Στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ο εργασιακός νόμος Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς εκκρεμεί η υπογραφή μιας σημαντικής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών αλλά και η λειτουργία μιας σειράς από ειδικές πλατφόρμες που απαιτούνται να ενταχθούν στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη.
Έτσι, μετά και την ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου, στο υπουργείο Εργασίας «τρέχουν» προκειμένου να ετοιμάσουν τη δευτερογενή νομοθεσία που απαιτείται, πριν από την έλευση του νέου έτους, ώστε να είναι όλα έτοιμα και να μένει η λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη ΙΙ προκειμένου να ξεκινήσει η εφαρμογή του.
Η βασική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καθορίζει σημαντικές υποχρεώσεις για τους εργοδότες που επιθυμούν να κάνουν χρήση των νέων μορφών απασχόλησης, όπως αυτές θεσμοθετήθηκαν με το Νόμο 5053/2023, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την κατά παραγγελία απασχόληση αλλά και για τη λειτουργία επιχειρήσεων Σάββατα ή και Κυριακές.
Πρόκειται για το νόμο που σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη, «καθιστά την Ελλάδα πολύ ευέλικτη στην αγορά εργασίας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, έχοντας ως στόχο τη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».
Βέβαια, στην πράξη, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας, ο νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή από τον Φεβρουάριο του 2024. Και αυτό γιατί απαιτούνται νέες υποχρεώσεις των εργοδοτών έναντι του ίδιου του εργαζόμενου αλλά και του συστήματος Εργάνη, στο οποίο θα γίνονται εκ των προτέρων οι δηλώσεις για το ωράριο, τις αμοιβές και γενικότερα το πρόγραμμα οργάνωσης του χρόνου εργασίας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περίπτωση που υπάρχει μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου σύμβαση για «κατά παραγγελία απασχόληση», για απασχόληση δηλαδή που το ωράριο εργασίας είναι κατά κύριο λόγο μη προβλέψιμο, ο εργοδότης θα πρέπει να το δηλώνει στην Εργάνη, μαζί με συμπληρωματικά στοιχεία όπως το σύνολο των συμφωνημένων ωρών απασχόλησης ανά μήνα, τις ημέρες και ώρες αναφοράς εντός των οποίων θα μπορεί να παρασχεθεί η συμφωνηθείσα εργασία, αλλά και ο αριθμός ωρών για τις οποίες ο εργαζόμενος θα πληρωθεί εγγυημένα.
Ειδικά για το θέμα των εγγυημένων αμειβόμενων ωρών ανά μήνα, αυτές δεν θα μπορεί να υπολείπονται του 25% των συμφωνημένων ωρών. Στοιχεία θα πρέπει να δηλώνονται και για την επιπλέον αμοιβή, για την εργασία που πραγματοποιείται δηλαδή επιπροσθέτως των εγγυημένων ωρών, εφόσον έχει συμφωνηθεί ανώτερη αμοιβή. Και βέβαια, όπως ορίζει και ο νόμος, ο εργοδότης θα πρέπει να δηλώνει την ελάχιστη περίοδο εντός της οποίας οφείλει να ειδοποιήσει τον εργαζόμενο πριν από την ανάθεση εργασίας και η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 24 ωρών, αλλά και την προθεσμία εντός της οποίας ο εργοδότης έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει την ανάθεση εργασίας.
Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών) που εφαρμόζουν σύστημα 5ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας για το προσωπικό τους κι επιθυμούν να εφαρμόσουν, βάσει του νόμου Γεωργιάδη, 6ήμερη απασχόληση, θα πρέπει να δηλώσουν στην Εργάνη, αφενός ότι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων, αφετέρου τα στοιχεία των χρονικών ορίων εργασίας των ατόμων που θα απασχολούν κατά την επιπλέον ημέρα εργασίας. Να σημειωθεί ότι κατά την 6η, πρόσθετη ημέρα, δεν επιτρέπεται η υπερωριακή απασχόληση. Συνεπώς, το ανώτατο χρονικό όριο εργασίας κάθε απασχολούμενου κατά την 6η ημέρα είναι το 8ωρο.
Την ίδια διαδικασία, θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους συνεχούς λειτουργίας, λόγω όμως απρόβλεπτα αυξημένων αναγκών, επιθυμούν να απασχολήσουν τους εργαζόμενούς τους, για περιορισμένο διάστημα, και 6η ημέρα την εβδομάδα (Σάββατο).