Εισηγμένες: Ποιες ανεβάζουν τον πήχη για το 2010

Mπορεί οι παράγοντες της αγοράς να κρατούν «μικρό καλάθι» για την επίδραση της διεθνούς ανάκαμψης και τις δράσεις της κυβέρνησης, ωστόσο οι μέχρι τώρα προβλέψεις θέλουν τα κέρδη των εισηγμένων αυξημένα το 2010.

Εισηγμένες: Ποιες ανεβάζουν τον πήχη για το 2010
Mπορεί οι παράγοντες της αγοράς να κρατούν «μικρό καλάθι» τόσο για την επίδραση της διεθνούς ανάκαμψης όσο και για τις δράσεις της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο οι μέχρι τώρα προβλέψεις θέλουν τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών να είναι το 2010 αυξημένα σε σχέση με φέτος.

Η επιφυλακτικότητα των παραγόντων της αγοράς οφείλεται στο γεγονός πως βασικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας θεωρείται απίθανο να ανεβάσουν ταχύτητες, τουλάχιστον μέσα στους επόμενους 9 - 12 μήνες.

Για παράδειγμα, πιστεύεται πως δεν είναι πιθανό να δούμε τα έργα του Δ΄ ΚΠΣ (ΕΣΠΑ) να αρχίσουν να ανατίθενται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2010. Επίσης έκπληξη θα είναι η ουσιαστική τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας πριν από το καλοκαίρι της επόμενης χρήσης.

Όσο για το εμπόριο, στελέχη εισηγμένων εταιρειών θεωρούν την τρέχουσα πορεία υποτονική και πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Το μόνο μάλιστα που θα μπορούσαν να περιμένουν από τη νέα κυβέρνηση είναι η τόνωση της ιδιαίτερα πεσμένης ψυχολογίας των καταναλωτών.

Και αυτό γιατί υποστηρίζουν ότι η μεγάλη πτώση της ζήτησης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στο ότι έχουν περιορίσει την κατανάλωση και άτομα που δεν είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται. Όπως άλλωστε δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου, σε μια περίοδο όπου ο όγκος των λιανικών πωλήσεων υποχώρησε περισσότερο από 10%, το ΑΕΠ παρέμεινε σταθερό και το ύψος των καταθέσεων των Ελλήνων στις τράπεζες αυξήθηκε γύρω στο 5%.

--- Οι εκτιμήσεις

Παρ’ όλα αυτά, οι προβλέψεις των αναλυτών μιλούν για βελτίωση των κερδών των εισηγμένων εταιρειών μέσα στο 2010.

* Ο κλάδος για τον οποίο προβλέπεται εντονότερη ανάκαμψη είναι οι τράπεζες, αφού βελτιώνουν τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ παράλληλα φαίνεται πως από τους πρώτους μήνες του 2010 και μετά οι εκτιμήσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται.

Αν αυτός ο συνδυασμός που αναμένουν οι αναλυτές επιβεβαιωθεί και στην πράξη, τότε τα τραπεζικά κέρδη του 2010 όχι μόνο θα σημειώσουν μεγάλη άνοδο αλλά επιπλέον θα αρχίσουν και να συγκλίνουν με τα επίπεδα του 2007...

* Μεγάλη βελτίωση επιδόσεων επίσης αναμένεται και στον μεταλλουργικό κλάδο, όχι λόγω της αυξημένης ζήτησης, η οποία μάλιστα υπολογίζεται πως θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και το επόμενο έτος. Απλά, οι εταιρείες θα υποχρεωθούν φέτος σε μεγάλες ζημίες αποθεμάτων εξαιτίας της κάθετης υποχώρησης των τιμών στα μέταλλα από το περυσινό φθινόπωρο έως και τον περασμένο Ιούνιο.
 
Η έκτοτε μερική ανάκαμψή τους έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για πολύ καλύτερο ξεκίνημα των αποτελεσμάτων των εταιρειών του κλάδου μέσα στο 2010.

* Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και στον ευρύτερο χώρο των πετρελαιοειδών. Τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil) φέτος βρίσκονται αντιμέτωπα με πολύ χαμηλά περιθώρια διύλισης και οι αναλυτές ελπίζουν σε κάποια άνοδό τους μέσα στο 2010 λόγω και των προσδοκιών για γενικότερη οικονομική βελτίωση.
 
