Σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκονται οι ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα αναφορικά με τις κρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων που συγκέντρωσαν η εταιρεία ταξιδιωτικών ερευνών ForwardKeys και η CityDNA (City Destinations Alliance), με τα ελληνικά αστικά κέντρα να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχουν καταγράψει την ισχυρότερη επαναφορά ως προς τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με το 2019.
Και μπορεί η ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών παγκοσμίως το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους να υπολείπεται κατά 30% συγκριτικά με τα επίπεδα του 2019, ωστόσο, η Ευρώπη κινείται πάνω από τον μέσο όρο και βρίσκεται στο μείον 24% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα, ποσοστό που οδηγεί σε ταχύτερη επαναφορά σε σύγκριση με το -30% που καταγράφηκε στη Γηραιά ήπειρο το γ’ τρίμηνο.
Στην κορυφή βρίσκονται οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες εξακολουθούν να ηγούνται της ανάκαμψης με πτώση 14% στις αφίξεις, περιορίζοντας περαιτέρω την ψαλίδα του γ’ τριμήνου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -16%, ωστόσο, σταδιακά ανακτούν το χαμένο έδαφος και άλλες περιοχές της Γηραιάς ηπείρου.
Η Βόρεια Ευρώπη βρίσκεται στο μείον 20% (από -30% στο γ’ τρίμηνο) και η Δυτική Ευρώπη ακολουθεί με απώλειες 26% (έναντι 32% το γ’ τρίμηνο), με την Κεντρική - Ανατολική Ευρώπη να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο μείον 55% (από 64% το προηγούμενο τρίμηνο) σε σχέση πάντα με το 2019, κατά βάση κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που επηρεάζει όχι μόνο τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, αλλά και τους γειτονικούς προορισμούς.
Οι αστικοί προορισμοί, που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημική κρίση, περιορίζουν σταδιακά την ψαλίδα, με τις ευρωπαϊκές πόλεις να καταγράφουν μείωση 23% στις διεθνείς αφίξεις το δ’ τρίμηνο.
Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, μάλιστα, το Λονδίνο (-23% στις διεθνείς αφίξεις), το Παρίσι (-18%) και η Κωνσταντινούπολη (+9%), καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό διεθνών αφίξεων, σαφές σημάδι ότι οι διεθνείς ταξιδιώτες κάνουν ένα δυνατό comeback στις μεγαλύτερες μητροπόλεις της Ευρώπης.
Μάλιστα, η Κωνσταντινούπολη κατάφερε να βρεθεί σε θετικό έδαφος, σημειώνοντας άνοδο 9%, χάρη στην καλή αεροπορική συνδεσιμότητα του προορισμού, την «αδύναμη» τουρκική λίρα και τη σταθερή πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης η οποία έχει άρει τους περιορισμούς. Ενδεικτικό της δυναμικής του προορισμού είναι το γεγονός ότι σύγκριση με το 2019, η Κωνσταντινούπολη καταγράφει 6% περισσότερες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις στις διεθνείς πτήσεις.
Ως προς τις προοπτικές του 2023, το α’ τρίμηνο για τις ευρωπαϊκές πόλεις προμηνύεται ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς σημειώνει μείωση 20% στις διεθνείς αφίξεις σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.