Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Διάσταση απόψεων με ΔΕΠΑ για φυσικό αέριο

Εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ για τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, που παραμένει έτσι σε εκκρεμότητα.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
ΔΕΗ: Διάσταση απόψεων με ΔΕΠΑ για φυσικό αέριο
Εξακολουθεί να υφίσταται διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ για τη νέα σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, που παραμένει έτσι σε εκκρεμότητα.

Η ΔΕΗ εμμένει στις απόψεις της για την προνομιακή μεταχείρισή της από τη ΔΕΠΑ, δεδομένου ότι είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της, από την άλλη όμως πλευρά η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι σε μια ανοιχτή αγορά όλοι οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου, που ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα αυτό κατά τη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας της επιχείρησης, ανέφερε κατηγορηματικά ότι "η ΔΕΠΑ δεν συζητά διαφορετικό τιμολόγιο για τη ΔΕΗ, καθώς αυτό είναι πέραν κάθε νομιμότητας".

Αντίθετα, η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στη ΔΕΗ να δοθούν στο τέλος οι εκπτώσεις και με βάση τις ποσότητες που θα καταναλώνει η Επιχείρηση. Σήμερα η ΔΕΗ καταναλώνει περί τα 2,2 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου ετησίως και σύμφωνα με το νέο κείμενο της σύμβασης που έχει προτείνει η ΔΕΠΑ θα μπορούσε να έχει όφελος περί τα 50 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς οι δύο προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών κατέληξαν άκαρπες, έχει προγραμματιστεί και μία τρίτη για τη μεθεπόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να διαφαίνονται, επί του παρόντος τουλάχιστον, πεδία σύγκλισης.

Ανοιχτό παραμένει, εξάλλου, και το θέμα της συμβολαιοποίησης των επιπλέον ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα παίρνει η χώρα μας από το Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι έχουν καταρχήν συμφωνήσει για 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου, αλλά απομένουν να διευκρινιστούν τα ζητήματα τράνζιτ της ποσότητας αυτής μέσω της Τουρκίας.

Η πρώτη συνάντηση της ΔΕΠΑ και της τουρκικής Botas έγινε τον περασμένο Ιούλιο και έχει προγραμματιστεί άλλη μία στις 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα, μεταξύ του κ. Παπαγεωργίου και του προέδρου και γενικού διευθυντή της Botas Huseyin κ. Saltuk Duzyol, προκειμένου να συζητηθεί το κόστος της διέλευσης.

Εκτιμάται, πάντως, ότι το θέμα θα έχει κλείσει έως τα τέλη του έτους, προκειμένου το 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου να έρθει στη χώρα μας το επόμενο έτος, ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της ζήτησης.

Ήδη, εάν λειτουργήσουν το καλοκαίρι του 2009 οι μονάδες της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης και της Ήρων Θερμοηλεκτρική, θα απαιτηθούν επιπλέον ανάγκες 1 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου. Το έλλειμμα των 500 εκατ. κ.μ. φέτος καλύφθηκε από τη spot αγορά, ωστόσο φαίνεται ότι θα υπάρξει με τα υπάρχοντα έως τώρα δεδομένα, λόγω της εισαγωγής νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, και νέο έλλειμμα το 2009.

Μικρή καθυστέρηση φαίνεται να υφίσταται και στο θέμα της υπογραφής της τετραμερούς διακρατικής συμφωνίας για τον ελληνοϊταλικό αγωγό ITGI. Σε αυτή τη φάση καταρτίζεται ένα νέο σχέδιο πλαισίου συνεργασίας, που θα κληθούν να υπογράψουν Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν, όχι στα τέλη Οκτωβρίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά ενδεχομένως εντός του Νοεμβρίου ή το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

Αυτό που απομένει να λυθεί είναι η απαίτηση της τουρκικής πλευράς να παίρνει το 15% του αζέρικου αερίου που θα διέρχεται τον αγωγό και να το μεταπουλά, θέση στην οποία αντιδρά κάθετα το Αζερμπαϊτζάν.

Το θέμα, εξάλλου, της προοπτικής εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο θα παραμένει ανοιχτό όσο θα διατηρείται η εκκρεμότητα με την απαίτηση της ΔΕΗ για την option του 30%.

Μετά τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η ΔΕΠΑ με την Gaz de France και την ENI επίκειται η υπογραφή ανάλογων συμφωνιών με την British Gas και τη Shell για την αγορά LNG, συμφωνίες που εκτιμάται ότι θέτουν το πλαίσιο για αγορές τύπου spot.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v