Αμερικανοί και Βρετανοί αγοράζουν βίλες εκατομμυρίων στην Ελλάδα

Στην κορυφή της ζήτησης σε επίπεδο προορισμών, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s International Realty, βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά η Κέρκυρα και η Μύκονος. Ενισχύεται σταδιακά η ζήτηση σε εναλλακτικούς προορισμούς.

Αμερικανοί και Βρετανοί αγοράζουν βίλες εκατομμυρίων στην Ελλάδα

Την υψηλή και διαρκώς ενισχυόμενη ζήτηση που καταγράφεται στην ελληνική αγορά κατοικιών πολυτελείας ανέδειξε ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty, στο πρώτο market report που εξέδωσε για την Ελλάδα.

Ενδεικτικό του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι η ζήτηση υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία διετία, αγγίζοντας τους πρώτους 9 μήνες του χρόνου τα 4,2 δισ. ευρώ από 1,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ η αξία της μέσης συναλλαγής διατήρησε μια σταθερά ανοδική πορεία, προσεγγίζοντας τα 2,9 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2022 έναντι 2,7 εκατ. και 2,5 εκατ. ευρώ τις αντίστοιχες περιόδους του 2021 και 2020.

Στην κορυφή της ζήτησης σε επίπεδο προορισμών, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s International Realty, που διαχειρίζεται τις πωλήσεις μερικών από τα πιο ακριβά ακίνητα στον κόσμο, βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά η Κέρκυρα και η Μύκονος. Τα δύο νησιά, που συγκαταλέγονται στους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς πρώτης γραμμής, αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα νότια προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι, πάντως, το γεγονός ότι σε βάθος 5ετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ζήτηση αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκτός από την Κρήτη που βρίσκεται στην 8η θέση, σε πόλο έλξης για τα Ατομα Ιδιαίτερα Υψηλής Καθαρής Θέσης ή αλλιώς για τους Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI), όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται διεθνώς, αναδεικνύονται η Κέα και η Εύβοια.

Τα πρωτεία ως προς το ενδιαφέρον των επιμέρους αγορών κατέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με μερίδιο 19,3%. Δηλαδή ένα στα πέντε αιτήματα τους πρώτους 9 μήνες του έτους προήλθε από Αμερικανούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο (18,8%) και η ελληνική αγορά (8,3%) συμπλήρωσε την πρώτη τριάδα. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα αντιπροσωπεύει πάνω από το 45% της συνολικής ζήτησης, με τη δεκάδα να συμπληρώνεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Αυστραλία και το Βέλγιο.

Πάντως, αν και ο τελικός αριθμός συναλλαγών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα, υπήρξε πτώση σε σχέση με τον αριθμό των αιτημάτων. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2021 έκλεισε με συμβόλαιο το 14,3% των αιτημάτων, το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 7,9%. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, στην απροθυμία των πωλητών να ολοκληρώσουν συναλλαγές και να βάλουν νέα ακίνητα στην αγορά, στην απουσία πραγματικά ιδιαίτερων ακινήτων έπειτα από μια περίοδο έντονης κινητικότητας, στη διστακτικότητα των UHNWI να προχωρήσουν σε συναλλαγές μέσα σε μια περίοδο έντονης γεωπολιτικής και μακροοικονομικής αστάθειας και, τέλος, στη συγκρατημένη διάθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Νότια Ευρώπη να χρηματοδοτήσει σχετικές αγορές.

Και μπορεί ο δείκτης της ζήτησης να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο, υπάρχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς των premium κατοικιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει ένα πολύ μικρό ποσοστό των διαθέσιμων πολυτελών ακινήτων στην περιοχή. Όπως αναφέρεται από τον οίκο Sotheby’s, από τις 74.000 πολυτελείς κατοικίες που εκτιμάται ότι θα πωλούνται ετησίως στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κύπρος και Ελλάδα), η χώρα μας αντιπροσωπεύει μόλις το 4% σε όρους μονάδων ή το 3% ως προς την αξία (βάσει ζητούμενων τιμών).
Με δεδομένο δε ότι ο κλάδος των πολυτελών ακινήτων αφορά πρωτίστως την αγορά των δεύτερων κατοικιών, η Μαγιόρκα είναι μία από τις πρωταγωνίστριες της Μεσογείου, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει και ως προς τη συνολική εκτιμώμενη αξία πολυτελών δεύτερων κατοικιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ισπανία προηγείται με 55,76 δισ. ευρώ, η Γαλλία ακολουθεί στα 36,45 ευρώ και η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση με μόλις 4,7 δισ. ευρώ, πίσω από την Κύπρο (4,71 δισ. ευρώ).

«Η ελληνική αγορά κινείται ξεκάθαρα με σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα, παρουσιάζοντας σημάδια εμφανούς ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ωστόσο, η πτώση του ποσοστού των συμβολαίων που τελικά κλείνουν μετά από κάθε υπόδειξη υποδεικνύει ότι στους επόμενους μήνες η αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αριθμού συναλλαγών, γεγονός το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σχετικό market report.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v