Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποχώρηση Βουρλούμη από συνέδριο της ΕΕΤΤ

Αποχώρησε από το 3ο διεθνές συνέδριο για το ευρυζωνικό δίκτυο που πραγματοποιεί η ΕΕΤΤ ο πρόεδρος του ΟΤΕ, έπειτα από αναφορές του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής για δυστοκία του ΟΤΕ στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

  • του Ηλία Ντράλλου
Αποχώρηση Βουρλούμη από συνέδριο της ΕΕΤΤ
Αποχώρησε από το τρίτο διεθνές συνέδριο για το ευρυζωνικό δίκτυο, που πραγματοποιεί η ΕΕΤΤ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Βουρλούμης, έπειτα από αναφορές του προέδρου της ανεξάρτητης αρχής κ. Αλεξανδρίδη για δυστοκία του Οργανισμού στην ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ μίλησε για δυσκαμψία του ΟΤΕ που δυσκόλεψε την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και γνωστοποίησε ότι πραγματοποιείται μελέτη από την Αρχή για την καταγραφή των εμποδίων που προέβαλε ο Οργανισμός στην είσοδο της νέας τεχνολογίας στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

«Ποιος κρατούσε αιχμάλωτη τη χώρα στο ISDN με δικαιολογίες ότι δεν υπάρχει ζήτηση;», διερωτήθηκε ο κ. Αλεξανδρίδης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του κ. Βουρλούμη, ο οποίος ως ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από το συνέδριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Βουρλούμης στην ομιλία του (την οποία διένειμε στους δημοσιογράφους αλλά δεν απηύθυνε στο συνέδριο) ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι επιλογές τεχνολογίας και στρατηγικής που υπαγόρευσαν στον ΟΤΕ προμηθευτές πριν από το 2004 ήταν έγκλημα εναντίον της οικονομίας της χώρας και του ΟΤΕ». 

Η αποχώρηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα στα παρευρισκόμενα κυβερνητικά στελέχη και εκπροσώπους φορέων.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών και νυν υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σημειώνοντας ότι όλοι οι πάροχοι πρέπει να σέβονται τους θεσμούς και δη τη ρυθμιστική αρχή, ενώ χαρακτήρισε την ενέργειά αυτή ως ασέβεια προς το πρόσωπο των υπουργών που τον διόρισαν.

Αντίθετα, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό μάνατζερ και πρόσθεσε ότι κάνει πολυ καλή δουλειά στον Οργανισμό. Ωστόσο αξίζει να αναφερθεί ότι πηγές από το υπουργείο Μεταφορών χαρακτήριζαν υπερβολική τη συμπεριφορά του, καθώς σε ένα διεθνές συνέδριο απαιτούνται συγκρατημένες ενέργειες.

Από την πλευρά του, κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση του κ. Βουρλούμη για τις αναφορές του στον ΟΤΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Νικήτας Αλεξανδρίδης δήλωσε ότι οι παράγοντες της τηλεπικοινωνικής αγοράς γνωρίζουν ποια είναι η πραγματικότητα και άλλωστε ένα συνέδριο εκφράζονται απόψεις. -

---Τι ειπώθηκε στο συνέδριο

Ευρύτερες αλλαγές στην τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας μας, αλλά και σε ευρωπαικό επίπεδο, προανήγγειλαν η αρμόδια επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Viviane Reding, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Νικήτας Αλεξανδρίδης απευθυνόμενοι χαιρετισμό στο 3ο Διεθνές Συνέδριο για τα Ευρυζωνικά Δίκτυα, που πραγματοποιείται στην Αττική.

Η αρμόδια επίτροπος γνωστοποίησε ότι η Κομισιόν μελετάει την προώθηση ενός νέου κανονισμού στον τομέα των τηλεπικοινωνιών για τη θεσμική προώθηση των δικτύων επόμενης γενιάς. Παράλληλα η Ε.Ε έχει αναλάβει πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση κινήτρων που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές τηλεπικοινωνιακών δικτύων, με αφορμή και την πρόβλεψη πως σε τρία χρόνια θα υπάρχει αδυναμία «ανοίγματος» νέων ηλεκτρονικών διευθύνσεων στο Διαδίκτυο.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό του συστήματος αποφάσεων που σχετίζεται με τη διαχείριση των φασμάτων, διότι με τις υπάρχουσες διαδικασίες η λήψη αποφάσεων καθυστερεί από δύο έως 10 χρόνια!

