Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωστής Χατζηδάκης: Γιατί εξαιρούνται συναλλαγές ΤΑΙΠΕΔ από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού

Ακολουθούμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, επεσήμανε ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.

Κωστής Χατζηδάκης: Γιατί εξαιρούνται συναλλαγές ΤΑΙΠΕΔ από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού

Σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στο δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε για την τροπολογία που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, τονίζοντας πως θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την Eurobank, την Alpha bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Το καλοκαίρι, είχαμε φέρει με δική μας πρωτοβουλία μία ρύθμιση, μετά από επαφές με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε οι χρηματιστηριακού τύπου συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγχονται εντός 48 ωρών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενώ λοιπόν είχε συμφωνηθεί μια τέτοια διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο διεμήνυσε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, λόγω προφανώς, έλλειψης της ανάλογης τεχνογνωσίας.

Έπρεπε να βρεθεί μία εναλλακτική λύση και βρέθηκε - και είναι να ακολουθούμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Πρόσφατα, ακολουθήθηκαν χωρίς καμία παρατήρηση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, σε τρεις περιπτώσεις, στην αποεπένδυση της Eurobank, της Alpha bank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ό,τι διαδικασία ακολουθείται για τις 3 αυτές τράπεζες, η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται στο εξής και στο ΤΑΙΠΕΔ».

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ισχύουν για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς αυτά τα ζητήματα, ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων και τα νομιμοποιητικά έγγραφα, σημείωσε ότι «η επιστημονική επιτροπή της Βουλής επισημαίνει ότι υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην υπάρχουν συνέχεια δίκες, στις οποίες οι διάδικοι θα υποστήριζαν από διαφορετική σκοπιά τις απόψεις τους».

«Επομένως, πήραμε ως σημείο αναφοράς την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου και ρυθμίζουμε το θέμα αυτό με βάσει το πνεύμα και το γράμμα της απόφασής του και μετά από σύσταση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v