Αποκαλύψεις Βγενόπουλου για OTE - D.T.

Εκκληση στην D.T. να υποβάλει δημόσια πρόταση για τον ΟΤΕ απηύθυνε ο Α. Βγενόπουλος στη Βουλή. Τι είπε για διαπραγματεύσεις με Δημόσιο, υπερτίμημα, αγωγές, Βουρλούμη. Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης.

  • της Έλενας Λάσκαρη
Αποκαλύψεις Βγενόπουλου για OTE - D.T.
Η απουσία δημόσιας πρότασης από πλευράς Deutsche Telekom σχετίζεται άμεσα με την πτώση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της MIG, A. Βγενόπουλος, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή.

"Έστω και την ύστατη στιγμή η DT θα πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση, είπε ο κ. Βγενόπουλος".

Η MIG δεν είχε ποτέ την πρόθεση να καταθέσει πρόταση «επιθετικής» εξαγοράς για τον ΟΤΕ, υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφερόμενος στο «παρασκήνιο» των επαφών της MIG με το ελληνικό δημόσιο για το θέμα του ΟΤΕ, αλλά και των συναντήσεων με στελέχη της Deutsche Telekom.

«Η συμφωνία δεν είχε κερδοσκοπικό χαρακτήρα, είχε καταστροφικό χαρακτήρα για τους μετόχους, όποιος μπορεί πηδάει από το παράθυρο για να μην υποστεί τη ζημιά» τόνισε ο κ. Βγενόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της κ Παπακώστα για το αν στήθηκαν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τη μετοχή του ΟΤΕ.

Παράλληλα «αποκάλυψε» ότι στις 27 Νοεμβρίου, ημερομηνία που συναντήθηκε με τους κ. Αλογοσκούφη και Χατζηδάκη, οι δύο πλευρές (MIG και ελληνικό δημόσιο) βρέθηκαν πολύ κοντά σε μια συμφωνία μετόχων για τον ΟΤΕ.

Στη συνέχεια όμως και αφού κατατέθηκε η γνωστή τροπολογία για τον ΟΤΕ, την οποία ο κ. Βγενόπουλος χαρακτήρισε παράνομη, το διοικητικό συμβούλιο της MIG αποφάσισε να προχωρήσει σε αποεπένδυση και συνακόλουθα στις 21/12 αποφάσισε να αποσύρει το αίτημα για έκτακτη γενική συνέλευση και να ψάξει για αγοραστές.

Προσέλαβε δύο επενδυτικές τράπεζες και από πλευράς Deutsche Telekom η Goldman Sachs προσέγγισε τη MIG.

*** Τι ειπώθηκε στις διαπραγματεύσεις με D.T.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ουδέποτε μας ειπώθηκε, τόνισε ο κ. Βγενόπουλος, ότι η συμφωνία με το Δημόσιο για ανάληψη μάνατζμεντ θα αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμφωνία.

«Εγώ είπα, προφανώς θα κάνετε δημόσια πρόταση. Δεν μου το αρνήθηκαν και για τον λόγο αυτόν μπήκε όρος στη συμφωνία ότι για διάστημα 6 μηνών η Deutsche Telekom δεν θα προσφέρει σε κανέναν άλλον μέτοχο τιμή άνω των 26 ευρώ. Ετέθη επίσης όρος ότι η συμμετοχή της MIG θα πρέπει να εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων».

Στο τέλος Απριλίου, πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος, εμφανίστηκε η Goldman Sachs και ζήτησε παράταση της συμφωνίας και απόσυρση του όρου για το τίμημα και τότε για πρώτη φορά ετέθη στη MIG ότι η Deutsche Telekom επιθυμεί να αγοράσει ένα ποσοστό 3% από το Δημόσιο.

«Προφανώς για λόγους δημοσίου συμφέροντος είπα εντάξει, πρόσθεσα όμως ότι για την καθυστέρηση θα μου πληρώσετε τόκο και έτσι η MIG εισέπραξε ως τόκους επιπλέον ποσό 3.770.000 ευρώ για την καθυστέρηση υλοποίησης της συμφωνίας».

