Στήνονται SPVs για τη χρηματοδότηση εξαγοράς δανείων

Εταιρικά σχήματα θα αναλάβουν τη χρηματοδότηση εταιρειών ή φυσικών προσώπων, ώστε να εξαγοράσουν τα τιτλοποιημένα δάνειά τους με «κούρεμα». Πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο. Η σύσταση των τρίτων εταιρειών ειδικού σκοπού.

Στήνονται SPVs για τη χρηματοδότηση εξαγοράς δανείων

Ανοίγει η αγορά της χρηματοδότησης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, των οποίων τα δάνεια έχουν πωληθεί/τιτλοποιηθεί αλλά κρίνονται βιώσιμα, από τρίτες εταιρείες (όχι τράπεζες), με στόχο την εξυγίανση του δανείου μέσα από κούρεμα της οφειλής (Discounted Pay-Off).

Με βάση αυτό το σχέδιο, το κουρεμένο δάνειο θα μεταφέρεται στην ειδική εταιρεία μαζί με την υποθήκη που το συνοδεύει.

Για την ανάγκη χρηματοδότησης των δανειοληπτών (της συγκεκριμένης κατηγορίας) από τρίτες εταιρείες μίλησε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Η σύσταση των τρίτων εταιρειών ειδικού σκοπού θα έρθει να δώσει εναλλακτικές λύσεις στο κρίσιμο ζήτημα της μείωσης του ιδιωτικού χρέους. Αφορά δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες (φυσικά πρόσωπα και μικρές επιχειρήσεις), οι οποίοι δεν ανήκουν στους «ευάλωτους» και έχουν καλύτερη οικονομική κατάσταση, ώστε να μπορέσουν να εξυγιανθούν, οδηγώντας κατ’ επέκταση στη μείωση του βουνού των κόκκινων δανείων που έχουν φύγει μεν από τις τράπεζες, ωστόσο είναι παρκαρισμένα στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers).

Οι εν λόγω δανειολήπτες δεν έχουν πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση από τις ελληνικές τράπεζες καθώς το δάνειό τους έχει ρυθμιστεί, πωληθεί/τιτλοποιηθεί και πλέον βρίσκονται στις λίστες του Τειρεσία (σ.σ. δεν πληρούν δηλαδή τα αυστηρά κριτήρια για τραπεζική χρηματοδότηση που έχει θέσει η ΕΚΤ).

Πώς θα λειτουργεί

Το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης για εξαγορά δανείου (μέσω μεταφοράς του στον νέο χρηματοδότη) με βαθύ κούρεμα έρχονται να καλύψουν αυτές οι νέες εταιρείες. Μια εξ αυτών η οποία τελεί σε λειτουργία είναι η Hellenic Finance, επικεφαλής της οποίας είναι ο πρώην τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος, ενώ υπό σύσταση βρίσκεται η εταιρεία ειδικού σκοπού που δημιουργεί η Εθνική Tράπεζα σε συνεργασία με τον ξένο όμιλο Fortress.

Πώς θα λειτουργεί η χρηματοδότηση και το κούρεμα; Για παράδειγμα: Η εταιρεία διαχείρισης (Intrum, doValue, Cepal) ζητά από τον δανειολήπτη ένα ποσό για να διαγράψει σημαντικό ποσοστό του δανείου. Ο δανειολήπτης δεν έχει το ποσό αλλά θα μπορεί να κάνει τη διευθέτηση με χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού. Στις τράπεζες, άλλωστε, δεν μπορεί να απευθυνθεί καθώς είναι «κόκκινος».

Η πίεση

Στην κυβέρνηση στηρίζουν τη νέα αγορά με την είσοδο των εταιρειών ειδικού σκοπού, καθώς τα δάνεια έχουν πωληθεί/τιτλοποιηθεί με μεγάλο κούρεμα επί της ονομαστικής τιμής, ωστόσο αυτό το όφελος δεν φθάνει στην τσέπη του δανειολήπτη, είτε πρόκειται για φυσικό πρόσωπο είτε για μικρή και μεσαία εταιρεία.

Και εφόσον το όφελος δεν φθάνει στον δανειολήπτη, η δεξαμενή των δανείων που έχουν υποστεί ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων και έχουν βρεθεί στα χαρτοφυλάκια ξένων funds παραμένει η ίδια σε μέγεθος και το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν αντιμετωπίζεται με ουσιαστικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα χρηματοδότηση από τις εταιρείες ειδικού σκοπού δεν αφορούν δάνεια που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, αλλά μόνο όσα έχουν πωληθεί/τιτλοποιηθεί και ανήκουν σε δανειολήπτες που θεωρούνται «βιώσιμοι» αλλά ζορίζονται λόγω του ύψους του δανείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v