Στο 3,2% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Ενα μήνα πριν ήταν στο 3,7%, σύμφωνα με τη Eurostat. Μικρότερη από ό,τι αναμενόταν η πτώση στην ευρωζώνη, στο 2,8%, δοκιμάζοντας τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη.

Στο 3,2% έπεσε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Γενάρη

Στο 3,2% κατέβασε ταχύτητα ο ετήσιος πληθωρισμός στη χώρα μας τον Ιανουάριο -εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ-, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Eurostat. Ενα μήνα πριν, ήταν στο 3,7%, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, ενώ σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, σε εθνικό επίπεδο ήταν στο 3,5%.

Εν τω μεταξύ, στο 2,8% υποχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, από 2,9% τον Δεκέμβριο. Η πτώση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη -οι αναλυτές περίμεναν ότι θα μειωθεί στο 2,7%-, δοκιμάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ την άνοιξη. 

Ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε στο 3,3% τον Ιανουάριο, από 3,4% τον Δεκέμβριο, προκαλώντας επίσης απογοήτευση. Δημοσκόπηση του Reuters εκτιμούσε ότι θα φτάσει στο 3,2%.

Μετά από ένα άνευ προηγουμένου μπαράζ αυξήσεων επιτοκίων μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΚΤ άνοιξε φέτος την πόρτα για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Οι αξιωματούχοι, ωστόσο, είναι επιφυλακτικοί με την παροχή καθοδήγησης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, προτού βεβαιωθούν ότι η αύξηση των τιμών βρίσκεται σταθερά στον δρόμο της επιστροφής στον στόχο του 2%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός αναμένεται να έχουν καταγράψει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιανουάριο (5,7%, έναντι 6,1% τον Δεκέμβριο). Ακολουθούν οι υπηρεσίες (4,0%, σταθερό σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,0%, έναντι 2,5% τον Δεκέμβριο) και η ενέργεια (-6,3%, έναντι -6,7% τον Δεκέμβριο).

Στο 3,1% φρέναρε στη Γερμανία

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία σημείωσε μεγαλύτερη υποχώρηση από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές το 2024. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 3,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας της Γερμανίας. Τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει άνοδο 3,8%. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο πληθωρισμός θα βουτήξει στο 3,2%. 

Χαμηλό δύο ετών στη Γαλλία

Περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Ιανουάριο, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία. 

Ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του νομισματικού μπλοκ έφτασε στο 3,4% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φρενάροντας από το 4,1% του Δεκεμβρίου. Ηταν χαμηλότερος από τη μέση εκτίμηση για 3,6% σε έρευνα του Bloomberg και πολύ κάτω από το υψηλό του 7,3% που έφτασε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Insee.

με πληροφορίες από Bloomberg, Eurostat

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v