Με ένα καινοτόμο και απολύτως κοστολογημένο πλαίσιο προτάσεων φορολόγησης μέσω της επιβράβευσης των συνεπών επιχειρήσεων και με πλήρως επεξεργασμένες θέσεις για το τραπεζικό σύστημα, για την αποδοτικότερη εκμετάλλευση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και για την καλύτερη διασύνδεση του ελληνικού εμπορίου με τον τουρισμό και την προστασία της νησιωτικής επιχειρηματικότητας προσήλθε σήμερα η ΕΣΕΕ στη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική κ. Χρίστος Δήμας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής & Στρατηγικής κ. Γεώργιος Χριστόπουλος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΣΕΕ ήταν ο Πρόεδρος κ. Σταύρος Καφούνης και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας κ. Δώρος Καπράλος, ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νίκος Νομικός και ο Νομικός Σύμβουλος της Συνομοσπονδίας κ. Αντώνης Μέγγουλης.
Στο πεδίο της φορολογίας, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ τόνισε πως η υιοθέτηση μέτρων φορολογικής επιβράβευσης επιχειρήσεων προάγει τη φορολογική δικαιοσύνη και τον υγιή ανταγωνισμό. Στην κατεύθυνση αυτή παρουσίασε σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν στον κλάδο του εμπορίου χωρίς καθυστέρηση, με κριτήριο τη φορολογική και ασφαλιστική συνέπεια των επιχειρήσεων και, παράλληλα, τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα pos.
Ενδεικτικά, ορισμένα από τα μέτρα φορολογικής επιβράβευσης που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο (ΙΝ.ΕΜ.Υ) της ΕΣΕΕ είναι:
• Προσαύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος στο 10% (αντί 4%) στις διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις για έγκαιρη υποβολή φορολογικής δήλωσης και ταυτόχρονη εφάπαξ αποπληρωμή φόρου, που θα οδηγήσει και σε μείωση του φορολογικού συντελεστή του Φόρου Εισοδήματος Νομικών Προσώπων από το 22% στο 20%, λόγω αυξημένης εισπραξιμότητας.
• Χαμηλότερες επιτοκιακές επιβαρύνσεις για τους συνεπείς, ως προς τα ρυθμισμένα χρέη τους, οφειλέτες.
• Κατάργηση της προκαταβολής φόρου
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και για τα νομικά πρόσωπα
• Ταχύτερη επιστροφή ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και δυνατότητα αυτόματου συμψηφισμού με κάθε φύσεως υποχρέωση.
Η συζήτηση στη συνέχεια στράφηκε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Παρά τη θετική τους χροιά, οι τελευταίες κυβερνητικές αποφάσεις δεν διορθώνουν μια σειρά από αρρυθμίες στην τακτική των τραπεζών έναντι των επιχειρήσεων στο καίριο ζήτημα της αύξησης της ρευστότητας. Ο κ. Καφούνης περιέγραψε εμπεριστατωμένα τον έντονα αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα των αδικαιολόγητα υψηλών επιτοκίων δανεισμού σε αντιδιαστολή με τα πολύ χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, και την εμμονή των πιστωτικών ιδρυμάτων στα αναχρονιστικά κριτήρια επιλεξιμότητας δανεισμού ΜμΕ (bankability). Πρακτικές που, κατ’ ουσία, πλήττουν τον υγιή ανταγωνισμό, δυσχεραίνοντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ ζήτησε τουλάχιστον να αποσαφηνισθεί το συντομότερο δυνατό το νέο θεσμικό πλαίσιο δυνατότητας χορήγησης δανείων από Εταιρείες Παροχής Πιστώσεων, ως μία εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των ΜμΕ πέραν των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Σταύρος Καφούνης δήλωσε:
«Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική μας συνάντησή με τον κ. Χατζηδάκη αναδείξαμε τον κομβικό ρόλο του σύγχρονου Ελληνικού Εμπορίου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, καθώς είναι ο ισχυρότερος κλάδος της οικονομίας με 230.000 επιχειρήσεις και περίπου 800.000 εργαζόμενους, και πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας. Στη βάση αυτή ζητήσαμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που να επιβραβεύουν τις ασφαλιστικά και φορολογικά συνεπείς και διασυνδεδεμένες επιχειρήσεις. Επιπλέον, εξηγήσαμε πως το ψηφιακό «οπλοστάσιο» που έχει σήμερα στα χέρια του το Υπουργείο και η ΑΑΔΕ δεν δικαιολογεί την εφαρμογή στο λιανεμπόριο οριζόντιων φοροεισπρακτικών μέτρων όπως το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα φορολόγησης. Επίσης, καλώ τον τραπεζικό τομέα της χώρας να αφήσει πίσω πρακτικές που δεν συνάδουν με την πορεία των τελευταίων ετών συνεχούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ούτε και με την ευρωστία των ίδιων των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ας αναλάβουν και οι τράπεζες το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί για να μεγαλώσουμε όλοι μαζί την «πίτα» της ανάπτυξης, έτσι ώστε τα οφέλη της να διαχυθούν στο σύνολο της επιχειρηματικότητας και της κοινωνίας».