Νωρίτερα ο κ. Βγενόπουλος σημείωσε ότι η υποχώρηση του ποσοστού του Δημοσίου στο 28% ήταν το όριο που έλεγε «ότι δεν υπάρχει θέση αμύνης του μεγαλομετόχου. Ήταν θέμα χρόνου να μπει κάποιος επενδυτής και να κάνει επιθετική εξαγορά και δημόσια πρόταση. Αντίθετα, εμείς διαφυλάξαμε αυτό το ενδεχόμενο, διότι ουδέποτε είχαμε πρόθεση επιθετικής εξαγοράς. Το 33% ήταν σημαντικό κομμάτι διότι διασφάλιζε τον έλεγχο στο Δημόσιο».

*** «Τι θα συμβεί εάν...»

Παράλληλα ο κ. Βγενόπουλος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το ελληνικό κοινοβούλιο να μην επικυρώσει τη συμφωνία Δημοσίου - Deutsche Telekom και είπε χαρακτηριστικά: «Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ο μέτοχος με 19,99% μπορεί να διεκδικήσει 11 στα 11 μέλη του Δ.Σ., το Δημόσιο θα έχει ποσοστό 28%, η D.T. 19,9% και καλή τύχη και στους δύο στη Γ.Σ. των μετόχων στην οποία εκπροσωπείται και το υπόλοιπο 52%».

Όσον αφορά στο υπερτίμημα που εισέπραξε η MIG, ο κ. Βγενόπουλος κατέθεσε έγγραφο στο οποίο καταγράφεται το ύψος του υπερτιμήματος που εισέπραξαν σε αντίστοιχες περιπτώσεις πώλησης πακέτων της τάξεως του 20%.

«Το 36% είναι ένα υπερτίμημα προς το κάτω μέρος της λίστας, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις το υπερτίμημα είναι της τάξεως του 45% - 47% και φτάνει έως και το 200%. Αλλά εμείς διαπραγματευόμασταν με τα χέρια στην πλάτη».

*** Αιχμές Βγενόπουλου κατά Βουρλούμη για Cosmote - Infote 

Νωρίτερα ο κ. Βγενόπουλος μέμφθηκε σαφώς την υφιστάμενη διοίκηση του ΟΤΕ κάνοντας αναφορά στις αποφάσεις του Δ.Σ. που προκάλεσαν και τα δύο εξώδικα από πλευράς MIG, αφενός για τη σύναψη βραχυπρόθεσμου δανείου, ύψους 2,7 δισ. ευρώ για την εξαγορά πλειοψηφιών της Cosmote, αλλά και για την πώληση της INFOTE.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι την πώληση της ΙΝFOTE ανέλαβε αλλοδαπή επενδυτική τράπεζα η οποία πήρε προσφορές μέσω e-mails χωρίς να διερευνήσει τη δυνατότητα υψηλότερων προσφορών.

Σχετικά με το δάνειο των 2,7 δισ. ευρώ, που έλαβε η διοίκηση Βουρλούμη για την εξαγορά των μειοψηφιών της Cosmote, τόνισε ότι ισούται με το 70% του κεφαλαίου του ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι ήδη έχει επιβαρυνθεί το κόστος του και εξέφρασε την απορία γιατί υπήρξε τόση βιασύνη με βραχυπρόθεσμο δάνειο όταν «οι μειοψηφίες της Cosmote θα ήταν εκεί και έπειτα από δύο μήνες, δεν θα χάνονταν».

*** Tι ειπώθηκε για το ομόλογο στο ΤΑΞΥ

Για το θέμα των δομημένων ομολόγων αλλά και την πώληση τέτοιων στο ΤΑΞΥ από τη Marfin τόνισε ότι «το θέμα προφανώς υποκρύπτει κάποιo σκάνδαλο, υπήρχαν βαλίτσες, υπήρχαν κάποιοι που προσπορίστηκαν χρήματα, όπως φαίνεται από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, από εκεί και πέρα είναι απαράδεκτο να δαιμονοποιούνται συνολικά τα δομημένα ομόλογα.

Στη δική μας περίπτωση με την πώληση ομολόγων στο ΤΑΞΥ η συναλλαγή έγινε μέσω υπηρεσιών, τους πουλήσαμε προϊόντα, η προμήθεια είναι αναγραμμένη στο πινάκιο της πράξεως, πουλήσαμε προϊόν που ήταν και είναι εξαιρετικό.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε στείλαμε επιστολή στο ΤΑΞΥ και ζητήσαμε να μας βεβαιώσουν εγγράφως ότι το προϊόν είναι καλό, το πήραμε πίσω όχι ως πράξη ενοχής αλλά ως πράξη προστασίας της επιχείρησής μας.

