Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις, οι κενές θέσεις

«Τα ερευνητικά δεδομένα μάς παρέχουν στοιχεία, τα οποία δυνάμεθα να αξιοποιήσουμε και να σχεδιάσουμε στρατηγικά το μέλλον του επιχειρείν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Ινστιτούτο Ερευνών.

Τι ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις, οι κενές θέσεις

Στην πλήρη χαρτογράφηση των αναγκών της αγοράς εργασίας, τόσο ως προς τις κενές θέσεις εργασίας όσο και ως προς τις συγκεκριμένες ειδικότητες και δεξιότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις, προχώρησε το Ινστιτούτο Ερευνών της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος μέσα από την πανελλαδική έρευνα Πεδίου που διενήργησε, σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Palmos Analysis, το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου - Μαΐου 2024.

Στην έρευνα Πεδίου συμμετείχαν 5.076 επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ως προς την Περιφέρεια και τον Τομέα Δραστηριότητας, ώστε να προκύψουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας.

Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν ως προς το μέγεθος (αριθμός εργαζομένων), την Περιφέρεια, τον Τομέα κύριας δραστηριότητας, το μονοψήφιο ΚΑΔ, τη νομική μορφή, τον κύκλο εργασιών και τον εάν η επιχείρηση έχει ή όχι εξαγωγικό χαρακτήρα. Προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, η πλήρης εικόνα των αναγκών εργασίας των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.

Για την καταγραφή των αναγκών σε επαγγελματικές ειδικότητες χρησιμοποιήθηκε το σύστημα κατάταξης των επαγγελμάτων ESCO (European Skills, Competences and Occupations).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στο ερώτημα για τη σημαντικότερη ειδικότητα για τη λειτουργία των επιχειρήσεων, η κατάταξη στο σύνολο των επιχειρήσεων της χώρας είναι η εξής (Πρωτοβάθμια Κατάταξη ΕSCO):

Αναλυτικότερα, ανά επαγγελματική κατηγορία (Πρωτοβάθμια κατάταξη ESCO), οι πέντε δημοφιλέστερες υποκατηγορίες επαγγελμάτων (Δευτεροβάθμια &Τριτοβάθμια κατάταξη ESCO) είναι:

Η παραπάνω ανάλυση επαγγελματικών κατηγοριών έχει πραγματοποιηθεί ανά Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη και για τις μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, ολοκληρώνοντας τη χαρτογράφηση των αναγκών των επιχειρήσεων και σε τοπικό, γεωγραφικό επίπεδο.

Παράλληλα, είναι διαθέσιμη και με βάση τον κύριο τομέα δραστηριότητας και το πρωτοβάθμιο ΚΑΔ των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και με βάση τα βασικά μεγέθη απασχόλησης και κύκλου εργασιών. Παρέχεται με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες σετ δεδομένων, προκειμένου η Διοίκηση και οι αρμόδιοι Φορείς να είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης/κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Όπως δήλωσε, αναφορικά με την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης: «Η νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της ΚΕΕΕ προσδιορίζει με ακρίβεια και συνέπεια τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αγορά εργασίας. Τα ερευνητικά δεδομένα μάς παρέχουν στοιχεία, τα οποία δυνάμεθα να αξιοποιήσουμε και -σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία- να συσχετίσουμε την προσφορά με τη ζήτηση και να σχεδιάσουμε στρατηγικά το μέλλον του επιχειρείν στη χώρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v