Σαχινίδης: Έχουμε διαφορά φιλοσοφίας με τη ΝΔ

"Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη διαχείριση της οικονομίας αλλά στη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής" τονίζει ο κ. Σαχινίδης σε συνέντευξή του στο euro2day.gr. Τι λέει για έλλειμμα, τράπεζες, ΟΤΕ.

Σαχινίδης: Έχουμε διαφορά φιλοσοφίας με τη ΝΔ
Ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης, υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, είναι ένας από τους πιο φερέλπιδες πολιτικούς και ένα από τα νέα πρόσωπα του κινήματος που θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο μέλλον.

Ο εξ Εθνικής Τράπεζας προερχόμενος κ. Σαχινίδης αναφέρει σε συνέντευξή του στο euro2day ότι η οικονομική πολιτική θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη για να καταστήσει ευκολότερη τη δημοσιονομική προσαρμογή, με χρονικό ορίζοντα που δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 3 χρόνων.

"Η ειδοποιός διαφορά μεταξύ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι στη διαχείριση της οικονομίας αλλά στη φιλοσοφία της οικονομικής πολιτικής", τονίζει ο κ. Σαχινίδης. "Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τονωθεί η ζήτηση και να δοθεί ώθηση στην οικονομία, ενώ η άλλη πλευρά δίνει έμφαση στο πάγωμα των δαπανών για τη μείωση του ελλείμματος, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις επιπτώσεις που κάτι τέτοιο θα έχει στο ΑΕΠ, στα φορολογικά έσοδα και σε τελική ανάλυση στις δαπάνες".

Αναφορικά με τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στα δημόσια οικονομικά της χώρας, ο ίδιος παρατήρησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ το 2007 όταν η κρίση δεν είχε ακόμη κάνει την εμφάνισή της. Επιπλέον, παρατηρεί ότι η Ελλάδα δεν υιοθέτησε κανένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της οικονομίας όπως έκαναν άλλες χώρες ώστε να επιβαρυνθεί τα δημόσια οικονομικά, κι όμως το έλλειμμα έφθασε το 5% του ΑΕΠ το 2008.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσει παράταση για τη μείωση του κρατικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2012 που δόθηκε σε άλλες χώρες.

Ερωτηθείς για τις ενδεχόμενες ενστάσεις από τον επίτροπο κ. Αλμούνια με δεδομένο το βεβαρημένο ιστορικό ασυνέπειας της χώρας στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε., ο υποψήφιος βουλευτής της Λάρισας του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι ο κ. Αλμούνια έβγαλε την Ελλάδα από την επιτήρηση το 2007 και την ίδια χρονιά το έλλειμμα ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ.

Επανερχόμενοι στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, που πιθανόν να διαμορφωθεί μεταξύ 18 και 20 δισ. ευρώ φέτος, ρωτήσαμε τον κ. Σαχινίδη από πού θα προέλθουν οι πόροι που απαιτούνται για να μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ περίπου συν τα 2,5 - 3 δισ. ευρώ που έχει δεσμευθεί το ΠΑΣΟΚ ότι θα διαθέσει για την τόνωση της οικονομίας, δηλαδή 5,5 - 6 δισ. ευρώ συνολικά.

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι 3 δισ. ευρώ περίπου μπορούν να προέλθουν από τη συγκέντρωση βεβαιωμένων φόρων που χρωστάνε διάφοροι στο κράτος και από την περιστολή της φοροδιαφυγής από ΦΠΑ κτλ.

Ακόμη, αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ μπορεί να εξοικονομηθούν από την ορθολογικότερη λειτουργία του δημόσιου τομέα, π.χ. από συμπτύξεις φορέων και εξυγίανση του τομέα των προμηθειών.

"Η ώθηση στην οικονομία θα φέρει επίσης επιπλέον έσοδα και θα μειώσει τον λόγο ελλείμματος προς ΑΕΠ λόγω της αύξησης του παρονομαστή", συμπληρώνει.


ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Με δεδομένη τη θέση του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ζητήθηκε από τον κ. Σαχινίδη να διευκρινίσει ποιο μοντέλο κρατικής τράπεζας εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

"Οι κρατικές τράπεζες θα πρέπει να λειτουργούν με αυξημένο αίσθημα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης", απάντησε, ενώ ερωτηθείς αν αυτό μεταφράζεται σε μικρότερη διαφορά των επιτοκίων χορηγήσεων από τα επιτόκια καταθέσεων η απάντηση ήταν καταφατική.

Ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ ρωτήθηκε επίσης αν υπάρχουν περιθώρια για εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ τραπεζών κρατικού ενδιαφέροντος.

"Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα. Αργότερα βλέπουμε. Άλλωστε υπάρχει η κρίσιμη μάζα κρατικών τραπεζών".

Με δεδομένο ότι αρκετές τράπεζες στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να επιστρέφουν τη βοήθεια στο κράτος και οι περισσότερες ιδιωτικές στην Ελλάδα έχουν λάβει κεφαλαιακή ενίσχυση, ρωτήσαμε τον κ.Σαχινίδη τι μπορεί να περιμένουμε στην Ελλάδα.

"Οι ιδιωτικές τράπεζες μπορούν να φύγουν από το κρατικό πακέτο, αλλά θα πρέπει να είναι υγιείς ώστε να μην ξαναχρειαστούν κρατική βοήθεια", υποστήριξε.

Ρωτήσαμε τον υποψήφιο βουλευτή Λάρισας ποια θεωρεί ότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες μετά τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται και αυτός απάντησε "οι μεταχρονολογημένες επιταγές".

"Πολλές εταιρίες μπορεί να βρεθούν εκτός αγοράς λόγω των μεταχρονολογημένων επιταγών και οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι χρειάζεται χειρουργική επέμβαση στις μεταχρονολογημένες επιταγές, ξεκινώντας από τις επιταγές μεγάλης διάρκειας 9 - 12 μηνών", τόνισε.

Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το σχέδιο νόμου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τα δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, ο κ. Σαχινίδης, ο οποίος είχε άμεση εμπλοκή στο θέμα, ανέφερε ότι "η δημιουργία πτωχευτικού δικαίου για φυσικά πρόσωπα είναι κάτι που λείπει από τη χώρα και θα πρέπει να το αποκτήσει".

ΟΤΕ - DEUTSCHE TELEKOM

Το τελευταίο θέμα στο οποίο κλήθηκε να λάβει θέση ο υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ ήταν ο ΟΤΕ και η εκφρασθείσα διαφωνία υψηλόβαθμου στελέχους της Deutsche Telekom να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία.

"Θα σεβαστούμε τις συμφωνίες. Όμως, θέλουμε να διαφυλάξουμε ότι ο ΟΤΕ δεν θα προβεί σε επιλογές που αντιστρατεύονται τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας όπως τα νέα δίκτυα", συμπλήρωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v