Η ανάγκη ενίσχυσης της κερδοφορίας των τραπεζών από διαφορετικές πηγές, οι πιθανές συνέπειες στα δανειακά χαρτοφυλάκια και κατ' επέκταση στα έσοδα από τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, η επιδίωξη διανομής μερισμάτων, αλλά και το νέο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης των δανείων αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Αντρέα Ένρια στην Αθήνα τη 19η Ιανουαρίου.
Η προεργασία της επίσκεψης του Α. Ενρία έχει ήδη γίνει από τον Δεκέμβριο, όταν βρέθηκε στην Αθήνα και συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ Rolf Klug. Το στέλεχος του SSM συμμετείχε στα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών τραπεζών (Εθνική, Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς), τα οποία ενημέρωσε τις διοικήσεις για τις προτεραιότητες του εποπτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την περίοδο 2023-2025.
Τα δανειακά χαρτοφυλάκια
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμπεριφορά των δανειακών χαρτοφυλακίων εξαιτίας των αρνητικών συνεπειών που προκαλούν στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, αλλά και στα έσοδα των επιχειρήσεων οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις.
«Ο SSM έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων λόγω της ενεργειακής κρίσης», αναφέρει στο Euro2day.gr τραπεζική πηγή και προσθέτει: «Στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού θα βρεθούν εκ των πραγμάτων και όσα δάνεια ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης».
Οι πηγές κερδοφορίας
Με δεδομένο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα παρουσιάσουν για την οικονομική χρήση του 2022 υψηλή κερδοφορία λόγω των έκτακτων εσόδων από πωλήσεις δραστηριοτήτων, η διοίκηση του SSM αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να σταθεί ιδιαίτερα στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων. «Τα έκτακτα κέρδη του 2022 δεν θα επαναληφθούν το 2023, εξού και το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να βρει νέες προσοδοφόρες πηγές εσόδων. Η κατάσταση θα δυσκολέψει αν ληφθεί υπόψη ότι η πιστωτική επέκταση, κυρίως από τα φυσικά πρόσωπα, θα είναι σχεδόν αναιμική το 2023 ενώ στις επιχειρήσεις θα δράσουν υποστηρικτικά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Τα μερίσματα
Από το μενού δεν θα λείψει και η συζήτηση για τη διανομή μερισμάτων από ορισμένες ελληνικές τράπεζες. Πηγές με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνθήκες που θα επικρατούν τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή οικονομία.