Κάποια κυβέρνηση, κάποια στιγμή θα πιάσει για απιστία τη διοίκηση του ΤΑΞΥ γιατί μας επέστρεψε το προϊόν»

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «εμείς κερδίσαμε 8 εκατ. ευρώ από αυτό το προϊόν, η προμήθεια 0,4% είναι πράγματι μεγάλη, είναι όμως τέτοια επειδή το προϊόν είναι front – loaded, είναι καταπληκτικά προϊόντα με απόλυτη εξασφάλιση κεφαλαίου».

*** Ο διάλογος Βγενόπουλου με τους βουλευτές


Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών ο Α. Βγενόπουλος τόνισε:

1. Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με την κυβέρνηση, δεν επικοινώνησε με κανέναν από τους συμβούλους του δημοσίου και τα περί "τριγωνικών σχέσεων" είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

2. Δεν σκοπεύαμε να αγοράσουμε πάνω από το 20%, επιθυμούσαμε μειοψηφική συμμετοχή στο ΔΣ και εν συνεχεία θεωρούσαμε σκόπιμο να γίνει διαχωρισμός δικτύων ώστε να κρατήσει το 100% των δικτύων το δημόσιο, όπου εκεί έγκειται ο στρατηγικός χαρακτήρας του ΟΤΕ και να προκύψει πλήρης αποκρατικοποίηση του μη στρατηγικού χαρακτήρά του

3. Ερωτηθείς για το ποιος κερδίζει τόνισε «ο μόνος που κερδίζει προς το παρόν είναι η MIG.

"Κερδίζουμε πολύ λίγα χρήματα σε σχέση με τον κίνδυνο που αναλαμβάνουμε, το κέρδος μετά την αφαίρεση των φόρων είναι 140 εκατ. ευρώ αλλά βάλαμε σε κίνδυνο 2,3 δισ. ευρώ, άρα η απόδοση είναι 6,5%", είπε.

Η DT αν κέρδισε ή όχι θα το δείξουν οι εξελίξεις. Για το δημόσιο είναι υποθετικό αν θα βγει κερδισμένo, αν θα δικαιωθούν οι επιλογές της κυβέρνησης θα φανεί από τα αποτελέσματα, τα κέρδη, αν θα γίνουν απολύσεις, τι επενδύσεις θα γίνουν».

4. «Μετά την απόκτηση του 11% κατάλαβα ότι υπήρχαν τεράστια εμπόδια άρα η μόνη διέξοδος ήταν να φτιάξω το πακέτο του 20% για να μπορέσω να το διαθέσω και να σωθώ από την ανάμιξή μου», υπογράμμισε ο κ. Βγενόπουλος.

5. Σε ερώτηση αν ήταν κυβέρνηση τι θα έκανε για να ανακόψει την «ανεπιθύμητη» MIG απάντησε «δεν γνωρίζω γιατί ήμουν ανεπιθύμητος, αυτό που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση είναι το τίποτα σε μια ελεύθερη αγορά».

6. Απαντώντας στην κριτική που ασκείται ότι η MIG δεν είχε πείρα από τηλεπικοινωνίες και άρα πως θα μπορούσε να διοικήσει τον ΟΤΕ τόνισε πως «την τεχνογνωσία δεν την έχουν οι νομικές φίρμες αλλά τα στελέχη. Θα έπαιρνα στελέχη από την DT, την Τelefonica, πως διοικώ 17 ετερόκλιτες εταιρίες, μήπως ξέρω να φτιάχνω γιαούρτια; Παίρνεις τα κατάλληλα στελέχη».

7. Δεν ενημέρωσε την κυβέρνηση για την πώληση των μετοχών διότι "δεν είχε καμία υποχρέωση".

8. Έστω και την ύστατη στιγμή η DT θα πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση, είπε ο κ. Βγενόπουλος, συνδέοντας την πτώση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ με την απουσία δημόσιας πρότασης.

