Συμπράξεις ΔΥΠΑ με διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που θα συνεργαστεί η ΔΥΠΑ για προώθηση δράσεων εκπαίδευσης και κατάρτισης σε ειδικότητες με υψηλή ζήτηση. Ο ρόλος πανεπιστημίων και ινστιτούτων. Οι δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης

Συμπράξεις ΔΥΠΑ με διεθνείς και εγχώριες επιχειρήσεις

Συνεργασίες με διεθνείς αλλά και εγχώριες επιχειρήσεις, σε ειδικότητες σύγχρονες που παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση, διενεργεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, διανύοντας μια περίοδο εξωστρέφειας, στο πεδίο των υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Την ίδια στιγμή, πραγματοποιεί προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και παρουσιάζουν σημαντική ζήτηση.

Η συνεργασία της ΔΥΠΑ υλοποιείται με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους υψηλής ειδίκευσης ή τομείς με σημαντική ζήτηση στην ελληνική αγορά εργασίας, όπως είναι η Google, η Amazon αλλά και η Νικ. Ι. Θεοχαράκης, η ΟΝΕΧ και η ΕΑΒ.

Ο στόχος είναι δύσκολος καθώς η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης που θα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χαμηλή θέση στην κατάταξη ως προς τους δείκτες δεξιοτήτων ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί στο παρελθόν.

Η ΔΥΠΑ επιδιώκει πλέον την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την ορθή διάγνωση των αναγκών της αγοράς εργασίας και την ποιοτική κατάρτιση και επανακατάρτιση σε ψηφιακές ή άλλες δεξιότητες υψηλής ζήτησης. Οι συνεργασίες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια απέδειξαν ότι η εξωστρέφεια και η δημιουργία συμπράξεων με εταιρείες ή φορείς με μεγάλη εξειδίκευση σε συγκεκριμένους τομείς δίνει τη δυνατότητα για προσφορά κατάρτισης υψηλής ποιότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται δράσεις συνεργασίας και εξωστρέφειας με πανεπιστήμια όπως το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης και Ινστιτούτα Ερευνών.

Παράλληλα, συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο αλλά και με εταιρείες που έχουν διεθνή παρουσία στον τομέα της πληροφορικής, όπως Google, CISCO, Amazon, Microsoft, Coursera κ.ά., που προσφέρουν δωρεάν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης σε ανέργους, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους.

Και βέβαια, συνεχίζεται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και του μεγάλου επιδοτούμενου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης για άνεργους και εργαζόμενους, η συνεργασία με Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΕΒΙΔΙΜ), μεταξύ των οποίων και δημοσίων ΑΕΙ. Ήδη, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έχουν ήδη ολοκληρώσει την κατάρτιση 205.750 εργαζόμενοι και άνεργοι και έχουν πιστοποιηθεί 185.226.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων, ο αριθμός των ωφελούμενων που το επέλεξαν είναι 120.994. Ήδη, από αυτούς, οι 109.796 έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και 102.297 έχουν λάβει και την προβλεπόμενη πιστοποίηση. Αντίστοιχα, στο πρόγραμμα κατάρτισης εργαζόμενων σε κλάδους υψηλής ζήτησης, με έμφαση τις ψηφιακές και πράσινες ειδικότητες, το οποίο έχει παραταθεί έως τις 14 Οκτωβρίου, έχουν ήδη εγκριθεί 193.568 αιτήσεις. Έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση 95.954 ωφελούμενοι και έχουν πιστοποιηθεί 82.929 άτομα.

Μεταξύ των σημαντικών συνεργειών που έχει πετύχει η διοίκηση της ΔΥΠΑ είναι αυτή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με το οποίο συνεργάζεται για την επικαιροποίηση ή και τη σύνταξη συνολικά 39 Οδηγών Κατάρτισης, για τις αντίστοιχες ειδικότητες που θα λειτουργήσουν από το σχολικό έτος 2023-2024 στις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), η ΔΥΠΑ συνεργάζεται για την ίδρυση και λειτουργία 7 πειραματικών σχολών, στις ειδικότητες του «Μάγειρα», του «Τεχνίτη επισιτισμού» και του «Receptionist». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά αποτελέσματα σε όσους νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία θέλουν να κάνουν καριέρα στον τομέα του τουρισμού.

Η ΔΥΠΑ συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία Νικ. Ι. Θεοχαράκης Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα υπηρεσιών συντήρησης κι επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, για την υποστήριξη της ειδικότητας «Τεχνίτης μηχανών και συστημάτων συμβατικού και ηλεκτρικού αυτοκινήτου», καθώς και συναφών ειδικοτήτων στον τομέα της συντήρησης και επισκευής οχημάτων. Μάλιστα, η εταιρεία έχει συμφωνήσει να συμβάλει στον εκσυγχρονισμό των αντίστοιχων Οδηγών Κατάρτισης, στην εξεύρεση ποιοτικών θέσεων μαθητείας στις επιχειρήσεις του κλάδου.

Με την ΟΝΕΧ Α.Ε. που δραστηριοποιείται και κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, η συνεργασία αφορά τον εκσυγχρονισμό των ειδικοτήτων «Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας», «Τεχνίτης Υποστήριξης Ηλεκτρολογικών Συστημάτων» και σε συναφείς ειδικότητες που θα λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας, στην εξασφάλιση θέσεων μαθητείας στα Ναυπηγεία και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Εκτός από τις παραπάνω συνεργασίες, η ΔΥΠΑ συνεχίζει τη συνεργασία της με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) για την ειδικότητα «Τεχνίτης μηχανοσυνθέτης αεροσκαφών», με το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο για τη διερεύνηση των δεξιοτήτων που ζητούν οι επιχειρήσεις.

Σε συνεργασία με κορυφαίες επιχειρήσεις στον χώρο της τεχνολογίας, όπως Google, Amazon, Cisco, Microsoft κ.ά., στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η ΔΥΠΑ υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα προγράμματα κατάρτισης για ανέργους με έμφαση στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, δίνοντας ευκαιρία για ποιοτική κατάρτιση με πιστοποίηση, σε περισσότερους από 50.000 ανέργους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που είχαν τα συγκεκριμένα προγράμματα, πρόσφατα, ανακοινώθηκε η συνέχιση της συνεργασίας με τις εταιρείες Amazon, Cisco και Microsoft στο πλαίσιο της δημιουργίας μίας νέας σχολής κατάρτισης της ΔΥΠΑ για Άτομα στο Φάσμα του Αυτισμού.

Επίσης, η ΔΥΠΑ συνεργάστηκε με τη UNICEF στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας «Εγγύηση για το Παιδί» για τη διεύρυνση των ευκαιριών κοινωνικής και οικονομικής ένταξης 100 εφήβων και νέων από ευάλωτες ομάδες, όπως με αναπηρίες, με μεταναστευτικό / προσφυγικό ή μειονοτικό υπόβαθρο κ.λπ.

Τέλος, συνεχίζεται η συνεργασία με ΚΕΔΙΒΙΜ των Πανεπιστημίων, όπως με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του προγράμματος κατάρτισης «Ηλεκτροκίνηση στην Πράξη», μία ειδικότητα με μεγάλη ζήτηση στον κλάδο του αυτοκινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v