«Πράσινο φως» για τη μετατροπή του «Μεγάρου Νεγρεπόντε», ενός από τα πιο εμβληματικά ακίνητα των Κυκλάδων, σε ξενοδοχείο άναψε προ ημερών το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΚΣΝΜ προχώρησε στην έγκριση της προμελέτης αποκατάστασης και αλλαγής χρήσης από κατοικία σε ξενοδοχείο του χαρακτηρισμένου ως μνημείου από το υπουργείο Πολιτισμού τριώροφου κτιρίου που βρίσκεται επί των οδών Αθηνάς 11 και Διογένους 6, στην περιοχή Βαπόρια στην Ερμούπολη της Σύρου.
Το διατηρητέο ακίνητο είναι ιδιοκτησίας του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου «Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως Σύρου» και έχει μισθωθεί μακροχρόνια από την εταιρεία «Perfect Real Estate Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», διαχειριστής της οποίας εμφανίζεται ο Μάρκος Βουτσινός. Κατά το παρελθόν, η Ιερά Μητρόπολις Σύρου-Τήνου είχε δώσει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του ακινήτου μέσω πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσής του σε κάποιον επενδυτή.
Η μετατροπή του «Μεγάρου Νεγρεπόντη» σε ξενοδοχείο αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το τουριστικό προϊόν της Σύρου, δεδομένου ότι, με βάση τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το νησί μέχρι το τέλος του 2022 διέθετε 54 ξενοδοχεία, δυναμικότητας 1.349 δωματίων και 2.594 κλινών. Το νησί διαθέτει 4 ξενοδοχεία 5 αστέρων και 12 ξενοδοχεία 4 αστέρων.
Το συγκεκριμένο ακίνητο είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αρχοντικά των Κυκλάδων. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, χτίστηκε γύρω στο 1860, από μάρμαρο και πετρά. Ιδιαίτερη θέση σε όλο το κτίριο έχουν οι πλούσιες τοιχογραφίες που το κοσμούν. Αυτό που ξεχωρίζει το συγκεκριμένο αρχοντικό από άλλα της Ερμούπολης και των υπόλοιπων Κυκλάδων είναι μερικές συνθέσεις βιτρό τζαμιών σε πόρτες και παράθυρα. Η οικία Νεγρεπόντη, όπως ήταν γνωστή, αποτελεί ένα από τα πιο λαμπρά και περίτεχνα αρχοντικά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με πολύχρωμα τζαμωτά, περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις και επιβλητική είσοδο, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η οικογένεια Νεγρεπόντη είναι μία παλαιά, αριστοκρατική οικογένεια της Ελλάδας, που άκμασε ιδιαίτερα στον εμπορικό τομέα στα τέλη του 19ου αιώνα ως μέλος του λεγόμενου χιώτικου δικτύου. Όπου μετοικούσαν τα μέλη της οικογένειας Νεγρεπόντη δημιουργούσαν ανάλογα αρχοντικά όπως εκείνο της Σύρου, ίσως και ακόμα πιο εντυπωσιακά ανάλογα το μέρος και τις δραστηριότητες τους. Ενα τέτοιο Μέγαρο βρίσκεται στην Αθήνα και είναι ένα από τα πιο γνωστά αρχοντικά της Αθήνας. Το Μέγαρο Νεγρεπόντη είναι το νυν Προεδρικό Μέγαρο. Σε αυτό διέμεναν ο πρίγκιπας Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Σοφία. Στη συνέχεια στέγασε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για να κατεδαφιστεί τελικά το 1956.