Διπλός πονοκέφαλος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς «απειλείται» από τις διεθνείς εξελίξεις και την πολιτική παράμετρο στο εγχώριο μέτωπο. Τα πραγματικά δεδομένα στην οικονομία και τα ερωτήματα.

Διπλός πονοκέφαλος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Την ανησυχία τους για το κατά πόσο η τρέχουσα διεθνής τραπεζική αναταραχή, αλλά και η σαφής αναβάθμιση του εγχώριου πολιτικού ρίσκου θα μπορούσαν να διακόψουν την ικανοποιητική πορεία της ελληνικής οικονομίας που καταγράφεται από την αρχή του έτους, εκφράζουν παράγοντες της αγοράς.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, η πορεία του πρώτου τριμήνου εξελίσσεται καλύτερα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ο συνδυασμός της αποκλιμάκωσης του ενεργειακού κόστους και του ήπιου φετινού χειμώνα διέψευσε τα αρνητικά σενάρια που επικρατούσαν για το 2023, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να αναθεωρεί πλέον την πρόβλεψη του φετινού ΑΕΠ από το +1,8% που αναγράφεται στον Προϋπολογισμό (από πολλούς είχε χαρακτηριστεί ως υπεραισιόδοξος στόχος) στο +2,3%.

Η προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς όλα τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Το +24,3% που καταγράφει ο κύκλος εργασιών όλων των επιχειρήσεων που τηρούν διπλογραφικό σύστημα τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
  • Η αύξηση κατά 17,7% του Γενικού Δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο.
  • Η άνοδος κατά 30,2% που κατέγραψαν οι εξαγωγές τον πρώτο μήνα του έτους.
  • Το +8,4% που κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση) τον ίδιο μήνα.
  • Το +10,6% της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις τον φετινό Ιανουάριο.
  • Το +19,4% στις νέες εγγραφές επιβατικών αυτοκινήτων κατά το πρώτο δίμηνο του 2023.
  • Η συνεχής βελτίωση του κλίματος Οικονομικών Προσδοκιών του ΙΟΒΕ επί σειρά μηνών, καθώς από τις 101,4 μονάδες του Νοεμβρίου, ο Δεκέμβριος του 2022 ανέβηκε στις 104,3 μονάδες, ο φετινός Ιανουάριος στις 105,9 και ο Φεβρουάριος στις 107,5 μονάδες.
  • Οι διαβεβαιώσεις των τραπεζιτών ότι δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι σήμερα κάποιο νέο κύμα επισφαλών δανειοδοτήσεων λόγω της έντονης ανόδου που έχουν σημειώσει τα επιτόκια χορηγήσεων.

Πέραν αυτών, θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται από το ρεπορτάζ και αναφέρονται στην ανθεκτικότητα που δείχνει μέχρι τώρα η φετινή κατανάλωση καυσίμων κίνησης (σε όγκο), οι κρατήσεις στο μέτωπο του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς και οι ικανοποιητικές επιδόσεις πωλήσεων που σημειώνουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται τόσο σε καταναλωτικές (π.χ. +41% οι εγχώριες πωλήσεις της Jumbo κατά το πρώτο δίμηνο) όσο και σε επενδυτικές δραστηριότητες. Αν μάλιστα οι ικανοποιητικές επιδόσεις στο μέτωπο των πωλήσεων συνδυαστούν και με τη σαφή αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους θα δούμε πιθανότατα σε πολλές εταιρείες και μια σαφή διεύρυνση περιθωρίων κέρδους σε σύγκριση με το δεύτερο μισό της περυσινής χρονιάς.

Παρ' όλα αυτά, ο επιχειρηματικός κόσμος συνεχίζει να προβληματίζεται για την πορεία του υπόλοιπου διαστήματος του 2023, λόγω των πολλαπλών πηγών αβεβαιοτήτων. Όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς, όχι μόνο ο κίνδυνος του υψηλού ενεργειακού κόστους δεν έχει ακόμη παρέλθει (είναι ορατό το σενάριο ανάκαμψης των τιμών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο), αλλά επιπλέον νέες κατηγορίες ρίσκου έχουν προστεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο, τόσο από το εξωτερικό (τραπεζικές αναταράξεις σε ΗΠΑ και Ελβετία, με πιθανές παρενέργειες και στις τράπεζες της Ευρωζώνης) όσο και από το εσωτερικό (κίνδυνος αδυναμίας σχηματισμού είτε φιλοεπιχειρηματικού κυβερνητικού σχήματος είτε οποιουδήποτε κυβερνητικού σχήματος, ακόμη και μετά από μια δεύτερη ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση).

Επί του παρόντος, τα στελέχη της αγοράς ακούν με ευχαρίστηση τις καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο των ξένων οίκων όσο και των Ελλήνων αξιωματούχων σχετικά με την ανθεκτικότητα του ευρωπαϊκού και ιδίως του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ αναμένουν με ενδιαφέρον τις δημοσκοπήσεις του Απριλίου, προκειμένου -όπως ισχυρίζονται- να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v