Ρεύμα: Αλλαγές και μειώσεις τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

Σε αναμονή τελεί η αγορά για την υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για τα 6μηνης ή 8μηνης διάρκειας «μπλε» τιμολόγια. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα για «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια.

Ρεύμα: Αλλαγές και μειώσεις τιμών σε «πράσινα» και «κίτρινα» τιμολόγια

Σημαντική μείωση αναμένεται να καταγραφεί στα τιμολόγια ρεύματος για τον επόμενο μήνα, με τις εταιρείες να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης τις τελικές τιμές.

Ο βασικός λόγος που θα δούμε μειωμένες τιμές είναι η αποκλιμάκωση της χονδρικής τιμής ρεύματος, η οποία τον τελευταίο μήνα διαμορφώνεται περίπου στα 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Δεκέμβριο ήταν περίπου στα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας διαμορφώνεται στα 92,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Βέβαια, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 5 πιο «ακριβές» χώρες της Ε.Ε.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να δούμε και τιμές κάτω από τα 13 λεπτά.

Να σημειωθεί πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής του «πράσινου» τιμολογίου, η τελική τιμή του διαμορφώθηκε με βάση τη χρηματιστηριακή αξία του ρεύματος για τον μήνα Δεκέμβριο, όμως για τον Φεβρουάριο η τελική τιμή θα προκύψει από τη διαφορά του μήνα κατανάλωσης (Ιανουάριος) με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος).

Επομένως, από αυτό τον μήνα ενεργοποιείται και ο συντελεστής (β), που τον Ιανουάριο ήταν μηδενικός. Αυτός ο συντελεστής προκύπτει ως το γινόμενο του σταθερού συντελεστή (α) με τη διαφορά της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς του προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-1) μειωμένη κατά την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς του προ-προηγούμενου μήνα (ΤΕΑΜ-2).

Υπενθυμίζεται πως στα «πράσινα» τιμολόγια υπάρχει ένας μηχανισμός διακύμανσης, ο οποίος δεν ενεργοποιείται μόνο όταν η τιμή εκκαθάρισης του προηγούμενου μήνα είναι εντός των ορίων (Lu και Ll) που έχει ορίσει ο εκάστοτε προμηθευτής. Στα τιμολόγια του Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι η διαφορά της τιμής εκκαθάρισης από το άνω όριο (Lu) ήταν αρκετά μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στον υπολογισμό της τελικής χρέωσης σε αρκετούς προμηθευτές.

Μένει επίσης να φανεί, σε λίγες ώρες, τι εκπτώσεις θα ανακοινώσουν οι πάροχοι ενέργειας. Υπενθυμίζεται πως η έκπτωση στη βασική τιμή προμήθειας μπορεί να αλλάζει κάθε μήνα και η ανακοίνωση της τιμής γίνεται την 1η του μήνα.

Τα «κίτρινα» τιμολόγια

Το ενδιαφέρον στρέφεται και στα «κίτρινα» τιμολόγια, καθώς αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές σε κάποια από τα προϊόντα. Υπενθυμίζεται πως στα «κίτρινα» τιμολόγια οι τιμές διαμορφώνονται είτε στην έναρξη του μήνα κατανάλωσης είτε μέχρι δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης. Βασική παράμετρος για τον υπολογισμό της τελικής τιμής είναι ο καθορισμός της μέσης χονδρικής τιμής ρεύματος. Όμως, η τελική τιμή τους καθορίζεται και από τον μηχανισμό διακύμανσης, ο οποίος αποτελείται από ένα ανώτατο και ένα κατώτατο όριο και, τέλος, από τον συντελεστή προσαύξησης.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες καθορίζονται από τον εκάστοτε προμηθευτή.

Τα «μπλε» τιμολόγια

Στο μεταξύ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο ώστε πάροχοι ενέργειας να προσφέρουν σταθερά τιμολόγια (μπλε) τα οποία θα έχουν και 6μηνη ή 8μηνη διάρκεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν πάροχοι ενέργειας που ήδη επεξεργάζονται προϊόντα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να δούμε πολύ χαμηλότερες τιμές στα «μπλε» τιμολόγια, υπό αυτές τις συνθήκες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v