Αχτίδα φωτός για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Καταρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο για την οικονομική εκκρεμότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Παράταση μέχρι την Παρασκευή στο «τελεσίγραφο» της Nexans. Ανάκτηση εσόδων 125 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ κατά την πενταετία κατασκευής του έργου.

Αχτίδα φωτός για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου

Σε μια καταρχήν συμφωνία φέρονται να κατέληξαν, έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, Αθήνα και Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, απομακρύνοντας προς ώρας τουλάχιστον το ενδεχόμενο να τιναχτεί το έργο στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο στο οποίο κατέληξαν έπειτα από πολυήμερες διαβουλεύσεις οι κυβερνήσεις Κύπρου, Ελλάδας και η Κομισιόν προβλέπει ότι ο ΑΔΜΗΕ θα ανακτήσει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο και συνολικά 125 εκατ. ευρώ κατά τη φάση κατασκευής του έργου, δηλαδή κατά το διάστημα 2025-2030. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ποσά αυτά θα επιβαρύνουν καταρχήν τους λογαριασμούς των κυπρίων καταναλωτών, ωστόσο η Λευκωσία θα τα καλύψει μέσω των εσόδων που προέρχονται από τα δικαιώματα ρύπων.

Η συμφωνία είχε ως αποτέλεσμα ο ΑΔΜΗΕ να αποστείλει επιστολή στη γαλλική εταιρεία Nexans, ζητώντας παράταση στην απόφαση αναστολής της σύμβασης κατασκευής του καλωδίου μέχρι την Παρασκευή.

Νωρίτερα έχει υπάρξει δέσμευση από την κυπριακή ρυθμιστική αρχή ΡΑΕΚ ότι θα έχει προβεί στη λήψη δύο κρίσιμων αποφάσεων. Η πρώτη αφορά αυτή για το Μεσοσταθμικό Κόστος Κεφαλαίου (WACC), ότι θα είναι 8,3% για τα 17 χρόνια διάρκειας της συμφωνίας.

Η δεύτερη αφορά την επιβάρυνση των Κυπρίων καταναλωτών μέσω των λογαριασμών τους με τα 25 εκατ. ευρω κατ' έτος. Τόσο η απόφαση για το WACC, όσο και εκείνη για την ανάκτηση συνολικά 125 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ληφθούν σε συνεδριάσεις της ΡΑΕΚ τη Τετάρτη και την Παρασκευή.

Αν τηρηθούν τα παραπάνω, δημιουργείται μια αχτίδα φωτός για το έργο και απομακρύνεται προσωρινά ο κίνδυνος της αναστολής επ' αόριστον της σύμβασης του ΑΔΜΗΕ με τη γαλλική Nexans για τη κατασκευή του καλωδίου, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ ευρώ.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, τότε η εξέλιξη δημιουργεί τις προοπτικές ώστε το έργο να έχει έσοδα και να είναι ελκυστικό για τις τράπεζες και τους επενδυτές, ενώ παράλληλα καλύπτεται η ανησυχία της κυπριακής πλευράς για επιβάρυνση των Κύπριων καταναλωτών, καθώς τα χρήματα θα προέλθουν από κρατικό ταμείο.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, οποιαδήποτε άλλα ποσά, πέραν των 125 εκατ. ευρώ, που θα κριθούν ως εύλογα έξοδα του ΑΔΜΗΕ, θα καλυφθούν με κεφαλαιοποίηση μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, μέσω χρέωσης των καταναλωτών.

Το γεγονός ανοίγει το δρόμο στην ελληνική εταιρεία να συζητήσει με τη Nexans σχετικά με την επόμενη ημέρα, αφού θα έχει πλέον στα χέρια του το περίβλημα μιας συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας πάνω στις βασική οικονομική εκκρεμότητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όλες οι κινήσεις του ΑΔΜΗΕ γίνονται υπό την καθοδήγηση του ΥΠΕΝ και σε απόλυτη συνεργασία μαζί του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές πηγές, αύριο αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση για το καλώδιο στα τοπικά μέσα, από τον κύπριο υπουργό Ενεργειας Γιώργο Παναστασίου.

Δεν διαφαίνονται ωστόσο εξελίξεις όσον αφορά τη δεύτερη εκκρεμότητα, που αφορά την ανάληψη του γεωπολιτικού ρίσκου από την κυπριακή πλευρά. Δηλαδή ότι εφόσον το έργο διακοπεί για λόγους ανωτέρας βίας, λόγω σοβαρού κινδύνου για τον οποίο δεν θα ευθύνεται ο ΑΔΜΗΕ, εν προκειμένω λόγω εμπλοκής του τουρκικού παράγοντα, να μπορεί να ανακτήσει τις μέχρι τότε δαπάνες με βάση τον συμφωνημένο από παλιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση. Την αναλογία δηλαδή 63% οι Κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, καθώς με το έργο βγαίνουν από την ενεργειακή τους απομόνωση, και 37% οι Ελληνες.

Σχετικά με το αγκάθι αυτό, η ΡΑΕΚ έχει παραπέμψει το θέμα στην κυπριακή κυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη. Σύμφωνα, πάντως, με κάποιες πληροφορίες, εφόσον επιλύονταν το οικονομικό σκέλος, τότε το γεωπολιτικό θέμα θα μπορούσε να μείνει ως εκκρεμότητα προς επίλυση σε μια δεύτερη διαπραγμάτευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v