Επιθεώρηση Εργασίας: Κάνει θραύση η υποδηλωμένη εργασία

Τι δείχνουν οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής το 8μηνο. Ο στόχος για 70.000 ελέγχους και τα ψηφιακά μέσα. Οι παραβάσεις και γιατί τα πρόστιμα είναι χαμηλότερα από αυτά που θα έπρεπε.

Επιθεώρηση Εργασίας: Κάνει θραύση η υποδηλωμένη εργασία

Με στόχο έως το τέλος του έτους, οι έλεγχοι να ξεπεράσουν τις 70.000, η Ανεξάρτητη Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας συνεχίζει το έργο της, με τη βοήθεια, μάλιστα, σύγχρονων ψηφιακών μέσων. Έτσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Αρχής, έως το τέλος Αυγούστου είχαν πραγματοποιηθεί 47.811 έλεγχοι και επιβλήθηκαν 9.966 κυρώσεις, με το συνολικό ποσό των προστίμων να ανέρχεται σε 27,5 εκατ. ευρώ.

Οι παραβάτες συνεχίζουν την πρακτική της υποδηλωμένης απασχόλησης, η οποία άλλωστε έχει σημαντικά χαμηλότερο πρόστιμο από την πλήρως ανασφάλιστη εργασία. Το νέο ψηφιακό μοντέλο ελέγχων γίνεται με τη χρήση φορητών συσκευών (tablets), οι οποίες είναι διασυνδεδεμένες με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και με το Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη ΙΙ».

Αυτό στην πράξη οδηγεί στην ακριβή καταγραφή του χρόνου κατά τον οποίο ξεκινά και ολοκληρώνεται ο έλεγχος, ενώ τα αποτελέσματά του αποστέλλονται τόσο στην επιχείρηση που ελέγχεται όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας.

Αυτό, εκτός από το γεγονός ότι δεν αφήνει περιθώρια ούτε για χαμένο χρόνο ούτε για… αλλαγές στα αποτελέσματα των ελέγχων, ενισχύει τη μέθοδο risk analysis για στοχευμένους ελέγχους σε κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας Γιώργου Τζιλιβάκη, ότι η χρήση διασυνδεδεμένων φορητών συσκευών, τύπου tablet, λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος, προσφέρει ταχύτητα, διαφάνεια και άμεση καταχώριση των αποτελεσμάτων.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του 2023, η Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων διενήργησε 25.700 ελέγχους και επέβαλε 7.236 κυρώσεις, ενώ 18.332 έλεγχοι έγιναν από την Επιθεώρηση Υγείας και Ασφάλειας, που επέβαλε 2.185 κυρώσεις και 3.779 ελέγχους πραγματοποίησαν οι Ειδικοί Επιθεωρητές, οι οποίοι επέβαλαν 545 κυρώσεις.

Όσο για το είδος των παραβάσεων, τη μερίδα του λέοντος στην περίπτωση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων κατέχουν οι παραβάσεις στους Πίνακες Προσωπικού, σε ποσοστό 32,2%.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς εργασίας, οι βασικές παραβάσεις που κρύβονται πίσω από τη γενική αναφορά «Πίνακες Προσωπικού» είναι η υπο-ασφαλισμένη εργασία. Στην πράξη, οι εργοδότες δηλώνουν το προσωπικό τους για 4ωρη μερική απασχόληση και το απασχολούν 8ωρο ή και παραπάνω. Όταν γίνονται οι έλεγχοι, οι εργαζόμενοι δεν είναι ανασφάλιστοι, είναι όμως ασφαλισμένοι και εμφανίζονται στους πίνακες προσωπικού για λιγότερες ώρες. Έτσι, το πρόστιμο είναι από 600 έως και 2.000 ευρώ κατά περίπτωση, ενώ εάν ήταν πλήρως ανασφάλιστοι, το πρόστιμο θα ήταν 10.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να πάρει, το επόμενο διάστημα, τον δρόμο προς τη Βουλή, υπάρχει διάταξη που συνδέει την αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, με τη χρήση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Ακολουθούν οι λοιπές παραβάσεις (18,8%) και οι παραβάσεις για αδήλωτη εργασία (10,7%).

Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασίας επέβαλε πρόστιμα 110.000 ευρώ στο πλαίσιο ελέγχων κατά τη διάρκεια του καύσωνα «Κλέων». Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας προχώρησε σε 641 ελέγχους εφαρμογής των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν πρόσθετα αυτών που γίνονται με βάση το ετήσιο επιχειρησιακό σχέδιο και επιπλέον των ελέγχων που διεξάγονται σε δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι σε 55 περιπτώσεις -από το σύνολο των 641 ελέγχων- επιβλήθηκαν χρηματικές κυρώσεις, συνολικού ποσού 110.000 ευρώ και σε 18 από αυτές παύση των εργασιών. Οι 179 από τους ελέγχους έγιναν σε διανομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v