Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δημιουργία 10 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως 2020

Τη δημιουργία 10 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020, εκ των οποίων μόνον δύο με λιθάνθρακα, προτείνει η Έκθεση του Μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που κατήρτισε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Δημιουργία 10 μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως 2020
Τη δημιουργία 10 νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2020, εκ των οποίων μόνον δύο με λιθάνθρακα, προτείνει η Έκθεση του Μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού που κατήρτισε το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής.

Για το περιεχόμενο της Έκθεσης ενημέρωσε χθες τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβερνητικής επιτροπής ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σύντομα η Έκθεση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με φορείς, πολιτικά κόμματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Συγκεκριμένα, στην Έκθεση προτείνονται, 6 έως 8 νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου, δύο λιθανθρακικές μέχρι 1000 MW, κανένας πυρηνικός σταθμός, δίδεται έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ΑΠΕ ώστε να καλυφθεί από αυτές το 20% του ενεργειακού ισοζυγίου και υποδεικνύεται η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας.

Οι νέες μονάδες προτείνεται να αναπτυχθούν ως εξής: 1/3 στερεά καύσιμα (λιγνίτης, λιθάνθρακας), 1/3 φυσικό αέριο και 1/3 ανανεώσιμες πηγές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται στην Έκθεση, το 2020 η ζήτηση ηλεκτρισμού θα έχει αυξηθεί στις 81.000 GWh ή στα 18.500 MW, έναντι 13.000 MW που είναι εγκατεστημένα σήμερα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις λιθανθρακικές μονάδες, η Έκθεση προτείνει τη δημιουργία μόνον δύο, χωρίς να προσδιορίζει τόπο εγκατάστασης, όταν ήδη έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ αιτήσεις για πέντε μονάδες, οι δύο από τη ΔΕΗ και οι υπόλοιπες της Endesa Hellas, της Edison και της Ήρων Θερμοηλεκτρική, που υπερακοντίζουν κατά πολύ το στόχο εγκατεστημένης ισχύος που τίθεται στην Έκθεση. Να σημειωθεί ότι θετική γνωμοδότηση έχουν εξασφαλίσει έως τώρα από τη ΡΑΕ οι μονάδες της Endesa και της Ήρων.

Στην Έκθεση προτείνεται επίσης η απόσυρση όλων των πετρελαϊκών μονάδων της ΔΕΗ, εκτός από τα νησιά, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται αναφορά και στα πιθανά πετρελαϊκά κοιτάσματα της χώρας, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το ελληνικό υπέδαφος μπορεί να δώσει γύρω στα 200.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως.

Εξάλλου, η Έκθεση δίδει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας με τρία σενάρια. Το βασικό που μπορεί να εξοικονομήσει γύρω στα 400 MW, το αισιόδοξο στα 800 MW και το υπεραισιόδοξο στα 1050 MW. Για την επίτευξη του στόχου αυτού προτείνονται μια σειρά μέτρων, από τη γενικευμένη χρήση λαμπτήρων φθορισμού έως τη στεγανοποίηση των δημόσιων κτιρίων και την απόσυρση παλαιών κλιματιστικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v