9. Σε ένα άλλο θέμα (Ταχ. Ταμιευτήριο) που ανέκυψε έπειτα απο ερώτηση Βουλευτού και διευκρινίζοντας ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για την απόκτησή του, διερωτήθηκε γιατι δεν θα ήταν εν δυνάμει υποψήφιος αγοραστής μια εκ των δύο ελληνικών τραπεζών που έχουν δείξει ενδιαφέρον, ΕΘΝΙΚΗ ή EFG Eurobank, και θα πρέπει η κυβέρνηση, αποκλείοντας τους Ελληνες να στραφεί σε ξένο επίδοξο αγοραστή;

«Γιατί πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στους ξένους;» είπε ο κ. Βγενόπουλος δίνοντας σαν παράδειγμα την περίπτωση της Γενικής που "εμείς είχαμε ενδιαφέρον αλλά η κυβέρνηση προτίμησε τη Societe Generale"..

10. «Δεν γνωρίζω κανέναν από κανένα κόμμα, έχω δει ορισμένους υπουργούς στα γραφεία τους μόνο για υπηρεσιακά θέματα. Δεν με ξέρετε, δεν σας ξέρω», ήταν η απάντηση του σε ερώτηση αν έχει προσωπικές επαφές ή αν έχει δώσει χρήματα σε υπουργούς και κόμματα.

11. Σχετικά με τις αγωγές που έχει καταθέσει ο κ. Βγενόπουλος είπε «θεωρώ ότι ο πολιτικός λόγος έχει όρια που καθορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους, αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν όρια και να έλεγε ο ένας για τον άλλο ό,τι θέλει. Αν υπάρχουν στοιχεία πρέπει να προσκομίζονται, αλλά όσο οι κατηγορίες δεν τεκμηριώνονται δεν θεωρούμε ότι ο πολιτικός λόγος δεν έχει όρια.

"Εγώ είμαι υπηρέτης των μετόχων της MIG και αν έχετε μετοχές είμαι υπηρέτης σας, αλλά και εσείς είστε υπηρέτες του λαού άρα και δικοί μου», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές.


*** Αντιδράσεις κύκλων της κυβέρνησης

«Η στάση του κ. Βγενόπουλου και η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι όσα είχαν υποστηριχθεί για δήθεν συμπαιγνία μεταξύ κυβέρνησης και MIG ήταν απολύτως αβάσιμα».

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο κύκλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στα όσα υποστήριξε νωρίτερα στη Βουλή ο κ. Βγενόπουλος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Οι ίδιες πηγές συμπληρώνουν ότι οι προσανατολισμοί του δημοσίου και της MIG ως μετόχων του ΟΤΕ ήταν τελείως διαφορετικοί γεγονός που «κατέστη σαφές από τον ίδιο τον κ. Βγενόπουλο, ο οποίος δεν ήθελε να συνεργαστεί με το δημόσιο με τους όρους που του έθετε η ελληνική κυβέρνηση».

Άλλωστε, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές το ελληνικό δημόσιο θεωρούσε τις επιδιώξεις του για τον ΟΤΕ ασύμβατες με το μέλλον του οργανισμού και των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα.

Όσο για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση ο κ Βγενόπουλος, οι κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν πως πηγάζει από το γεγονός ότι δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι του για τον ΟΤΕ, λόγω της αντίδρασης της κυβέρνησης.

«Από τη σημερινή συζήτηση στην Βουλή αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η ορθότητα της επιλογής της κυβέρνησης για την εξεύρεση αξιόπιστου στρατηγικού εταίρου για τον ΟΤΕ» , καταλήγουν.


*** ΣΕΔ: Επικροτεί τις δηλώσεις Βγενόπουλου -Ζητά δημόσια πρόταση για ΟΤΕ

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Επενδυτών και Διαδικτύου τονίζει: "Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στον Ανδρέα Βγενόπουλο που παραδέχθηκε στη Βουλή τα όσα υποστήριξε ο ΣΕΔ με την Ανοιχτή Επιστολή προς τον Υπ. Οικονομικών στις 8-5-2008.

Ο ΣΕΔ καλεί για άλλη μια φορά τον Υπουργό Οικονομικών και την Deutsche Telecom, να σκεφθούν σοβαρά την υποβολή δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΤΕ στα 26 Ευρώ ανά μετοχή.

Είναι πλέον σαφές ότι σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζονται κατάφωρα τα δικαιώματα των 115.000 μετόχων του ΟΤΕ και ο ΣΕΔ επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμη ενέργεια ενώπιον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης, για την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων".


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v