UBS: Διατηρεί πρόβλεψη για άνοδο 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2024

Πώς βλέπει η επενδυτική τράπεζα να κινείται η ελληνική οικονομία σε περιβάλλον περιορισμένης ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Τι λέει για τον «Ευρωπαίο ασθενή», τη Γερμανία, και τι σχολιάζει για πληθωρισμό, ΕΚΤ, επιτόκια.

UBS: Διατηρεί πρόβλεψη για άνοδο 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ το 2024

Ο ελβετικός οίκος της UBS για την Ελλάδα διατηρεί την πρόβλεψή του για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,5% για το 2024, δεδομένων των στοιχείων υψηλής συχνότητας για το δεύτερο τρίμηνο (βιομηχανική παραγωγή, πωλήσεις αυτοκινήτων, καταναλωτικός δανεισμός, επιχειρηματική εμπιστοσύνη).

Ο δείκτης τιμών του καταναλωτή (ΔΤΚ) επιταχύνθηκε στο 2,7% ετησίως τον Ιούλιο, με τον βασικό ΔΤΚ να συνεχίζει να κυμαίνεται γύρω στο 3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (έναντι στόχου 1,2 δισ. ευρώ). Το ECOFIN ενέκρινε το επικαιροποιημένο σχέδιο RRF της Ελλάδας.

Ο οίκος προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 3% το 2025, επίδοση που τοποθετεί τον πήχη 1% υψηλότερα από το consensus των οικονομολόγων, οι οποίοι προβλέπουν την ανάπτυξη της επόμενης χρονιάς στο 2%. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα μειωθεί σε 2% το 2025 από 2,5% φέτος.

Αναφορικά με τον «ασθενή» της Ευρώπης, τη Γερμανία, το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση. Οι δείκτες κλίματος εξασθένησαν το τρίτο τρίμηνο, ενώ μείωσαν την πρόβλεψή τους για το ΑΕΠ του 2024 στο 0,1%.

Για τη Γαλλία, το ΑΕΠ του β' τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση και αύξησαν την πρόβλεψη για το 2024 στο 1,2%, καθώς συνεχίζεται η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Για την Ιταλία, το ΑΕΠ του β' τριμήνου αυξήθηκε κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, χάρη στην εγχώρια ζήτηση. Οι δείκτες δραστηριότητας εξασθένησαν το γ' τρίμηνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και για την Ιταλία.

Στην Ισπανία, προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% το 2024 (με ανοδικό κίνδυνο) και 1,9% το 2025, ενώ για την Πορτογαλία μετά τις εκλογές του Μαρτίου, ο Luís Montenegro ηγείται μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας.

Συνολικά για την ευρωζώνη, οι γενικές τάσεις και τα βασικά μηνύματα δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,6% για το 2024 και 1,2% για το 2025. Η αύξηση του ΑΕΠ το α' τρίμηνο αιφνιδίασε προς τα πάνω (0,3% σε τριμηνιαία βάση). Η Γερμανία συνεχίζει να υποαποδίδει εντός της Ευρωζώνης (το γερμανικό ΑΕΠ του δ' τριμήνου μειώθηκε κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση).

Οι αγορές εργασίας της ευρωζώνης παραμένουν ισχυρές, με σχεδόν επαναλαμβανόμενα χαμηλά επίπεδα ανεργίας και ισχυρή αύξηση των ονομαστικών μισθών. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% το 2025.

Παρά τον αποπληθωρισμό των αγαθών πρόσφατα, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι είναι στραμμένοι προς τα πάνω. Η ΕΚΤ, μετά τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 3,75% τον Ιούνιο, αναμένουμε ότι θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στο 3,25% έως το τέλος του 2024 και στο 2,25% έως το τέλος του 2025. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να ανοίξουν οι διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για 7 χώρες της ΕΕ», καταλήγει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v