Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Μεγάλο παζάρι με τα δάνεια

Ποια πολιτική "μηχανεύονται" οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι προκειμένου να περιορίσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να διευρύνουν τα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Τράπεζες: Μεγάλο παζάρι με τα δάνεια
Ποια πολιτική "μηχανεύονται" οι ελληνικοί όμιλοι προκειμένου να περιορίσουν το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους και να διευρύνουν τα καθαρά επιτοκιακά τους περιθώρια.

Σειρά κινήσεις με στόχο τον περιορισμό των επισφαλειών και την αύξηση του καθαρού επιτοκιακού τους περιθωρίου υιοθετούν οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να συρρικνώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις απώλειες των κερδών που αναμένεται να καταγράψουν μέσα στο 2009.

"Για πρώτη φορά οι τράπεζες είναι τόσο χαλαρές σε σχέση με τους εταιρικούς τους πελάτες", ανέφερε στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρίας, το οποίο συμπλήρωσε: "Εύκολα δέχονται να μετατρέψουν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις σε μακροπρόθεσμες και επίσης εύκολα δέχονται αιτήματα για αναβολές και διακανονισμούς κάποιων δόσεων. Γενικότερα, οι τράπεζες βοηθούν τις επιχειρήσεις να μην πεθάνουν και μάλιστα αν αυτές είναι στα πρόθυρα, τότε προσπαθούν να τους βρουν… αναπνευστικό σωλήνα, προκειμένου να τις διατηρήσουν εν ζωή"…

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και τα μηνύματα που λαμβάνονται από τις επιχειρήσεις που σπάνε τα covenants, που παύουν δηλαδή να πληρούν τους όρους των μακροπρόθεσμων δανείων κι έτσι οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άμεσα όλο το ποσό.

Πολιτική των τραπεζών είναι είτε να μην ασκούν το σχετικό τους δικαίωμα, είτε να τροποποιούν τα covenants, αλλά αναπροσαρμόζοντας επιτόκια και κάποιες άλλες προμήθειες προς τα πάνω.

Άλλοι θετικοί παράγοντες

Πέρα όμως από τη στάση των τραπεζών, πολλοί άλλοι παράγοντες έρχονται αρωγοί στην προσπάθεια των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων να αποφύγουν φέτος τη μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους.

Πρώτα απ’ όλα, δεν είναι λίγες οι εταιρίες που καταφεύγουν στους μετόχους τους προκειμένου να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια (αυξήσεις κεφαλαίου ή/και μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια). Μόνο από τις εισηγμένες στη Σοφοκλέους πάνω από δέκα εταιρίες έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν άμεσα σε ανάλογες κινήσεις.

Άλλος σύμμαχος των επιχειρήσεων και των τραπεζών είναι οι κυβερνητικές κινήσεις των τελευταίων μηνών, καθώς από τη μια πλευρά ελήφθησαν κάποια μέτρα στήριξης για κλάδους που επλήγησαν ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση (π.χ. αυτοκίνητα, οικοδομή, κλιματιστικά, κ.λπ.) και από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη δανειοδότηση ύψους έως 2 δισ. ευρώ με κρατική εγγύηση προς ελληνικές επιχειρήσεις. Και τα δύο μέτρα κρίνεται ότι θα λειτουργήσουν προς τη "σωστή κατεύθυνση".

Γενικότερα τέλος, οι τραπεζίτες ελπίζουν ότι σταδιακά η πραγματική ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να φτάσει στα περυσινά επίπεδα. Παράγοντες όπως κάποια ανάσα στη ζήτηση που παρατηρείται τελευταία, οι μεγάλοι οδικοί άξονες που δρομολογούνται και το επερχόμενο Δ΄ ΚΠΣ δίνουν κάποια νότα αισιοδοξίας.

Κοιτάζουν και τα περιθώρια κέρδους

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος, καθώς οι επιχειρηματίες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις διακηρύξεις των τραπεζών. Βασικός μέτοχος εισηγμένης εταιρίας από τον χώρο του real estate αναφέρει: "Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε νέα δάνεια, κάντε αιτήσεις. Ωστόσο τα πράγματα μέχρι σήμερα δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει. Δάνεια προς νέους πελάτες δεν δίνονται, ενώ όταν δέχονται αίτημα από παλαιό πελάτη για νέο δάνειο, του ζητείται να αλλάξουν και οι όροι των προηγούμενων δανείων και αυτό σημαίνει διεύρυνση των spreads".

Οι τράπεζες επίσης επιδιώκουν να διευρύνουν το περιθώριο κέρδους τους και μέσα από τις προτάσεις που κάνουν προς τις επιχειρήσεις προκειμένου οι τελευταίες να κλειδώσουν τα επιτόκια για τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, για να κλειδώσουν το επιτόκιο για πέντε χρόνια επιβαρύνονται με EURIBOR μεταξύ του 2,8% και του 3%, υπερδιπλάσιο δηλαδή από το τρέχον επίπεδο. Κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν μόνο οι πιο εύρωστες από τις επιχειρήσεις.

Συνολικότερα πάντως οι τράπεζες -σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους- έχουν καταλάβει ότι θα πρέπει έπειτα από οκτώ μήνες "αποχής" να ανοίξουν και πάλι τη στρόφιγγα των δανείων τους, καθώς αν δεν το πράξουν θα θέσουν σε κίνδυνο τη μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Κι αυτό γιατί την περίοδο της κρίσης ορισμένες τράπεζες με καλύτερους δείκτες (π.χ. Εθνική) φαίνεται να έχουν διευρύνει μερίδια αγοράς στις χορηγήσεις, κερδίζοντας νέους πελάτες και μάλιστα με υψηλά επιτοκιακά περιθώρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v