Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό μαζί με την οικεία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Το νέο αυτό Πλαίσιο έρχεται να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στον υπερκείμενο χωροταξικό σχεδιασμό, έπειτα από την ακύρωση των προγενέστερων ΕΧΠ Τουρισμού του 2009 και 2013.
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) επισημαίνει, στην παρέμβαση της στον δημόσιο διάλογο, ότι το νέο υπό διαβούλευση σχέδιο κατηγοριοποιεί το σύνολο της ελληνικής επικράτειας σε 5 ομάδες, ανάλογα την τουριστική ανάπτυξη.
Ο δείκτης που κρίθηκε ως ο πλέον αντιπροσωπευτικός για το σκοπό αυτό, είναι ο λόγος κλίνες/1000 στρ. έκτασης, σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας. Βέβαια, στον αριθμό των κλινών, εκτός από τις κλίνες των τουριστικών καταλυμάτων, θα έπρεπε να συνυπολογίζονται και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb).
Αξιολογώντας το υπό διαβούλευση ΕΧΠ-Τ, στα θετικά του συγκαταλέγονται ότι απαιτείται αναθεώρηση ή τροποποίηση των υφιστάμενων σχεδίων, προκειμένου να καταργηθούν ή να αναδιατυπωθούν οι διατάξεις εκείνες που δημιουργούν αντιθέσεις ή αντιφάσεις.
Επίσης, σε θετική κατεύθυνση είναι οι ρυθμίσεις για τα ξενοδοχεία σε εκτός σχεδίου περιοχές, γεγονός που συμβάλλει στην οργάνωση και ρύθμιση του εξωαστικού χώρου, όπως και οι προτάσεις που γίνονται για τις αναγκαίες υποστηρικτικές υποδομές στους τομείς των μεταφορών, της ύδρευσης, της διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών και της υγείας, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τις περιοχές τουριστικής προτεραιότητας, αλλά το σύνολο της επικράτειας εν γένει.
Ειδικότερα για τον νησιωτικό χώρο, ο οποίος κατά τους θερινούς μήνες, δέχεται ιδιαίτερα αυξημένες πιέσεις, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ολοκλήρωση και την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και ενέργειας
Υπάρχουν και ορισμένα σημεία, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εξειδίκευση. Επί παραδείγματί, η ποσόστωση του αριθμού των χώρων τουρισμού διαμοιρασμού (πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης πχ Airbnb, Booking) προς τις κλίνες των κύριων τουριστικών καταλυμάτων, αποδεικνύει την προώθηση των μεγάλων και all inclusive ξενοδοχειακών μονάδων, έναντι των μικρότερων καταλυμάτων που συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία.
«Η ΚΕΕΕ προτίθεται να παρέμβει και στη δημόσια διαβούλευση με ουσιαστικό τρόπο ώστε οι αλλαγές που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας να γίνουν προς όφελος όλων των ελληνικών επιχειρήσεων με σεβασμό στο περιβάλλον, την χωροταξία και τις τοπικές κοινωνίες» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ιωάννης Μασούτης.