Όσον αφορά τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, η κ. Reding ανέφερε ότι στόχος της Ε.Ε είναι έως το 2010 όλα τα σχολεία στην Ευρωπαική Ένωση να διαθέτουν σύνδεση, αλλά και να εξασφαλιστεί η παροχή υπηρεσιών φάσματος, μέσα από την ανάπτυξη νέων μηχανισμών αγοράς.

Στο πλαίσιο των μεταρρυθμιστικών αλλαγών η κομισιόν επεξεργάζεται προτάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας σε ευρωπαικό και εθνικό επίπεδο, προκειμένου να καταστούν ευκολότερα προσβάσιμες από τους επιχειρηματίες οι επενδυτικές ευκαιρίες.

Σε εθνικό επίπεδο, ο κ. Χατζηδάκης αναγνώρισε ότι οι τιμές παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών έχουν μειωθεί, ωστόσο απαιτούνται να γίνουν περισσότερα βήματα και εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να υλοποιήσει με επιτυχία τη στρατηγική για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες 2008-2013.

Επίσης, χαρακτήρισε «επανάσταση» τις εξελίξεις σε τεχνολογικό επίπεδο και απευθυνόμενος στην αρμόδια Επίτροπο δήλωσε ότι «η χώρα μας ξεκινάει με συρτάκι και εν συνεχεία επιταγχύνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γρήγορα αισθητά.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Αλεξανδρίδης χαρακτήρισε απαράδεκτες και αρκετά υψηλές τις τιμές τερματισμού στα κινητά και ανακοίνωσε ότι το Φθινόπωρο θα υπάρξει περαιτέρω μείωση στα τέλη τερματισμού, συγκλινόμενα με το μέσο ευρωπαικό όρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο, ο ρυθμός των βρόχων (ULLs) θα διπλασιαστεί και οι ευρυζωνικές συνδέσεις θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους. Σήμερα ο αριθμός τους δεν ξεπερνάει τις 430.000, που ισοδυναμή με το 35% περίπου όλων των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, η ΕΕΤΤ θα προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

• Θα αναλύσει τις επι μέρους αγορές των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, πολλές εκ των οποίων θα ολοκληρωθούν εντός έτος.
• Θα εντατικοποιήση την εποπτεία και τον έλεγχο τόσο των παρόχων όσο και της σωστής χρήσεως του φάσματος.
• Θα εισηγηθεί την τροποποίηση του ορισμού καθολικής υπηρεσίας, ώστε να περιλαμβάνει την ευρυζωνικότητα σε όλη την επικράτεια.
• Θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα «εικονικών παρόχων» (MVNOs), εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από την αγορά
• 8. Προετοιμάζεται διαβούλευση για την απελευθέρωση της ζώνης GSM (στα 900 ΜΗz) για υπηρεσίες 3ης γενιάς, καθώς και για την διάθεση φάσματος στις ζώνες 2.5-2.7GHz και 3.4-3.6GHz για την ανάπτυξη σταθερών, κινητών και νομαδικών υπηρεσιών.
• Θα ζητηθεί από την Κυβέρνηση να χορηγήσει ρυθμιστικά εργαλεία που θα επιτρέψουν στην ΕΕΤΤ να συνεργαστεί με όλες τις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και με τους Δήμους και τις Κοινότητες, ώστε να αποτυπωθούν σε γεωγραφικό πληροφοριακό σύστημα (GIS) όλα τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα που υπάρχουν ή κατασκευάζονται ανά την επικράτεια.

* Η προγραμματισμένη αλλά μη πραγματοποιηθείσα ομιλία του κ. Π. Βουρλούμη στο συνέδριο της ΕΕΤΤ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v