Στον κλάδο εμπορίας (ΕΛΙΝΟΪΛ, Revoil, Cyclon) αρκετά ζητήματα επηρεάζονται από τις εκάστοτε επικρατούσες καιρικές συνθήκες, ωστόσο ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση πρατηρίων γίνεται με περισσότερο λογικούς όρους και οι εξαγορές των πρατηρίων της Shell και της BP αφήνουν κάποια περιθώρια για προσελκύσεις νέου δικτύου.

* Τέλος, σε ό,τι αφορά το εμπόριο, ναι μεν δεν αναμένεται ουσιαστική ανάκαμψη της ζήτησης, ωστόσο δεν αποκλείεται να δούμε τα κέρδη του 2010 να είναι μεγαλύτερα από εκείνα του 2009.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων διακρίνουμε το γεγονός πως οι φετινές επιδόσεις θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές για πολλές εταιρείες του χώρου και ότι έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν σημαντικά οι κινήσεις των αλυσίδων για μειώσεις ενοικίων και λοιπές περικοπές εξόδων. Όπως επίσης πληροφορούμαστε, μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε και το κλείσιμο κάποιων ζημιογόνων καταστημάτων. 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Στο 49,8% από 48,4% αύξησαν τη συμμετοχή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι ξένοι επενδυτές τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο της ΕΧΑΕ και η καθαρή εισροή κεφαλαίων στην ελληνική αγορά ανέρχεται στα 722,08 εκατ. ευρώ. Στο ίδιο διάστημα, οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 637,42 εκατ.

Αναλυτικότερα, τον Σεπτέμβριο του 2009 τα βασικά στατιστικά στοιχεία της αγοράς ήταν τα εξής:

* Καθαρή εισροή κεφαλαίων από τους ξένους επενδυτές 722,08 εκατ. ευρώ.
* Συνολική αξία συναλλαγών 5,5 δισ. ευρώ (αυξημένη κατά 32% σε σχέση με τον Αύγουστο 2009 και μειωμένη σε ποσοστό 10% εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο του 2008).
* Συνολική κεφαλαιοποίηση αγοράς 99 δισ. (αυξημένη κατά 7,24% από τον Αύγουστο του 2009).
* Αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς στο 49,8%, από 48,4% τον προηγούμενο μήνα.
* Ενεργές μερίδες επενδυτών 77.000.
32.599 νέες μερίδες επενδυτών.

Η αξία συναλλαγών του Σεπτεμβρίου 2009 έφτασε τα 5,526 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 32,4% σε σχέση με τη συναλλακτική δραστηριότητα τον Αύγουστο του 2009. Εν συγκρίσει με τον Σεπτέμβριο του 2008, σημειώθηκε μείωση της τάξης του 10%.

Οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους τον Σεπτέμβριο του 2009 εμφάνισαν εισροές της τάξης των 722,08 εκατ. Οι εισροές προέρχονται από θεσμικούς επενδυτές (721,38 εκατ.) και από ξένα νομικά πρόσωπα (16,54 εκατ.), ενώ οι υπεράκτιες εταιρείες και τα ξένα φυσικά πρόσωπα εμφανίζουν εκροές κεφαλαίων 2,16 εκατ. και 13,68 εκατ. αντίστοιχα.

Οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 637,42 εκατ. ευρώ, οι οποίες προέρχονται από τους ιδιώτες επενδυτές (285,31 εκατ.), από τις ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες (318,16 εκατ.) και από τον δημόσιο τομέα (37,75 εκατ.), ενώ εισροές εμφάνισαν οι ιδιωτικές μη χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις (3,8 εκατ.).

Τα υπόλοιπα 84,66 εκατ. που εμφανίζονται ως εκροές από λοιπούς επενδυτές αφορούν σε μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωριστεί από τους αρμόδιους χειριστές ΣΑΤ συγκεκριμένη χώρα φορολογικής κατοικίας. 

* Αναδημοσίευση από το 603ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ, 9-13 Οκτωβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v