Πλήρη ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια σε όλη την Ευρώπη μετά την πανδημία του κορωνοϊού διαπιστώνει η ForwardKeys, με την Αθήνα, όμως, να καταγράφει οριακή μείωση σε ό,τι αφορά την αναζήτηση πτήσεων για το καλοκαίρι.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η ελληνική πρωτεύουσα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 10 πιο δημοφιλών πόλεων για ταξίδια το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, βάσει της αναζήτησης πτήσεων, και χάνει ελαφρά έδαφος σε σχέση με πέρυσι. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα υστερεί κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας, καταλαμβάνοντας μερίδιο 2% στις αναζητήσεις απευθείας αεροπορικών δρομολογίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο έως και τον περασμένο Απρίλιο.
Στην κορυφή των δημοφιλέστερων προορισμών βρίσκεται το Λονδίνο, με μερίδιο 5% στις αναζητήσεις πτήσεων. Η ζήτηση για τη βρετανική πρωτεύουσα ενισχύθηκε κατά σχεδόν 2 ποσοστιαίες μονάδες (1,9), επωφελούμενη, όπως αναφέρεται στη σχετική έρευνα, από την υψηλή ζήτηση που καταγράφει το Παρίσι ως προορισμός για το φετινό καλοκαίρι, λόγω της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και της εύκολης διασύνδεσης με τη γαλλική πρωτεύουσα.
Στο Παρίσι, εν τω μεταξύ, το μερίδιο στις αναζητήσεις πτήσεων είναι ελαφρώς χαμηλότερο και διαμορφώνεται στο 4%. Σταθερή παραμένει η ζήτηση για τη Βαρκελώνη, η οποία κατατάσσεται στην τρίτη θέση με μερίδιο 3%.
Ενισχυμένη κατά 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας και κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας αντίστοιχα είναι, την ίδια στιγμή, η ζήτηση για την Κωνσταντινούπολη και τη Ρώμη, καθεμία εκ των οποίων έχει μερίδιο 3%. Ανοδικά κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας κινήθηκαν οι αναζητήσεις πτήσεων για το Μιλάνο, το οποίο καταλαμβάνει μερίδιο 2%.
Αλλαγή συνηθειών
Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο δημοφιλίας και ενίσχυσης της ζήτησης, στην κορυφή βρίσκεται η Τενερίφη και ακολουθεί η Σμύρνη στη δεύτερη θέση.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις πόλεις της βόρειας Ευρώπης όπως είναι το Ρέικιαβικ και το Μόναχο αντανακλά τη στροφή των ταξιδιωτών σε προορισμούς με χαμηλότερες θερμοκρασίες το καλοκαίρι. Ταυτόχρονα τα Τίρανα συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος, ενώ στη λίστα με τους 10 κορυφαίους προορισμούς σε επίπεδο αύξησης της ζήτησης προστίθενται το Γιερεβάν και η Τιφλίδα.
Κοντά στη φύση
Η ανάλυση των δεδομένων μελλοντικής έκδοσης εισιτηρίων για ταξίδια σε ευρωπαϊκούς προορισμούς πόλεων τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2024 αναδεικνύει μια στροφή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, με τους προορισμούς που βρίσκονται κοντά στη φύση (+19%) και τους αστικούς (+14%) να κερδίζουν πόντους έναντι των παραδοσιακών προορισμών που βασίζονται στο μοντέλο «ήλιος-θάλασσα» (+8%).
Αυτό αντανακλάται σε επίπεδο περιφερειών, καθώς η ετήσια αύξηση των διεθνών αφίξεων στην Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη (+25%), τη Δυτική Ευρώπη (+15%) και τη Βόρεια Ευρώπη (+13%) ξεπερνά αυτή σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης (+11%).
Οι Ευρωπαίοι κοιτούν και προς Ασία
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Ευρωπαίων ταξιδιωτών βρίσκονται και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, με αιχμή τους ασιατικούς προορισμούς. Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια σημειώνουν άνοδο 14% σε σχέση με πέρυσι, τη στιγμή που τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων προς την Ασία καταγράφουν αύξηση 16% σε ετήσια βάση. Τα δεδομένα που προκύπτουν από τις κρατήσεις εισιτηρίων για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες επιλέγουν όλο και περισσότερο να ταξιδέψουν στο Πεκίνο (+132%), στην Οσάκα (+66%), στη Μπανγκόκ (+21%), στο Κολόμπο (+21%) και στην Κουάλα Λουμπούρ (+14%).
Αυτοί οι προορισμοί επωφελούνται από διάφορους παράγοντες, όπως η βελτιωμένη συνδεσιμότητα, η απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης για τους Ευρωπαίους που εισέρχονται στην Κίνα και η ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ προς γεν. Τέλος, σημαντική είναι και η αύξηση της ζήτησης που διαπιστώνεται για τις αμερικανικές αγορές του Σικάγου (+14%) και του Μαϊάμι (+9%).