Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις "αγκάλες" της ΔΕΗ ο ΔΕΣΜΗΕ

"Στις αγκάλες" της ΔΕΗ περνά ο ΔΕΣΜΗΕ μετά την αποδοχή από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. της τρίτης λύσης για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού που υποστήριξε η Ελλάδα μαζί με άλλες επτά χώρες.

Στις αγκάλες της ΔΕΗ ο ΔΕΣΜΗΕ
"Στις αγκάλες" της ΔΕΗ περνά ο ΔΕΣΜΗΕ μετά την αποδοχή από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. της τρίτης λύσης για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, την οποία υποστήριξε η Ελλάδα μαζί με άλλες επτά χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Βουλγαρία, Λουξεμβούργο, Σλοβακία και Λετονία).

Οι εργασίες του συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΝ κ. Κ. Μουσουρούλη, έληξαν αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η τρίτη λύση για την προώθηση της οποίας πρωτοστάτησε η Ελλάδα περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

-Συστήνεται νομικό πρόσωπο με διακριτή μορφή από αυτήν της μητρικής, καθετοποιημένης εταιρίας (στην ελληνική περίπτωση τη ΔΕΗ), το οποίο θα είναι θυγατρική της τελευταίας, θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτοντας την κυριότητά του και τις μελλοντικές επεκτάσεις του.

-Η καθετοποιημένη εταιρία (η ΔΕΗ) θα μπορεί να ορίζει την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου του διαχειριστή, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή προβλέπεται να έχει σημαντικό ρόλο με την έγκριση των υπολοίπων μελών του Δ.Σ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ στη νέα εταιρία θα διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών, όταν στο ΔΕΣΜΗΕ σήμερα κατέχει το 49%.

Το κατά πόσον θα λειτουργήσει ορθά ο ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της εφαρμογής της νέας Οδηγίας, θα εξεταστεί σε εύθετο χρόνο από την Κομισιόν, η οποία μπορεί να προτείνει μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης του αποτελεσματικού διαχωρισμού.

Το ΥΠΑΝ θεωρεί: "Η εξέλιξη αυτή είναι μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα. Το διακύβευμα ήταν υψηλό. Σε περίπτωση αδυναμίας επίτευξης συμβιβασμού η επόμενη αντίστοιχη προσπάθεια θα είχε παραπεμφθεί για το 2010 με τη νέα θητεία του ευρωπαικού κοινοβουλίου. Εφόσον δε επικρατούσε η λύση του πλήρους ιδιοκτησιακού διαχωρισμού, θα επέφερε συνταγματικά ζητήματα, ειδικά στο θέμα προστασίας της ιδιοκτησίας, ενώ παράλληλα δεν θα οδηγούσε στη μείωση των τιμών προς όφελος του καταναλωτή".

Σε δηλώσεις του ο κ. Φώλιας υποστήριξε: "Μπορεί όλοι να επιζητούμε το ευκταίο, αλλά ας συμφωνήσουμε στο εφικτό. Ας προσπαθήσουμε να συμφωνήσουμε στον ελάχιστο κοινό παρανομαστή και με βάση αυτόν ας προχωρήσουμε σε συμφωνία για τα υπόλοιπα. Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αντί να προσπαθήσουμε να εκβιάσουμε άλματα που μπορεί να μην είναι αποτελεσματικά".

Κατά το ΥΠΑΝ η τρίτη λύση "είναι μια πραγματική εναλλακτική και βιώσιμη λύση, η οποία δεν ανατρέπει ουσιαστικά ούτε διαταράσσει τους σημερινούς συσχετισμούς. Δεν αποκόπτει ριζικά το μονοπωλιακό από το ανταγωνιστικό τμήμα της αγοράς. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, καθώς θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης, στην οποία η ελληνική αγορά θα μπορέσει να προσαρμοστεί σταδιακά".

Στο περιθώριο των εργασιών του συμβουλίου ο κ. Φώλιας, συνοδευόμενος από την ειδική γραμματέα εξωτερικής ενεργειακής πολιτικής. κ. Έλσα Λοβέρδου, συναντήθηκε με τον Ιταλό ομόλογό του υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης κ. Claudio Scajola. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή θέματα του τομέα ενέργειας.

Συγκεκριμένα, για τον αγωγό φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας (ITGI) ο κ. Φώλιας ενημέρωσε τον κ. Scajola ότι στις 2 Ιουνίου 2008 εγκρίθηκε η σύσταση της ελληνοϊταλικής εταιρίας Ποσειδών από τη γενική συνέλευση της ΔΕΠΑ, η οποία είναι υπεύθυνη για την κατασκευή και λειτουργία του υποθαλάσσιου τμήματος του ITGI (Interconnector Turkey - Greece - Italy).

Σημειώνεται ότι στην εταιρία Ποσειδών συμμετέχουν κατά 50% η ιταλική Edison και κατά 50% η ελληνική ΔΕΠΑ και θα εδρεύει στην Αθήνα. Υπογραμμίζεται ότι με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης κ. Φώλια έχει προταθεί να συναφθεί τετραμερής συμφωνία μεταξύ των χωρών Αζερμπαϊτζάν, Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας για τον αγωγό φυσικού αερίου (ITGI) και ο υπουργός της Ιταλίας κ. Scajola συμφώνησε να επισκεφτεί την Αθήνα στα τέλη Ιουνίου. Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνάντησης των υπουργών, στα τέλη Ιουνίου, στην Αθήνα, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση της μικτής συντονιστικής επιτροπής για τον αγωγό ITGI.

Ο υπουργός Ανάπτυξης έθεσε υπ’ όψιν του Ιταλού ομολόγου του την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του προέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, για την ίδρυση της Ευρωμεσογειακής Ενεργειακής Κοινότητας κατά το πρότυπο της ήδη εν λειτουργία Ενεργειακής Κοινότητας Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Scajola ενημέρωσε την ελληνική πλευρά ότι σχεδιάζουν να διοργανώσουν σύντομα συνάντηση κορυφής για την ενέργεια στη Ρώμη με τη συμμετοχή κρατών της Μεσογείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v