Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Φραγή πρόωρης εξόδου από το "πακέτο"

Μπλόκο στην πρόωρη έξοδο των τραπεζών από το πακέτο στήριξης βάζει η ΤτΕ, κρούωντας ταυτόχρονα "καμπανάκι" για την υποχώρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις.

Τράπεζες: Φραγή πρόωρης εξόδου από το πακέτο
Μπλόκο στην πρόωρη έξοδο των τραπεζών από το πακέτο στήριξης βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, κρούωντας ταυτόχρονα το "καμπανάκι" για την υποχώρηση του ποσοστού κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από τις συσσωρευμένες προβλέψεις.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου κατά 986,3 εκατ. ευρώ της Alpha Bank, η τράπεζα υπέβαλε αίτημα στην Tράπεζα της Ελλάδος για επαναγορά και ακύρωση των 200 εκατ. προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου.

Αυτό το αίτημα έγινε αρχικά αποδεκτό από την κεντρική τράπεζα με την αίρεση όμως ότι η επαναγορά και ακύρωση δεν θα διενεργηθεί πριν από την 21η Μαΐου 2010, ημερομηνία κατά την οποία συμπληρώνεται τυπικά το 12μηνο από την έκδοσή των προνομιούχων μετοχών.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ως προϋπόθεση να μην έχουν επιδεινωθεί έως τον Μάιο του 2010 οι συνθήκες στις αγορές και βεβαίως τα μεγέθη των τραπεζών που αιτούνται την έξοδο από τα μέτρα στήριξης.

Η ΤτΕ ανησυχεί για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του α΄ εξαμήνου του 2010 και για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με τραπεζίτες, επιθυμεί να παραμείνουν εντός του πακέτου στήριξης οι τράπεζες μέχρι και τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών την 30ή Ιουνίου ανήλθαν στο 6,8% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα (251 δισ. ευρώ) και σε απόλυτο νούμερο υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ. Κατά την ίδια ημερομηνία, όπως έχει γράψει το Euro2day, οι τράπεζες διέθεταν ιστορικές προβλέψεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ.

Ο συντελεστής κάλυψης πιστωτικού κινδύνου, ή το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από συσσωρευμένες προβλέψεις, διαμορφώθηκε επομένως στο 41% όταν στις 31/12/08 διαμορφωνόταν στο 49%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι τράπεζες σχημάτισαν κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου της φετινής χρονιάς επιπλέον προβλέψεις 2,52 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στην "Καθημερινή", αρνητική εξέλιξη τη μείωση του συντελεστή κάλυψης πιστωτικού κινδύνου, διαμηνύοντας πως πρέπει να αυξηθούν οι προβλέψεις ώστε να αντικατοπτρίζουν ρεαλιστικότερα τον κίνδυνο από την επιβράδυνση της οικονομίας.

Το μήνυμα Προβόπουλου έχει ληφθεί ήδη από τους τραπεζίτες και αναμένεται να οδηγήσει σε επιτάχυνση του σχηματισμού προβλέψεων κατά τους επόμενους μήνες.

Οι επισφάλειες προβλέπεται να κορυφωθούν στο πρώτο ή στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, φθάνοντας στο 12% - 13% των χορηγήσεων στην Ελλάδα.

Σε απόλυτο νούμερο θα φθάσουν να κινούνται στα επίπεδα των 30 - 33 δισ. ευρώ και επομένως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 15 - 16 δισ. ευρώ για να έχουν συντελεστή κάλυψης πιστωτικού κινδύνου κοντά στο 45% -  50%. Αυτό σημαίνει ότι θα αναγκαστούν και το 2010 να σχηματίσουν προβλέψεις αντίστοιχες των φετινών, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν ελαφρώς τα 5 δισ. ευρώ.

Η πορεία των επισφαλών δανείων τους πρώτους μήνες του 2010 όπως και της ελληνικής οικονομίας, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα επικρατούν στις αγορές και στις οικονομίες διεθνώς, θα κρίνει, σύμφωνα με κύκλους της Τραπέζης της Ελλάδος, το timing της επαναγοράς και ακύρωσης των προνομιούχων μετοχών κυριότητας του Δημοσίου από τις τράπεζες.

Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα η αγορά εκτιμούσε ότι η Εθνική Τράπεζα θα κινούσε τις διαδικασίες επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και την κίνησή της θα ακολουθούσαν η Alpha Bank και οι υπόλοιπες τράπεζες.

Η γραμμή από την ΤτΕ ότι η 21η Μαΐου 2010 αποτελεί την εναρκτήρια ημερομηνία για την επαναγορά και ακύρωση των προνομιούχων μετοχών, και μάλιστα υπό τις παραπάνω προϋποθέσεις, παρέχει πάντως την ευχέρεια χρόνου για διενέργεια αυξήσεων κεφαλαίου και από άλλες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v