Η ενιαία αγορά δημιουργήθηκε και δούλεψε επιτυχημένα σε έναν κόσμο που η Ευρώπη ήταν στο κέντρο. Θέλαμε ελεύθερη κίνηση εντός της Ευρώπης, ανταγωνιστικούς κανόνες εντός της Ευρώπης, επεσήμανε ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα σε συζήτηση με τον Αλέξανδρο Εξάρχου.
Τα τελευταία πέντε έξι χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα, προσέθεσε. Η πρώτη επίθεση στην ενιαία αγορά ήταν το Brexit καθώς και οι διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν για την επόμενη ημέρα. Το Λονδίνο ήθελε να απολαμβάνει κάποια κομμάτια της ενιαίας αγοράς αλλά όχι το σύνολο. Εμείς απαντήσαμε ότι δεν μπορεί να γίνεται επιλογή.
Χτύπημα για την ενιαία αγορά ήταν επίσης η πανδημία αλλά και η ενεργειακή κρίση, σημείωσε και επεσήμανε ότι τώρα πρέπει η ενιαία αγορά να προσαρμοστεί, ώστε η Ευρώπη να είναι ανεξάρτητη σε επίπεδο ενέργειας και τεχνολογίας.
Να ξέρουμε τους κανόνες
Η ενιαία αγορά ήταν περισσότερο πολιτικό θέμα παρά οικονομικό, θύμισε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, που άσκησε σκληρή κριτική. Αν με ρωτάτε αν πέτυχε η ενιαία αγορά, εγώ θα πω ότι απέτυχε, τόνισε.
Όπως είπε, αρχικά δούλεψε, αλλά ξαφνικά αρχίσαμε να κοιτάμε στα σύνορα της ενιαίας αγοράς και να βλέπουμε ότι εκεί έχουμε πολέμους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ και σκεφτήκαμε ότι αν εμείς δεχτούμε επίθεση δεν θα είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Οτι το κόστος γι’ αυτό θα ήταν ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αυτό, όμως, δεν συνέβη. Υπάρχουν λογικές «αυτό είναι το δικό σας πρόβλημα».
Είχαμε τον πόλεμο στη Ρωσία, τα επιτόκια αυξήθηκαν κατακόρυφα. Κανείς δεν φταίει γι’ αυτό. Η Ελλάδα, που είχε αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία, πάλι πήρε το μήνυμα «είσαι μόνη σου». Θα δαπανάς για άμυνα από τον προϋπολογισμό σου, αλλά μη δαπανάς πολλά γιατί ελέγχουμε τα ελλείμματα, συμπλήρωσε.
Πώς μπορεί κάποιος να προστατεύσει τους πολίτες του με ένα νόμισμα το οποίο δεν ελέγχει; αναρωτήθηκε. Όπως είπε, από επιχειρηματικής άποψης η Ελλάδα έκανε πράγματα που φαίνονταν αδύνατα. Με ένα ισχυρό νόμισμα κατάφερε να επιβιώσει από την κρίση και να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.
Το σύστημα της ΕΕ θα είναι επιτυχημένο όταν οι χώρες αποφασίσουν αν θέλουν μια Ενωση ή μια ενιαία αγορά. Αμα είναι για ενιαία αγορά, καταλαβαίνουμε τους κανόνες, αν είναι Ενωση, καταλαβαίνουμε τους κανόνες.
Αλλά πρέπει να ξέρουμε τους κανόνες, τόνισε.