Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Όλη η συμφωνία Δημοσίου - D.T.

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΟΤΕ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της D.T. Το πλήρες κείμενο.

ΟΤΕ: Όλη η συμφωνία Δημοσίου - D.T.
*** Το πλήρες κείμενο του σχετικού σχεδίου νόμου αλλά και η εισηγητική έκθεση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τη συμφωνία πώλησης μετοχών του ΟΤΕ, μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Deutsche Telekom.

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, το ελληνικό δημόσιο (Ε.Δ.) θα μεταβιβάσει στην Deutsche Telekom (D.T.) περίπου το 3% των μετοχών του και μέχρι το τέλος του 2011, έχει το δικαίωμα αλλά όχι την υποχρέωση να μεταβιβάσει επιπλέον ποσοστό 15%, μέσω δύο δικαιωμάτων προαίρεσης πώλησης (put options) για 5% και 10% των μετοχών του ΟΤΕ αντίστοιχα, σε προσυμφωνημένες τιμές.

Ειδικότερα, το πρώτο δικαίωμα προαίρεσης έχει προσυμφωνημένη τιμή άσκησης €27,50 ανά μετοχή και ισχύει για έναν χρόνο, ενώ η τιμή άσκησης του δεύτερου δικαιώματος προαίρεσης υπολογίζεται βάσει της μέσης σταθμισμένης χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του ΟΤΕ για διάστημα 20 ημερών πριν από την ενημέρωση της D.T. από το Ε.Δ. για την πρόθεση του τελευταίου να ασκήσει το εν λόγω δικαίωμα, πλέον ενός σημαντικού υπερτιμήματος (premium) της τάξεως του 15% - 20% ανάλογα με τον χρόνο άσκησής του.

Η τιμή πώλησης του 3% των μετοχών του ΟΤΕ θα γίνει σε τιμή €29,00 ανά μετοχή, έναντι τιμής κλεισίματος στις 13/5/2008, μία ημέρα πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, €20,60 ανά μετοχή (υπερτίμημα άνω του 40%).

Επιπλέον, το Ε.Δ. θα λάβει για τις μετοχές που μεταβιβάζει το μέρισμα χρήσης 2007, το οποίο ανέρχεται σε €0,75 ανά μετοχή. Συνεπώς, η τελική τιμή πώλησης ανέρχεται σε €29,75 ανά μετοχή, ενώ το υπερτίμημα διαμορφώνεται τελικώς σε 45%.

Σημειώνεται ότι εφόσον το Ε.Δ. επιθυμεί να ασκήσει τα δικαιώματα προαίρεσης, θα καρπωθεί υπερτίμημα για συνολικά 18% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, η δε δυνατότητα κλιμακωτής άσκησης των δικαιωμάτων προαίρεσης, μέχρι το τέλος του 2011, προσδίδει στο Ε.Δ. ευελιξία. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η πολιτική δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει την έγκριση από τη Βουλή πριν προχωρήσει σε οποιαδήποτε διάθεση επιπλέον μετοχών του ΟΤΕ μέσω των δικαιωμάτων προαίρεσης.

Όπως σημειώνεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που ενσωματώνει τη συμφωνία μετόχων, για το Ε.Δ. διασφαλίζονται κυρίως τα εξής:

α) Το Ε.Δ. συμμετέχει ισομερώς στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΤΕ, διορίζοντας τον πρόεδρο του Δ.Σ. Το δικαίωμα αυτό το διατηρεί όσο κατέχει ποσοστό τουλάχιστον 15% στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, εάν δε η συμμετοχή του κατέλθει του ποσοστού αυτού -και για όσο χρονικό διάστημα το ελληνικό δημόσιο κατέχει τουλάχιστον 5% του μετοχικού κεφαλαίου- θα διορίζει τα 5 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ. Αν, μάλιστα, το ποσοστό της D.T. μειωθεί κάτω του 25%, τότε το Ε.Δ. αποκτά την πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΟΤΕ και το δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης.

β) Ως προς συγκεκριμένα θέματα, καίρια για το Ε.Δ., τούτο θα έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, ακόμη και αν η συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ πέσει κάτω από το σημερινό ποσοστό και έως ότου το Δημόσιο διαθέτει ποσοστό τουλάχιστον 5%. Αποτελεί, κατά τούτο, σημαντικότατη επιτυχία το ότι το Ε.Δ. διατηρεί σημαντικά δικαιώματα αρνησικυρίας όσο διατηρεί ποσοστό τουλάχιστον 5%, τα λοιπά δε δικαιώματα αρνησικυρίας ισχύουν όσο διατηρεί ποσοστό 10%.

Τέλος, ως προς συγκεκριμένα θέματα, στα οποία το Ε.Δ. δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας, προβλέπεται υποχρέωση εκτενούς διαβούλευσης μεταξύ των μερών προτού ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Σημειώνεται ότι τα παραπάνω δικαιώματα στον βαθμό που είναι σχετικά επεκτείνονται και στις θυγατρικές του ΟΤΕ.

*** Το πλήρες κείμενο του σχετικού σχεδίου νόμου αλλά και η εισηγητική έκθεση δημοσιεύονται στη διπλανή στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v