Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αναφέρει έρευνα των PWC & Κantor για telecoms

Νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με τις μικρότερες εταιρίες της αγοράς να μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων βλέπει η Kantor σε έρευνα για τις τηλεπικοινωνίες. Τι εκτιμά η  PwC.

  • του Ηλία Ντράλλου
Τι αναφέρει έρευνα των PWC & Κantor για telecoms
Συνθήκες κορεσμού στην ευρωπαϊκή τηλεπικοινωνιακή αγορά καταγράφει πρόσφατη μελέτη της PricewaterhouseCoopers LLP, με τίτλο "Telecoms M&A Insights", που αποτυπώνει τα δρώμενα του 2007, ενώ αντίστοιχη μελέτη της Kantor προβλέπει νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, με τις μικρότερες εταιρίες της αγοράς να μπαίνουν στο στόχαστρο των μεγάλων.

Ειδικότερα η μελέτη, που ακτινογραφεί το τηλεπικοινωνιακό τοπίο στην Ελλάδα, εκτιμά ότι το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς και η παρουσία σημαντικού αριθμού μικρής κλίμακας παρόχων, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος κεφαλαίου, φέρνουν νέα deals, με την πίεση να εντοπίζεται στις μικρότερες εταιρίες.

Υπέρ του νέου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων συνηγορεί και η εκτίμηση ότι η σύγκλιση υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και broadband θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα (όχι μόνο σε επίπεδο υπηρεσιών αλλά και δικτύων και συσκευών) και θα καταστεί εφικτή μόνο μέσω νέων συμμαχιών στον κλάδο.

Σε επίπεδο επενδύσεων, η μελέτη προβλέπει ότι θα δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις σε Τεχνολογίες και Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGN), που θα επιτρέψουν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών. Ωστόσο, με το δεδομένο ότι οι εν λόγω επενδύσεις θα απαιτήσουν κεφαλαιακές δαπάνες, μόνο οι εδραιωμένοι και χρηματοοικονομικά ισχυροί παίκτες θα μπορέσουν να τις καλύψουν.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι συμφωνίες εξαγοράς που πραγματοποιήθηκαν το 2007, συνολικής αξίας 6,4 δισ. ευρώ, μεταξύ ΟΤΕ - Cosmote και Wind - Tellas άλλαξαν δραστικά τα δεδομένα στο ανταγωνιστικό πεδίο, δίνοντας τη δυνατότητα σε ΟΤΕ και Wind να εκμεταλλευτούν στο μέλλον συνέργιες και να αυξήσουν την πελατειακή βάση τους.

Η εικόνα στην Ευρώπη

Στην ευρωπαϊκή αγορά των τηλεπικοινωνιών το 2007 ο αριθμός των συμφωνιών μειώθηκε, τόσο σε ό,τι αφορά το μέγεθος της μέσης συμφωνίας, που διαμορφώθηκε σε 313 εκατ. ευρώ το 2007 σε σύγκριση με 502 εκατ. ευρώ το 2006, όσο και σε συνολική αξία, που κατήλθε σε 52 δισ. ευρώ το 2007 έναντι 82 δισ. ευρώ το 2006.

Αντίστοιχα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη το 2007 επίσης διαπιστώθηκε μείωση της κινητικότητας σε επίπεδο συμφωνιών στον τηλεπικοινωνιακό τομέα. Σε επίπεδο αριθμών, η αξία των εξαγορών στον κλάδο στην εν λόγω περιοχή το 2007 κατήλθε σε 4 δισ. ευρώ, έναντι του ογκώδους -για τα δεδομένα της περιοχής- ποσού των 12 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των deals το 2005.

Στη μελέτη διαπιστώνεται ότι το 2007 οι συμφωνίες στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση, με τη συνολική αναλογία της αξίας όλων των συμφωνιών να ανεβαίνει στο 50% το 2007.

Σε ό,τι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, οι πάροχοι στον ανεπτυγμένο κόσμο ήταν σχετικά σταθεροί, η προσοχή όμως που δόθηκε στις αναπτυσσόμενες αγορές δείχνει ξεκάθαρα την έμφαση στις ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως αποδεικνύεται από την εξαγορά της France Telecom στην Κένυα, αλλά και από τους στόχους που έχει θέσει στην Γκάνα, από το ενδιαφέρον της Deutsche Telekom για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και από εκείνο της Telefonica για τη Λατινική Αμερική.

Η ίδια μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από το 2008 και μετά ιδιαίτερα οι ταχύτατα αναπτυσσόμενοι παίκτες της Μέσης Ανατολής, της Ινδίας και της Κίνας δεν αποκλείεται να επιστρέψουν στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ενώ η κινητικότητα στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική θα συνεχιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v