Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το αδιέξοδο στο φυσικό αέριο "παγώνει" την Ευρώπη

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης ύστερα από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου. Τα μέτρα της ΔΕΗ και η αισιοδοξία της ΔΕΠΑ για LNG.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Το αδιέξοδο στο φυσικό αέριο παγώνει την Ευρώπη
Μετά το αδιέξοδο που σημειώθηκε χθες στις τριμερείς συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας στις Βρυξέλλες, αρχίζουν και δυσκολεύουν τα πράγματα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης ύστερα από το κλείσιμο της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου.

Με την Ευρώπη να έχει αρχίσει να παγώνει ήδη από την έλλειψη φυσικού αερίου, συγκαλείται έκτακτη σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπως μετέδωσε το Dow Jones, σε μια προσπάθεια να βρεθεί φως στο τούνελ.

Η Ελλάδα θα έχει επάρκεια φυσικού αερίου για περίπου είκοσι ημέρες ακόμη, αλλά ήδη η ΔΕΠΑ κινείται προγραμματίζοντας την κάλυψη των άμεσων αναγκών της χώρας και για τον Φεβρουάριο, με εισαγωγές υγροποιημένου αερίου LNG, εάν τραβήξει σε μάκρος η ρωσο-ουκρανική διαμάχη.

Σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί κατανάλωση του προϊόντος η ΔΕΗ λειτουργεί από την Τρίτη το βράδυ τη μονάδα της στην Κομοτηνή, ισχύος 475 MW, με πετρέλαιο και εξετάζει το ενδεχόμενο να "γυρίσει" στο πετρέλαιο και τη μονάδα Λαύριο IV. Την ίδια στιγμή εκτός λειτουργίας παραμένουν οι μονάδες, της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, της Αλουμίνιον της Ελλάδος και της Ήρων, που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Η Τουρκία εξακολουθεί και μας παροχετεύει χαμηλές ποσότητες έναντι της συμβατικής, λόγω του σοβαρού προβλήματος που ανέκυψε στο σύστημά της από τη διακοπή του ρώσικου φυσικού αερίου.

Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να τροφοδοτήσει την Τουρκία από τον αγωγό Blue Stream, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμη δυνατό. Αλλά κι αυτό να γίνει θα συνεχιστεί το ίδιο πρόβλημα και στις δύο χώρες, που δεν διαθέτουν συμπιεστές.

Ανώτατες πηγές της ΔΕΠΑ, επιμένουν να εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι θα υπάρξει προσέγγιση στις διαφορετικές απόψεις Ρωσίας - Ουκρανίας, καθώς η Ε.Ε. δεν μπορεί να "ανεχτεί" την ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχει περιέλθει, εντούτοις, όσο τραβούν οι συνομιλίες τόσο πιο δύσκολη θα γίνει η επανατροφοδότηση των Ευρωπαίων καταναλωτών.

Πάντως, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα πέτυχε μετά τις συμφωνίες που είχε κλείσει με τη Gas de France, την Eni και την British Gas, να έχει αυτή τη στιγμή το προνόμιο της άμεσης εκτέλεσης των παραγγελιών της για LNG. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να αναζητά πλοία για τη μεταφορά του προϊόντος στη χώρα μας, καθώς αυτό γίνεται με ευθύνη των προμηθευτών μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v