Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιταχύνεται η δημιουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου

Στα σκαριά αναμένεται να μπει ο αγωγός Ελλάδας–Β. Μακεδονίας. Τέλος του μήνα οι προσφορές για το τμήμα που θα κατασκευαστεί στη γειτονική χώρα, καθώς οι νέοι σταθμοί LNG θα αυξήσουν τη δυναμικότητα εξαγωγών.

Επιταχύνεται η δημιουργία του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει η δημιουργία του Κάθετου Διαδρόμου φυσικού αερίου. Η αρχή έγινε από τη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη συνάντηση εργασίας με τη συμμετοχή των εταιρειών Gastrade, ICGB, Bulgartransgaz, Transgaz, FGSZ και EUSTREAM.

Στη συνάντηση εκείνη, η οποία έγινε με πρωτοβουλία των διαχειριστών φυσικού αερίου σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους των εταιρειών τα αποτελέσματα των μη δεσμευτικών market tests που έχουν πραγματοποιήσει.

Την ίδια περίοδο δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία Central and South Eastern Europe Εnergy Connectvity (CESEC) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει σε σχέση με τις διασυνδέσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας CESEC αναμένεται να γίνει συνάντηση σε δύο εβδομάδες, με τη συμμετοχή ευρωπαίων αξιωματούχων.

Όπως μετέφεραν πηγές του ΔΕΣΦΑ στο Euro2day.gr οι κινήσεις αυτές θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα επιτρέψουν την μεταφορά φυσικού αερίου από το Νότο στο Βορρά. Άλλωστε, εκτός από τη Ρεβυθούσα αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Υπενθυμίζεται, πως πριν λίγες ημέρες έφτασε στην Αλεξανδρούπολη η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επομένως, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η δυναμικότητα εξαγωγών φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα προχωρούν οι ενέργειες, σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, με τον ΔΕΣΦΑ να έχει υπογράψει σύμβαση με την κρατική εταιρεία μεταφοράς φυσικού αερίου της Βόρειας Μακεδονίας Nomagas με σκοπό την επίβλεψη του τμήματος που θα κατασκευαστεί στη γειτονική χώρα, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να υποβληθούν οι προσφορές. Υπενθυμίζεται πως το Μάρτιο του 2021 είχε υπογραφεί κυβερνητική συμφωνία για την κατασκευή του έργου.

Η επίβλεψη αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου μήκους 68 χιλιομέτρων στη Βόρεια Μακεδονία, που θα αποτελέσει τμήμα του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου μήκους 123 χιλιομέτρων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας.

Ο αγωγός θα εκτείνεται από τη Νέα Μεσημβρία στο Νεγκοτίνο μέσω του σημείου Ευζώνων/Γευγελής, συνδέοντας τα εθνικά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας. Η αρχική του χωρητικότητα θα είναι 1,5 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης στα 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v