Φορολογικές δηλώσεις: 500 εκατ. ευρώ οι έξτρα φόροι, τέλος προσθεσμίας

Σήμερα η τελευταία ημέρα. Τρίζει η θέση Διευθυντών και Διοικητών που δεν θα κάνουν τη δουλειά τους στην ώρα τους από του χρόνου. Ποινές για όσους καθυστερούν ή ανεβάζουν λάθος στοιχεία σχεδιάζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Φορολογικές δηλώσεις: 500 εκατ. ευρώ οι έξτρα φόροι, τέλος προσθεσμίας

Πέφτει σήμερα η αυλαία στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με περίπου 70.000 φορολογουμένους να αφήνουν την υποχρέωσή τους κυριολεκτικά την τελευταία ώρα.

Τα εκκαθαριστικά φέτος «καίνε», καθώς το δημόσιο βεβαιώνει πρόσθετα έσοδα κοντά στα 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, ενώ σήμερα εκπνέει και η προθεσμία πληρωμής της πρώτης δόσης για τα φυσικά πρόσωπα.

Μέχρι τα μεσάνυχτα θα πρέπει άλλωστε να εξοφλήσουν το σύνολο της οφειλής από φόρο εισοδήματος όσα φυσικά πρόσωπα θέλουν να επωφεληθούν από την έκπτωση φόρου 3%, ενώ μέχρι τα μεσάνυχτα έχουν το περιθώριο να κάνουν και διορθώσεις χωρίς την παραμικρή απειλή προστίμου και όσοι θέλουν να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση για διόρθωση τυχόν λαθών.

Το ταμείο

Τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου ένα στα τρία εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά (34,69%) με το βεβαιωμένο φόρο να προσεγγίζει τα 4,3 δισ. ευρώ έναντι 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα πρόσθετα έσοδα τα οποία βεβαιώθηκαν συνδέονται με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας πέρυσι και την αύξηση των εισοδημάτων αλλά και με την επιβολή τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή τεκμαρτής φορολόγησης στους ελεύθερους επαγγελματίες παραμένει δυσανάλογη της καταγεγραμμένης πρόθεσης αμφισβήτησης του τεκμηρίου.

Σε σύνολο 658.069 ελευθέρων επαγγελματιών που είχαν υποβάλλει δήλωση έως και χθες, στα τεκμήρια πιάστηκαν 367.619 και από αυτούς 3.471 είχαν εκφράσει πρόθεση αμφισβήτησης, χωρίς όμως να έχουν πατήσει και το κουμπί της αποδοχής διενέργειας ελέγχου προκειμένου να οριστικοποιήσουν την αμφισβήτηση.

Το μάθημα

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ήρθαν φέτος σε έντονη αντιπαράθεση με λογιστές και φοροτεχνικούς οι οποίοι μέχρι και τις τελευταίες ημέρες ζητούσαν παράταση της προθεσμίας έως τις 30 Σεπτεμβρίου, υποστηρίζοντας πως οι προθεσμίες δεν βγαίνουν και γκρινιάζοντας για λάθη και καθυστερήσεις κυρίως από την πλευρά διαφόρων φορέων σε ανάρτηση στοιχείων κρίσιμων για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων (ΕΦΚΑ, στοιχεία επιδοτήσεων, επιδομάτων κ.λπ.).

Τελικά, οι προθεσμίες με μια ολιγοήμερη παράταση (από τις 26 Ιουλίου στις 2 Αυγούστου για τα φυσικά πρόσωπα) βγήκαν και ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εμφανίζεται αποφασισμένος από του χρόνου να κόψει με το μαχαίρι το σήριαλ των παρατάσεων.

Ήδη έχει μιλήσει για ποινές σε όσους φορείς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα καθυστερούν ή ανεβάζουν λανθασμένα στοιχεία και προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων χωρίς παρατάσεις.

Αυτό σημαίνει πως όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να κάνουν έγκαιρα και σωστά τη δουλειά τους, ώστε όταν έρθει η ώρα των λογιστών να κάνουν τη δική τους να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα, καθυστερήσεις και λάθη.

Ένα μοντέλο το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι ορίζει ανάρτηση όλων των απαιτούμενων στοιχείων από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και λοιπούς φορείς εντός του πρώτου διμήνου του έτους με τις καρέκλες διευθυντών και Διοικητών των συγκεκριμένων φορέων να τρίζουν, στην περίπτωση λαθών και καθυστερήσεων.

Το ίδιο ισχύει και για την ΑΑΔΕ η οποία επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να έχει τρέξει όλα τα συστήματά της ώστε να είναι έτοιμα για την υποδοχή των δηλώσεων. Αν κλειδώσει το πρώτο δίμηνο του έτους ως περίοδος προετοιμασίας, το επόμενο βήμα είναι ο αυστηρός προσδιορισμός του χρονικού πλαισίου υποβολής των δηλώσεων με ένα σενάριο να ορίζει υποβολή από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου κάθε έτος, έχοντας εκ των προτέρων δεδομένο ότι το σενάριο παρατάσεων είναι εκτός συζήτησης.

Μέχρι τώρα πάντως, οι παρατάσεις από ολιγοήμερες έως πολύμηνες είναι συνυφασμένες με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v