Για την επόμενη τουριστική περίοδο οι προκρατήσεις ήδη είναι αυξημένες κατά 18% στη βρετανική αγορά, στη Γερμανία παραμένουν στα φετινά επίπεδα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις βαλκανικές χώρες, ενώ τα κρουαζιερόπλοια που θα δέσουν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα αυξηθούν από 63 σε 76, επισήμανε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας σε εκδήλωση με τίτλο «Οι δυνατότητες ενίσχυσης των τουριστικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα», που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) Β. Ελλάδας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως ο οδικός τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τη Βόρεια Ελλάδα, υπογράμμισε ο κ Τάσιος, διευκρινίζοντας πως από τους οδικούς τουρίστες προέρχονται τα περισσότερα έσοδα.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE Intelligence), όπως είπε ο ίδιος, στη Βόρεια Ελλάδα είχαμε φέτος 8.988.546 οδικές αφίξεις έως τον Σεπτέμβριο, σε όλους τους συνοριακούς σταθμούς. Το 2022 και το 2019 είχαμε 6.626.247 και 10.254.240, αντίστοιχα. Οι περισσότεροι τουρίστες είναι από τα Βαλκάνια, συγκεκριμένα Ρουμάνοι, Τούρκοι, Σέρβοι, πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, Βούλγαροι και Αλβανοί. Στα δύο αεροδρόμια Θεσσαλονίκης και Καβάλας προσγειώθηκαν περίπου 2 εκατ. τουρίστες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, σχεδόν ίσος αριθμός με τους τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας όλο το 2019.
Ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ, Β' προϊστάμενος γραφείου Β. Ελλάδας Αλέξανδρος Αλεξιάδης, τόνισε πως «ήδη έχουμε μεγάλη αύξηση στην άφιξη κρουαζιερόπλοιων για το 2024, καθώς από 63 κρουαζιερόπλοια που έδεσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το 2023 αναμένεται να δέσουν την επόμενη τουριστική περίοδο 76. Η Ελλάδα είναι ένα από τα ισχυρότερα brand name διεθνώς. Οι αριθμοί είναι πολύ καλοί και η Ελλάδα στις πρώτες δέκα θέσεις διεθνώς».
«Είχαμε πολύ καλή πορεία φέτος στον τουρισμό, που διέψευσε τις Κασσάνδρες», τόνισε ο Α' αντιπροεδρος του ΕΒΕΘ Μανώλης Βλαχογιάννης και πρόσθεσε πως «έχουμε σημαντικά προϊόντα σε πολύ καλό επίπεδο και τα ωφελήματα του τουρισμού διαχέονται σε πολλούς τομείς της χώρας. Η μεγάλη πύκνωση του τουρισμού σε στενό χώρο δεν πρέπει να υποβαθμίσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να οδηγεί σε υπερβολική αύξηση στην τιμή της γης».
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν οι τρόποι ενίσχυσης και εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει η Βόρεια Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, όπως η βελτίωση των συνοριακών σταθμών, η πρόσβαση, αλλά και και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών, προκειμένου να προσελκυστούν περισσότεροι και καλύτεροι τουρίστες, για περισσότερους μήνες του χρόνου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