγορές των παιχνιδιών, των καλλυντικών και των δώρων εν γένει.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πτώση κατά 5% έχουν παρουσιάσει και «αμυντικές» αγορές όπως αυτή των τροφίμων και του σούπερ μάρκετ.

Μικρότερη κάμψη τζίρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος, η οποία υπολογίζεται σε 10%, εμφανίζει η αγορά του οργανωμένου λιανεμπορίου, δηλαδή οι αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και οι επιχειρήσεις που εδράζονται σε κεντρικές αγορές.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι φορείς του εμπορίου συνηγορούν ότι φέτος οι καταναλωτές περιόρισαν τόσο τον αριθμό όσο και το κόστος των αγορών τους.

Οι εκπτώσεις που ατύπως παρέχονται ήδη από τις εμπορικές επιχειρήσεις έχουν σαφή στόχο να δοθεί ανάσα με μετρητό, να αδειάσουν τα γεμάτα ράφια και να γεμίσουν τα άδεια ταμεία που άφησε πίσω του το πάγωμα της αγοράς, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν επιταγές προς προμηθευτές αλλά και άλλες πάγιες υποχρεώσεις τους.

Η ανάγκη δε για άμεσες «ενέσεις» ρευστότητας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, μια και στην παρούσα φάση μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν υποστήριξη από τις τράπεζες και να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους με το απαραίτητο κεφάλαιο κίνησης.

Σύμφωνα τόσο με την ΕΣΕΕ όσο και με τον ΣΕΛΠΕ, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι θέμα που καίει και θα έπρεπε να έχει ρυθμιστεί «χθες», υπογραμμίζοντας έτσι τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Β. Κορκίδη ήδη 10.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2009. Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ακόμη δυσκολότερο 2010, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν φτάσει στα όριά τους, έχοντας εξαντλήσει κάθε περιθώριο περικοπής κόστους και έχοντας περιορίσει αποθέματα, το ίδιο διάστημα που η κατανάλωση βαίνει μειούμενη.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το πρώτο δίμηνο θα είναι πολύ δύσκολο και όσες εισπράξεις γίνονται αυτές τις ημέρες θα κατευθυνθούν για να εξοφλήσουν καθυστερημένες υποχρεώσεις του 2009.

Ήδη, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων προς τις τράπεζες αγγίζουν τα 11 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο 2,5 - 3 εκατ. ευρώ θεωρούνται εισπρακτέα και καλυμμένα με εξασφαλίσεις (πάγια ή εγγυήσεις).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οφειλών και την τόνωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι επιτακτική. Υπολογίζεται ότι μέσω των νέων ρυθμίσεων θα κυλήσουν 600 εκατ. ευρώ στην αγορά και θα δοθεί πρόσβαση σε δανεισμό σε περίπου 120.000 επιχειρήσεις, δίνοντας έτσι οξυγόνο σε μια αγορά που ασφυκτιά από χρέη τα οποία μετακυλίει ο ένας στον άλλο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν ρυθμιστεί το ζήτημα της ρευστότητας θα υπάρξουν οφέλη τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα, καθώς θα ενισχυθεί το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορεί να εισπράξουν, όσο και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, αφού σημαντική μερίδα επιχειρήσεων, που θα προσφύγει ώστε να διασωθεί και να ενισχυθεί οικονομικά, θα πρέπει να δηλώσει φορολογητέα ύλη ή «μαύρα» στοιχεία τα οποία έως πρότινος απέκρυπτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v