Από την 1η Οκτωβρίου 2025 κάθε επιχείρηση σε όλη την αγορά δεν θα μπορεί να διακινεί αγαθά, αν δεν έχει εκδώσει ψηφιακό δελτίο αποστολής. Τα χάρτινα δελτία αποστολής σταδιακά περνούν στην ιστορία και η μετάβαση στην πλήρως ψηφιοποιημένη εποχή διακίνησης αγαθών συνοδεύεται από αυστηρά πρόστιμα, τα οποία θα φτάνουν έως και τις 10.000 ευρώ.
Η καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής σε όλο το φάσμα της αγοράς αποτελεί ακόμα ένα μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και η καθιέρωση «Μεγάλου Αδερφού» σε όλη την αγορά επιδιώκεται από το οικονομικό επιτελείο να φέρει πρόσθετα έσοδα στο ταμείο του Δημοσίου.
Τα ψηφιακά δελτία αποστολής θα διασταυρώνονται απευθείας με τα τιμολόγια που εκδίδονται, κλείνοντας έτσι άλλο ένα παράθυρο φοροδιαφυγής.
Η μετάβαση της διακίνησης προϊόντων στο νέο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης θα γίνει σταδιακά, με την παροχή χρόνου προσαρμογής στην αγορά, όπως προκύπτει από κοινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Χρίστου Δήμα και του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή. Η αρχή έχει ήδη γίνει και η πρώτη προθεσμία προαιρετικής έκδοσης ψηφιακού δελτίου αποστολής εκπνέει στις 31 Μαρτίου.
Σύμφωνα με την απόφαση, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
1. Επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 200.000 ευρώ και επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων, που δραστηριοποιούνται στους τομείς ενεργειακών προϊόντων (καύσιμα), φαρμακευτικών προϊόντων και ιατρικών αναλωσίμων, οικοδομικών υλικών, παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας ελαιόκαρπου και ελαιόλαδου, εκδίδουν ψηφιακό δελτίο αποστολής:
- προαιρετικά έως και 31 Μαρτίου 2025,
- υποχρεωτικά από 1η Απριλίου 2025.
2. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις εκδίδουν ψηφιακό δελτίο αποστολής προαιρετικά έως και 30 Σεπτεμβρίου 2025 και υποχρεωτικά από την 1η Οκτωβρίου 2025.
Όλες οι επιχειρήσεις από 1η Μαΐου έως και 30 Σεπτεμβρίου θα διαβιβάζουν προαιρετικά στην πλατφόρμα myDATA τα δεδομένα για τη διακίνηση, τις μεταφορτώσεις και την παράδοση αγαθών. Από την 1η Οκτωβρίου 2025 η διαδικασία αυτή θα εφαρμόζεται υποχρεωτικά απ' όλους, ενώ θα τεθούν σε ισχύ και οι εξαιρέσεις έκδοσης ψηφιακών παραστατικών διακίνησης.
Με ρύθμιση την οποία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για τους παραβάτες, προβλέπονται δεκαπλάσια πρόστιμα σε σχέση με τα αρχικά. Για όσους τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, το πρόστιμο θα ανέλθει σε 5.000 ευρώ από 500 ευρώ, ενώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικού συστήματος το πρόστιμο θα εκτοξευτεί από 1.000 σε 10.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν με την πλήρη εφαρμογή των ψηφιακών δελτίων αποστολής, μέσω των οποίων η ΑΑΔΕ θα παρακολουθεί τη διακίνηση των αγαθών σε πραγματικό χρόνο σε όλη τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνεται η διασταύρωση των δελτίων αποστολής με τα τιμολόγια που εκδίδουν οι επιχειρήσεις.