Με τεχνητή νοημοσύνη ενισχύεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Ένα ακόμα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος η περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Με τεχνητή νοημοσύνη ενισχύεται η Εθνική Αρχή Διαφάνειας

«Έξυπνα» εργαλεία για το ελεγκτικό της έργο αποκτά η Εθνικής Αρχής Διαφάνειας με την χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

Με στόχο να προλάβει τα στενά πλέον περιθώρια του Ταμείου Ανάκαμψης η Κοινωνία της Πληροφορίας θέτει σε δημόσια διαβούλευση έργο το οποίο εισάγει την τεχνητή νοημοσύνη στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας στο πλαίσιο ψηφιακού εκσυγχρονισμού της Αρχής.

Πρόκειται για το έργο «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει το 1,25 εκατ. ευρώ.

Αντικείμενο της σύμβασης αποτελεί η δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που θα ικανοποιεί το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών των οργανικών μονάδων της Εθνικής Αρχής  Διαφάνειας με ελεγκτικές αρμοδιότητες, υποστηρίζοντας τον πλήρη κύκλο ζωής των επιθεωρήσεων και ελέγχων που διενεργεί η ΕΑΔ σε όλους τους φορείς που εμπίπτουν στο πεδίο  εφαρμογής του ελεγκτικού της έργου.

Σκοπός του έργου είναι ο πλήρης ψηφιακός εκσυγχρονισμός του ελεγκτικού έργου της ΕΑΔ, στο πλαίσιο  της στρατηγικής στόχευσης της Αρχής για σταδιακό, πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα  Διαχείρισης Επιθεωρήσεων & Ελέγχων θα υποστηρίξει ψηφιακά το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών  των Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Αρχής και για τον σκοπό αυτό θα περιλαμβάνει ένα σύνολο από  λειτουργικές και τεχνικές απαιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με την προσαρμογή υφιστάμενων λειτουργιών,  την υλοποίηση νέων και τη δυνατότητα ενσωμάτωσης μελλοντικών, προκειμένου να επιτευχθεί, μεταξύ  άλλων:

  • Η καθολική αντιμετώπιση των καθημερινών επιχειρησιακών αναγκών των ελεγκτικών οργάνων της ΕΑΔ μέσα από ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, με άμεση θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα και στην αποδοτικότητα των Επιθεωρητών – Ελεγκτών της Αρχής.
  • Η ελαχιστοποίηση της διακίνησης έντυπου υλικού, τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον μεταξύ των οργανικών μονάδων, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον, π.χ. ενημέρωση λοιπών δημόσιων υπηρεσιών, ενημέρωση καταγγελλόντων για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η υποβληθείσα καταγγελία τους, κ.ο.κ.
  • Η απλούστευση των υφιστάμενων διοικητικών διαδικασιών της ελεγκτικής λειτουργίας της ΕΑΔ και ακολούθως η ψηφιοποίησή τους.
  • Η επιτάχυνση στη διενέργεια και ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων και ελέγχων που διενεργεί η ΕΑΔ και η βέλτιστη απόκριση σε χρόνους και στην ποιότητα του παραγόμενου ελεγκτικού έργου προς το εξωτερικό περιβάλλον.
  • Η αυτοματοποίηση των εργασιών, η προτυποποίηση και παραγωγή των απαιτούμενων υποστηρικτικών και τελικών εγγράφων μέσω του ΟΠΣ, σε όλα τα στάδια της ελεγκτικής διαδικασίας, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο.
  • Η βελτίωση της αναζήτησης, αποστολής και λήψης πληροφοριών και δεδομένων κατά τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων, μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών διαλειτουργικότητας.
  • Η ενσωμάτωση και υιοθέτηση σύγχρονων μεθοδολογικών εργαλείων, όπως π.χ. η μεθοδολογία προγραμματισμού ελέγχων βάσει ανάλυσης διακινδύνευσης (RBAP), για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας του συνόλου του ελεγκτικού έργου της Αρχής.
  • Η συγκέντρωση και αξιοποίηση της πληροφορίας με κατάλληλη επεξεργασία για την απεικόνιση χρήσιμων αποτελεσμάτων (δείκτες, στατιστικά αποτελέσματα, κατανομές, κλπ.) που βοηθούν στην παρακολούθηση δράσεων, στην αποτύπωση της απόδοσης των οργανικών μονάδων, παρακολούθηση  του διοικητικού έργου, λήψη αποφάσεων, εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών, κλπ.

Ειδικότερα στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:

  1. Μελέτη Εφαρμογής Συστήματος
  2. Προμήθεια Λογισμικού & Αδειών Χρήσης
  3. Υπηρεσίες Ανάπτυξης Εφαρμογών & Υποσυστημάτων
  4. Υπηρεσίες Δοκιμαστικής, Λειτουργίας
  5. Υπηρεσίες Εκπαίδευσης
  6. Υπηρεσίες Εγγύησης Καλής Λειτουργίας
  7. Υπηρεσίες Συντήρησης και Τεχνικής Υποστήριξης

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v