Συναγερμός στην αγορά ομολόγων

Συναγερμό στην αγορά ομολόγων, μαζί με ερωτηματικά για τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες του, προκαλεί η εκτίναξη των spreads ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 199 μ.β.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Συναγερμός στην αγορά ομολόγων
Συναγερμό στην αγορά ομολόγων, μαζί με ερωτηματικά για τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να χρηματοδοτήσει τις δανειακές ανάγκες του το επόμενο έτος, προκαλεί η νέα εκτίναξη των spreads ελληνικών και γερμανικών ομολόγων στις 199 μονάδες βάσης χτες και πάνω από τις 200 μονάδες σήμερα.

Το νέο άλμα, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, συνοδεύτηκε από ανάλογα ρεκόρ για τα τριετή και τα πενταετή ομόλογα στις 215 και 230 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Η Ελλάδα καταγράφει τα μεγαλύτερα spreads στην ευρωζώνη, με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση να αφορά στην Ιταλία, η οποία όμως κρατά αποστάσεις… ασφαλείας από τον ελληνικό πρωταθλητισμό.

Η διαφορά ιταλικών και γερμανικών ομολόγων έχει διευρυνθεί στις 130 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, όταν έναν χρόνο νωρίτερα ήταν στις 26,9 μονάδες.

Στην Ελλάδα, η διαφορά ήταν μόλις 10 μονάδες στις αρχές του 2004, είχε αυξηθεί στις 20 μονάδες στις αρχές του 2008 και βρέθηκε μια ανάσα από τις 200 μονάδες χθες, ενώ σήμερα κατέγραψε νέο ρεκόρ κοντά στις 202 μονάδες νώριτερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά των 200 μονάδων βάσης αποτελεί κριτήριο για την είσοδο μιας χώρας στην ΟΝΕ, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Οικονομίας είχε ρητορικά αναρωτηθεί στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης: "Αντέχει η Ελλάδα να δανείζεται με δύο μονάδες υψηλότερο επιτόκιο από τη Γερμανία;"…

Στις διεθνείς αγορές, οι προβληματισμοί επιτείνονται καθώς δεν είναι μόνο η δημοσιονομική επιδείνωση των θέσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε. αλλά και τα πρόσθετα δανειακά βάρη που φέρνουν τα πακέτα στήριξης των τραπεζών.

Μάλιστα, αξιολογείται ιδιαίτερα η αδυναμία της Ολλανδίας -μιας χώρας με spread 40 μονάδες και με ασύγκριτα υγιέστερα της ελληνικής οικονομίας δημοσιονομικά δεδομένα- να αντλήσει προχθές το ποσό που ζητούσε από τις αγορές μέσω δημοπρασίας ομολόγων.

Ζητήθηκε ποσό μεταξύ 2,5 και 3,5 δισ. ευρώ και τελικά συγκεντρώθηκαν 2,46 δισ. ευρώ!

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν ερωτηματικά για το κατά πόσον το Δημόσιο θα μπορέσει απρόσκοπτα να προχωρήσει στο πρόγραμμα δανεισμού του 2009, το οποίο σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των "Financial Times" θα φτάσει τα 53 δισ. ευρώ.

Με χθεσινά δημοσιεύματά τους, τόσο οι "Financial Times" όσο και το πρακτορείο Reuter’s επισημαίνουν τους κινδύνους, κάνοντας μάλιστα ευθεία διασύνδεση των νέων επιβαρύνσεων στο κόστος δανεισμού και με τα πρόσφατα επεισόδια και διαδηλώσεις.

"Ο κίνδυνος για την Ελλάδα, ως περιφερειακός επενδυτικός προορισμός της Ε.Ε., είναι οι επενδυτές να ψηφίσουν με τα… πόδια τους", αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuter’s υπονοώντας φυγή των επενδυτών, ενώ ο υπεύθυνος για τη βαθμολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας του διεθνούς οίκου Fitch, κ. Κρις Πράις, σχολιάζει με καυστικό τρόπο ότι "οι διαδηλώσεις είναι σαφώς μια δύσκολη πρόκληση για την κυβέρνηση, ιδίως αν ληφθεί υπ’ όψιν η παράδοση που υπάρχει στην Ελλάδα γι' αυτό που κάποιοι ονομάζουν ακυβερνησία"...

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμα των "Financial Times" αξιολογείται ως επιβαρυντικός παράγοντας για τον δανεισμό του Δημοσίου η εικόνα μιας "αντιδημοφιλούς και αδύναμης κυβέρνησης", που αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Πηγές της αγοράς σημειώνουν, πάντως, ότι για τη χθεσινή εκρηκτική κατάσταση φέρουν μερίδιο ευθύνης και τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Λέγκας, τα οποία δείχνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Σύμφωνα με αυτά, στο τέλος Σεπτεμβρίου το έλλειμμα του προϋπολογισμού ήταν 11,6 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός στόχος ήταν έλλειμμα 8,3 δισ. ευρώ και ο αναθεωρημένος 10,8 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v