Την ενίσχυση των ευάλωτων και ευπαθών κοινωνικών ομάδων με στοχευμένες δράσεις, ύψους 640 εκατ. ευρώ για την περίοδο μέχρι το 2027, προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Η ευαισθησία ενός κράτους αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές του», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνοντας χαιρετισμό στο 1ο ετήσιο συνέδριο του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Επισήμανε ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία άφησαν αρνητικό αποτύπωμα στο εισοδηματικό και βιοτικό επίπεδο των πολιτών και υποχρέωση της Πολιτείας είναι η άμβλυνση αυτών των συνεπειών μέσω της στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.
Ανέφερε ότι από το σύνολο της οικονομικής βοήθειας, τα 410 εκατ. ευρώ προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα 200 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ) και τα 30 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ 2021-2027, το οποίο απευθύνεται σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και στα νοικοκυριά που βιώνουν ακραία φτώχεια, αναφέροντας ότι ειδική πρόνοια πρόκειται να ληφθεί για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και τις οικογένειες τους, ανέργους, γυναίκες, ωφελούμενους άνω των 65 ετών, άτομα με αναπηρία, πολίτες τρίτων χωρών, άστεγους και Ρομά».
Όπως σημείωσε ο Περιφερειάρχης, στον κοινωνικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής, περιλαμβάνεται και η χρηματοδότηση μιας σειράς δράσεων και παρεμβάσεων από ίδιους πόρους για κοινωνικές δομές προστασίας παιδιών, ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία, δομές για γυναίκες - θύματα βίας και τα παιδιά τους, για αυτόνομη διαβίωση, για τη σίτιση και τη διαμονή αστέγων, για μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων, κέντρα ημερήσιας φροντίδας, εκπαίδευσης, αποθεραπείας - αποκατάστασης και ψυχολογικής υποστήριξης ΑμεΑ, υπηρεσίες για την κοινωνική και επαγγελματική ένταξη περιθωριοποιημένων ατόμων και ομάδων και δράσεις για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας. Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε, επίσης, στους 167 πιστοποιημένους φορείς του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες.
«Οι δράσεις αυτές δημιουργούν ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας και προστασίας στις ευάλωτες ομάδες της Περιφέρειας μας. Ενισχύουν την Κοινωνική Συνοχή. Δεν αρκούν όμως. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια. Νέες πρωτοβουλίες, νέες δράσεις ώστε να κερδίσουμε το στοίχημα της μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της βελτίωσης των κοινωνικών δεικτών. Για μια ισόρροπη και δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρει στην ταυτότητά του ο ΟΠΕΚΑ "Ανάπτυξη χωρίς αλληλεγγύη δεν είναι δίκαιη ανάπτυξη"», κατέληξε ο περιφερειάρχης Αττικής.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